Passionen som aldrig slocknar …

 Böcker, böcker...

 

Böcker, böcker i alla de former och områden är en av mina stora passioner. Jag köper böcker om ord, tänkvärt, mjukvaror, fotografering, svenska språket, kåserier och fler som bara är bra att ha. Jag har inte något eget biblioteksrum men sedan flytten är väggarna belamrade med hyllor för böcker i vårt sovrum. ”Mina” hyllor med blandat bandat är osorterade och ändå tycker jag att jag hittar bra nästan jämt, fråga inte min sambo :)

Att slänga en bok ser jag nästan som brottsligt, därför är jag så glad att jag hittat till de andrahands affärer som finns i Luleå.  Jag hittar alltid någon bok som jag bara måste ha och ekonomin går ju inte i botten för en bra bok från dessa butiker. Jag har haft svårt för att besöka biblioteket eftersom jag vill äga min bok och kunna ta fram och läsa i den när jag vill. Nu är jag betydligt bättre och lånar en hel del böcker. På biblioteket hittar jag så mycket uppslag till böcker jag kan tänkas behöva inköpa :)  

 Eftersom de böcker jag numera mest köper inte är av skönlitterär karaktär blir det att jag inhandlar en bok, läser lite, ställer in den i bokhyllan och faktiskt tar fram dem ganska ofta för att söka något intressant och läsvärt. 

Tyvärr har jag inte så mycket barnböcker kvar som jag önskar men vissa guldkorn har jag kunnat rädda. Vårt hus brann upp (eller ner?), tvista de lärda :)) och då försvann mycket av böckerna, antingen så brann de eller så fuktskadades de svårt vid släckningen. I alla fall så lyckades jag rädda ”Min skattkammare” från 1963. Mina barn har fått leva med denna gamla upplaga som jag har, hela sviten, som då fanns.

Jag läste mycket för mina barn och jag kommer speciellt ihåg en bok som min äldste son älskade att lyssna på och hade mycket funderingar kring. Tyvärr försvann den i branden, om inte annat hade den varit kul att ha kvar som kuriosa och ge till honom vid något lämpligt tillfälle. Boken handlade om ett antal olika personligheter som skulle resa med ett flygplan och flygplanet smälte genom resans gång. Jag kommer inte ihåg vad boken heter eller någon mer handling men jag ser dessa människor och planet som landade i öknen någonstans klart och tydlig framför mig. Jag tyckte att den var urkass och ville hellre läsa böcker som Alfons, Emil i Lönneberga osv.

Är det någon som läser detta och vet vad boken heter får ni gärna berätta det för mig. Denna bok lästes och lästes om och om igen. Det var bara jag som fick läsa den för jag hade någon inlevelse i mitt läsande som barnen gillade. ”Problemet” när deras far läste var att de ofta somnade, även om det var sängdags, så var det inte syftet med läsandet, utan det var ju att koppla av och lyssna och sedan somna in nöjd och glad över dagen och dess upplevelser.

Sonen, den äldsta var mycket intresserad av djur och natur, är det även idag, men på den tiden slukades det böcker om djur och speciellt det vilda djuren. Jag köpte därför en serie böcker, idag har jag ofta sett dem på återvinningsmarknader, som heter Jordens djur i ca 20 delar. I höstas när jag höll på att flytta och han fick se dem sa han, de där böckerna var ju några gratisböcker du fick när du handlade från glassbilen. Jag bara stod och gapade, var hade han fått det ifrån? Det var inte några billiga böcker som kastades efter en. Jag har funderat på det, och kommer nu själv ihåg att han inte hade helt fel. Det var så, att när jag handlade från glassbilen så följde det med något erbjudande om att börja samla och köpa dessa böcker.

 Det är ett förhållande till böcker. Hans minne till dessa böcker är starkt förknippade med att glassbilen inte bara kom med glass utan även förärade honom dessa väl använda böcker. Starkt jobbat hemglass!

 Det är tur att jag lyckades rädda de mer ”fina” böckerna, för många böcker har jag ett starkt förhållande till. Jag skulle nog kunna skriva en hel roman om förhållandet till den och den boken eller serien av böcker.

Från min far har jag ärvt en stor samling böcker och de betyder mycket, eftersom jag känner samhörigheten till honom genom dessa böcker. Han köpte också en del böcker som jag kan förvånas av att han har läst och studerat.

Biblar och psalmböcker är också något som jag har i parti och minut, trots mitt inte alltför stora religiösa leverne. Men det andliga och själsliga till religionen finns med i min uppfostran. För mig är religionen inte den som speglas i media idag och det som händer runt omkring oss i världen med krig, bråk och olika tolkningar av bibeln som leder till all oenighet i dagens religion. För mig symboliserar den omvårdnaden och omtänksamheten av varandra, lugnet och tryggheten. Det beror nog på att jag är uppvuxen med nära som har och haft en stark tro, trots att de inte pratat om det, har man alltid vetat att den funnits där.

 Min sambo har en liknande uppväxt men hans förhållande till dessa böcker är inte densamma som för mig. Han rökte nämligen upp sin psalmbok från konfirmationen! Det är sant, han påstår att det var så bra papper att rulla cigaretter med. Det är tur att han inte är rökare idag för då hade väl mina biblar och psalmböcker gått upp i rök :) Detta brott, är förhoppningsvis preskriberat och förlåtet av alla parter.

För mig är böcker idag ett sätt att få idéer och förkovra mig. Jag försöker läsa kritiskt och köper självklart inte allt, men det bästa är när man läser exempelvis en marknadsföringsbok och får svart på vitt, på det man hela tiden sagt och försökt att få ut. I slutändan handlar det om att ta tillvara och ge av sig själv till sin kund allt behöver inte vara så fruktansvärt prestigefull och rätt eller fel. Får jag ut det jag vill, då har jag gjort rätt oavsett vad den lärde säger!

Sista ”riktiga” boken jag läste var ”Tyskungen” av Camilla Läckberg och jag gillade vad jag läste, så därför kommer jag att köpa hennes tidigare böcker och se om jag tycker de är lika läsvärda för mig.

Tidningar och mitt förhållande till dem får bli någon annan gång.

Idag ska jag cykla till stadskärnan och hämta datorhandböcker som jag betalt och lagt undan. De har haft 20 % rabatt på böcker på Akademibokhandeln till alla kunder som innehar ett med mera kort, även på redan nedsatta böcker.  Jag shoppade loss ordentligt med olika handböcker i Adobes program, ”Allt i en bok”, för Adobe Illustrator, Photoshop samt Dreamweaver samtliga i CS3 och en bok för Flash. Det är böcker som inte går att köpa i andra hand, det om något är en riktig färskvara och att låna dem på biblioteket går inte heller, de är som uppslagsböcker genom hela användandet av programvarorna.

Det bästa med en bok är inte de tankar den innehåller utan de tankar den framkallar.

Margareta på G som behöver förkovra sig hela tiden

Ett svar på “Passionen som aldrig slocknar …”

Tycker om din kommentar