En smak av Norrbotten …

Lokalproducerat är bra för klimatet

Meningen som äntligen går hem hos livsmedelshandlarna i länet.

Numera ser man i nästan varje annons från de lokala livsmedelsbutikerna denna fras. Oavsett om det är kooperationenICA eller någon annan handlare så finns den med.

Inget ont som inte har något gott med sig, brukar man säga och visst är det klimathotet som påverkat dem att försöka vara banbrytande och leda oss in på rätt väg. Vi kanske glömmer avslöjandena om hanteringen av produkterna i butiken, framförallt köttet.

Jag gör inte det, därför vill jag slå ett slag för de köttproducenter som säljer i egen butik, de finns säkert i varje län. Dessa lokala företag producerar ofta allt foder själv och de vet vad djuren äter samtidigt som hanteringen av köttet skiljer sig avsevärt från de skräckexempel vi fått se i media den senaste tiden.

Hulkoffgården i Norrbotten är ett sådant företag med egen gårdsbutik. De har även restaurang, anordnar konferenser samt i anslutning till gården finns även Butiken på landet. Gården ligger som ett plus vackert belägen vid torneälv, bara det är värt ett besök.

Däremot fick jag lite hicka när jag hittade färdiga portionsförpackningar från Norrbotten i Linköping som färskvara. Där har man inte tänkt på klimathotet. Finns det ingen leverantör på närmre håll? Fruset kan jag förstå men som färskvara och det var inte små mängder. Hur hanterar handlaren det som blir över? Det var och är en del känsliga produkter i dessa lunch-, middagslådor som inte tål någon längre förvaring.

I alla fall hoppas jag att vi konsumenter blir bättre på att handla lokalt, bor du i Norrbotten handlar du från norrbottniska producenter och bor du i Östergötland handlar du från de östgötska producenterna. Lokalt är lokalt J.  Matföretagen i Sverige skapar sysselsättning vilket också är en stor anledning till att vi ska handla därefter.

Självklart köper jag produkter från hela Sverige och även hela världen. Det handlar om både tillgång och smak. Något som vi däremot är världsbäst på i Norrbotten är falukorv, ingen slår oss på fingrarna. Vi har ett flertal duktiga korvproducenter i länet som jag ska återkomma till vid ett senare tillfälle och även ge tips på några delikata recept.

Avsändare Margareta som avslutar med en rolig kötthistoria

Den hjälpsamme servitören frågar gästen hur köttet ska stekas: – Hur vill ni ha ert kött?
Gästen ser mycket frågande ut, och servitören förtydligar: – Kanske medium?
Gästen ser hoppfull ut och säger: – Finns det large?

Tycker om din kommentar