Den egentliga anledningen till besöket…

Shopping, shopping

i Haparanda, var att besöka min svåger Rolf och sambo Pirjo och önska en god jul. Vi var även till min sambos moster och överlämnade en liten julblomma från hennes syskonbarn med familjer.

Jag hade kommit tillbaka i något negativt, att vara tidsoptimist. Där satt vi i bilen på väg mot Haparanda och jag hade inte ”hunnit” skriva rim till deras julklapp. Jag skulle göra det kvällen före men jag började prioritera något som jag egentligen kunde vara utan, TV:n.

I alla fall så började jag i bilen att rimma och därefter blir kvalitén. I och för sig brukar inte mina rim vara av någon högre skrivarkonst. Det är bara kul att sitta och leka med orden till alla presenter och julklappar.

Min ”svägerska” (jag vet inte vad det heter) Pirjo samlar och gillar tomtar samtidigt som jag såg när hon vred och vände på förkläden i Stockholm förra helgen. Att slå två flugor i en smäll borde ju vara lätt, tänkte jag. De förkläden med jul och tomtar som jag hittade i Luleå var inte roliga.

Elise Tullnär Nilsson i Jokkmokk (finns på gamla apoteket) kom jag ihåg. Hon är en mycket duktig designer av linnekläder och tillverkar även förkläden och mycket annat vackert i linne. Jag ringde till henne och det visade sig att hon hade ett förkläde kvar med tomtar! Eftersom hon skulle till Luleå under veckan träffades vi på stan och jag blev inte besviken.

Nu skulle jag rimma till detta och något så här blev det:

Med tomtar som skydd i köket
klarar du galant julestöket.
Enkelt du knådar, kavlar och rullar
när du gör dina fantastiskt goda bullar.
Inget klädesbyte efter böket.

Till min svåger Rolf var presenten svårare, men jag vet att han gillar den finske författaren Arto Paasilinna. Jag har läst en bok av honom och han skriver med stor humor samtidigt som jag kan tycka att han är ”ful” i sin historia och sitt skrivande . Därför köpte jag två böcker till honom som jag hoppas att han inte läst.

Det rimmet blev något sådant här:

Denne humoristiske finne
ger glädje i ditt sinne.
Le och skratta en smula
trots att historierna är fula.
För evigt du har honom i ditt minne.

Bättre blev det inte, men allt det man rimmar till jul läses en gång och sedan slängs det bland soporna och ingen kommer ihåg hur dåligt eller bra det var. Jag hörde en duktig ”limerickare” i Luleå säga något liknande i programmet eftersnack och i radions P4 igår.

Vi fick överlämna våra presenter och bjöds på fika med 7 sorters kakor. Pirjo hon är otroligt duktig i köket och speciellt beundrar jag hennes bak :) . Jag gillar ju änglar och vi förärades med en sådan av dem. Förra helgen kom hon med nybakat matbröd, hemgjord senap och choklad till vårt julbord.

På hemvägen åkte vi förbi Björkfors och förärade en av hyresgästerna med en liten julflaska, från den där finska butiken i Torneå som är så välbesökt av oss svenskar. Han kontrade med lite älgfärs.

På vägen mot Luleå svängde vi förbi Bensbyn och överlämnade nästa lilla juldryck till några goda vänner och där bjöds vi på middag och även där fick vi ett litet paket vackert inslaget. Jag beundrar verkligen Birgitta hur hon snabbt och oplanerat kan servera och bjuda på en delikat middag till två oinbjudna gäster, med alltid största finess.

När vi kom hem ställdes kartongerna med inköpen i hallen och där står de fortfarande ej uppackade. De kommer att stå där ett tag till eftersom dagen idag består av mer inköp och besök i Luleå centrum. Det saknas två julklappar, jag hoppas verkligen att jag idag får en riktig aha upplevelse när jag går in i någon butik och känner att detta är det som den här personen behöver mesta av allt :) .

Margareta G som fortsätter med konsumtionen idag.