Företagsnära tjänster …

Företagsnära tjänster

Det borde vara regeringen och riksdagens nästa steg mot duktiga, kreativa och ”vitjobbande” små företagare. Den kreative producerande och tillverkande företagaren vill vara ute på fältet och göra det hon är bra på, utbildad för och framförallt brinner för.  

Inte vill hon sitta med pappersjobb som för henne tar betydligt längre tid än för en erfaren och kunnig administratör. När gör det sitt pappersarbete? Jo, det sker på sena kvällar, nätter och helger. Vem blir lidande? Först och främst är det företagaren och dess nära och kära, men samhället blir i slutändan en riktig förlorare. Företagaren orkar inte längre, hon gör inte ett bra jobb, det där som hon brann för, har ett tungt ok med sig, som faller tillbaka på professionalismen, kanske går hon in i väggen och blir sjukskriven, numera får hon inte ens vara sjukskriven utan det blir det sociala som får ett besök. Jag kan skriva hur mycket som helst om denna rundgång men nu var det inte det som inlägget skulle handla om, det får vi ta en annan gång.  

Det finns idag hur mycket administratörer som helst som är beredda att ta på sig sådana mindre uppdrag. För det är ett mindre uppdrag för en duktig administratör, men tidsödande för den oerfarne. Redan idag lämnar självklart små företag bort sin administration, annars skulle inte alla bokföringsbyråer finnas, men det tär otroligt på deras ekonomi, vilket leder till högre priser än vad ”Svensson” idag är beredd att betala för. Det slutar med att de flesta andelen svenskar anlitar ”svart” arbetskraft för diverse utförda tjänster, i alla fall vid något tillfälle. Med små företag i det här sammanhanget menar jag 1-5 anställda.  

Skulle företagsnära tjänster bli verklighet skulle även samhället lyftas, jag ser en klar bild framför mig i denna rundgång: Svetsaren med sitt företag utför sitt svetsuppdrag, lämnar över administrationen till administratören. Nu kan företagaren dra av 50 % i skattereduktion för detta. Administratören har fått ett uppdrag och betalar sin skatt och sociala avgifter. Svetsaren kan sänka kostnaden till uppdragsgivaren och ändå få lite pengar över.

Hemma väntar inte oket som gjort att företagandet inte känts roligt och stimulerande. Först nu tillför administrationen statskassan pengar, som de inte gjort tidigare. Företagaren eller någon annan nära anhörig har ombesörjt att det blivit gjort. Det jobbet har utförts som ideellt arbete på den tid på dygnet som borde vara vikt för att hämta kraft och njuta av livet i övrigt. Får vi inte den biten i oss så orkar vi inte i längden och hela samhället klappar ihop till slut. Självklart gäller inte mitt förslag tjänsteproducerande företag som redan har den yrkesgruppen bland sina anställda.   

Sedan blir det viktigt för företagaren att synliggöra sig och sitt kunnande. Det tar vi i ett senare inlägg någon gång. Det här med att alla inte är administratörer och skall inte vara det heller, är något som jag har funderat över en hel del och det får jag nog anledning att återkomma till. 

Hushållsnära tjänster i all ära men ovanstående förslag gynnar fler yrkesgrupper och här handlar det om att även må bra och känna sig tillfreds med tillvaron. Den lilla företagaren kanske tycker att det är avkopplande att skotta sin egen infart, gräva i sin egen rabatt, att ta rätt på sin egen tvätt! På grund av det väntande administrativa arbetet, blir det hushållsnära arbetet ett ok som man lätt lägger fokus på och glömmer bort var det egentliga problemet finns!  

Visst låter det här för enkelt? Det kanske det är, men det är ju oftast det enkla som är det geniala :) Många bäckar små … Det om något borde väl skapa tillväxt i samhället. Är det inte så att det är bäckarna som oftast lyckas bäst och det som redan från början varit en stor å inte riktigt ser och känner till alla bäckar med deras ut- och inflöden?

Mina funderingar är ju självklart inte färdigstrukturerade men jag hoppas att någon nappar och arbetar vidare med detta. Oftast handlar det bara om sunt bondförnuft och förståelse och respekt för varandra. Mår människorna bra så mår samhället också bra? 

Som avslut, ett talesätt som jag skriver under på till 100 % – Arbete utan vila varar inte länge. 

Margareta på G, en riktig gräsrot som inte ens har blivit en rot

Tycker om din kommentar