Bokrea, bokrea, bokrea, bokrea, bokrea…

Bokrean har startat

… fem stycken bokreor har jag besökt idag. Mitt resultat blev ganska bra som ni ser på fotot. Varje år ser jag fram mot bokrean, trots att jag inte brukar vara någon storhandlare och inte heller planerar jag mina inköp nämnvärt. Jag köper det jag dyker på, och tycker verkar intressant. Oftast är det en typ av samlarböcker som jag inte sträckläser utan använder som inspiration och uppslagsböcker. Några dammsamlare blir det sällan, självklart har även en och annan sådan slunkit med vid mina inköp genom åren.

Den enda roman som inköptes idag var Jonas Gardells -Ett ufo gör entré. Jag fick tips om att läsa Gerda Antti, tyvärr hittade jag ingen idag, trots att jag sett en av hennes böcker i någon av alla de bokreakataloger jag bläddrat i på nätet.

Jag hörde en äldre man idag som sa, – Inte är bokreorna som förr. Visst har han rätt. Idag är det bokrea någonstans hela året, du kan alltid göra bokfynd. Den röda lappen säger inte alltid att det är billigare än tidigare, jag såg bland annat en bok, som jag köpt tidigare under året, i samma butik, till ett lägre pris. Priset mellan butikerna skiljer sig ibland nämnvärt, exempelvis ”Den svenska sångboken” köpte jag till ett pris av 119 sek, i nästa butik kostade den 199 sek. båda till nedsatt pris. En skillnad på drygt 40 % är mycket på en bokrea, i en så pass liten stad som Luleå.

Jag hoppas att bokhandelskedjorna inte blir några nya Hemtex. Har ni gått förbi eller in i en Hemtexbutik någon gång -som inte har rea? 70 %, 50 % eller 30 % på allt i butiken, det verkar vara deras stående slogan. De har ju verkligen tappat all trovärdighet, idag skojar man om deras skyltning.

Rea, realisation, ska vara under en begränsad tid, och priserna ska vara väsentligt nedsatta priser och finnas i det ordinarie sortimentet. Det finns ingen exakt tid, men enligt marknadsdomstolen skall den pågå i högst två månader. Nu ändrar de procenten då och då, så det kanske räknas som nya ”reaperioder”. Väsenligt nedsatta priser är också diffust, men handlar till viss del om vad vi som konsument anser vara det.

Nu kom jag lite utanför ämnet, men en viss poäng har det i alla fall. Idag har vi en utbredd Internet bokhandel som oftast håller lägre priser. Livsmedelskedjorna har utökat sortimentet med böcker, och inte bara det. Konkurrensen är hård och därför gäller det att hela tiden ha lockpriser i butiken. Det är tufft att vara bokhandlare, en av mina stora drömmar. Jag hoppas verkligen att vi får behålla de få bokhandlare vi har i Luleå under en lång period.

Det bästa med en bok är inte de tankar den innehåller, utan de tankar den framkallar.

Avsändare Margareta som snart ska lägga sig med en god bok.

God natt och läs något trevligt.

Tycker om din kommentar