Delikatessernas delikatess …

 

Utan fiskebåten, ingen löjrom 

För mig står det nära till buds att säga Kalixrommen men västkustens havskräftor ligger på målfotot. 

Kalixrommen ligger högt på min skala. Men att utse någon produkt eller maträtt som favorit är svårt för mig. Det handlar om ”dagsformen” vad är jag sugen på idag och Kalixrommen är inte något som jag serverar eller äter dagligen, av förklarliga skäl. Skulle jag äta den varje dag skulle den nog förlora sin njutning.  Det är samma med västkustens enormt delikata havskräftor.  

Min tidigare svärfar fick vid något tillfälle agera kurir genom att skicka färska havskräftor direkt från Fiskekyrkan i Göteborg. Det packades i frysbagar och levererade med flyg när någon bekant hade vägarna förbi Göteborg. Utlämningen skedde på Landvetter och skickades vidare till en förväntansfull och lycklig familj utanför Luleå. Då var det kalas! 

Min sambo skulle nog inte sätta löjrommen så högt. Han är uppvuxen med den som smörgåspålägg. På den tiden var  löjrommen vardagsmat, däremot låg Kalles kaviar som en hägring för honom. 

Vad är då en delikatess? Oftast handlar det om råvaror som är ”dyra” inköp för konsumenten. Vi har även Norrlands guld och då tänker jag inte på produkten som finns i Tv-reklamen utan självklart hjortronen. Att kalla en maltprodukt som inte ens smakar (i mina smakspröt), utan bara är blaskig i smaken, för Norrlands guld, det är obegripligt. Men smaken är ju lika varierande som det finns människor på jorden.  

Mina två söner är två produkter av mig, och även sin far självklart, och sätter nog dessa delikatesser bland de högsta på sin egen lista. Min yngsta son har beställt två kg löjrom som jag ska leverera till honom idag.  Mina pojkar var redan vid tidig ålder en aning annorlunda än sina kompisar. När kompisarna stod bakom godishyllorna och dräglade stod mina bakom charkdisken och snålvattnet rann. Jag minns mycket tydligt när junior stor där och kommenterade hur fin den gravade laxen såg ut. Butiksägarinnan av vår lokala butik hon log och sa –Dina barn är verkligen inte som andra barn.    

Det har visat sig att deras intresse för mat har hållit i sig och den äldsta sonen har arbetat som kock och har även varit vegan, där gäller det att ha koll på vad man äter och tillagar för att få i sig alla näringsämnen som vi människor behöver. Idag äter han kött och fiskprodukter men är fortfarande noggrann med ingredienser och råvaror.  

Jag har en vän som sätter havregrynsgröten som en delikatess. När hon beskriver sin havregrynsgröt är det som att beskriva en riktig gourmetmiddag med alla dess vokabulär. Den lenar gommen … Den ska serveras med hårdbröd, leverpastej och smörgåsgurka. Hon berättade om en väninna som var helt suverän på att tillaga havregrynsgröt (hur svårt kan det vara :=). I alla fall så pratade jag med henne igår kväll och hon hade kommit på en del av hemligheten! Socker vid tillagningen!  Det är så att väninnan försökt dölja för henne sockertillsatsen eftersom hon inte använder socker själv i sin matlagning. Hon tillhör nämligen en av alla dessa som försöker äta rätt till nästan 100 %.  

Sambon har en f.d. arbetskamrat som numera bor och verkar i Eskilstuna. Han är en riktig gourmet och verkligen älskar att laga mat. I somras när vi var i stugan och han ringde berättade jag att det fanns hur mycket brax som helst i vattenbrynet, det är bara att i princip plocka upp dem. Brax är något som jag aldrig har smakat och nog aldrig kommer att äta. Enligt honom var det en superb fisk.  

Jag hade en arbetskamrat en gång som nästa fick abstinens om hon inte fick äta sushi åtminstone en gång i veckan. 

Det jag förundras över är att man kan tycka att 600 -700 kr/kg är mycket för löjrom. Jämför jag med bl.a. ett telekommunikationsbolag som utför en tjänst. Ringer jag till mitt kommunikationsbolag för att ändra t.ex. en anknytning, hur mycket tar de? För fem sekunders arbete tar de en timtaxa på åtminstone 1 000;- exklusive moms.  Eftersom timmen har påbörjats så … det kan generera i mycket timtaxor under samma timme! 

Från havet till butik
Löjan fiskas mellan den 20e september och ca 5 veckor framåt. När fisken har kommit på land sorteras skräpfisk, hanlöja och honlöja. Efter det rensas honlöjan och rommen tas ur. Sen ska löjrommen sköljas, torkas, saltas, paketeras och till sist frysas. Tidsmässigt? Jag är inte bra på detta att värdera tid, trots att jag klämt en del löja i yngre dagar. Men nog tar det garanterat mer än den tid det tar för telekommunikationsbolaget att trycka på några knappar för mitt behov.  

Maten ska vara billig, datakommunikationen får kosta. Handlar det också om att mat måste vi få i oss för att överleva och då kräver man att den ska vara billig? Självklart tittar jag också på priser när jag handlar, det måste jag. I slutändan handlar det till stor del om vår värdering av olika yrken. 

Som avslut några kloka ord av Brillat-Savarin.

Uppfinnandet av en ny maträtt bidrar i högre grad till människosläktets lycka än fyndet av en ny stjärna på himlen.   

Margareta på G, som hoppas på smak av löjrom, helst i helgen.

2 svar på “Delikatessernas delikatess …”

Tycker om din kommentar