Ica Kvantum har premiär på mjuk glass

Det trodde jag att de sålde året om, fast på bilden tycker jag det ser ut som att det är premiär för mjukglass.

Ica kvantum i Luleå säljer mjuk glass?

Mjuk glass och mjukglass är två helt skilda produkter. Vad vill de uppnå med två utropstecken? De får gärna använda sig av utropstecken om de anser att de behöver skrika ut premiären och ser det som något sensationellt, men två. För mig som konsument räcker det att veta att nu säljer de mjukglass i butiken i Luleå. Jag ser det varken sensationellt eller att det har något nyhetsvärde, behöver mjukglassen vrålas ut? Idag har varje liten butik mjukglass till försäljning, om det nu undgått någon.

Syftet med Ica kvantums annonser är att locka till sig kunder med lockpriser i butiken, eller?  De behöver inte använda sig av annonstricks genom annorlunda stavningar, versaler hit och dit. När orden även syftar på fel produkt förstår man att det inte är genomtänkt.  Jag förstår att de vill använda och efterlikna producentens logotyp eller stavning. I annonsen för Kravmärkt kött hade de kunnat skriva KRAVmärkt och genom att ”feta” krav ändå framhäva företaget. Nu finns även logotypen med i annonsen och därför anser inte jag (personligen) att man behöver göra det.  Rubriken ”Bry dig om Naturen!!”, vad är syftet med att skriva ordet naturen med versal i början? Jag förstår inte det, kanske någon annan klok människa ser och vet varför. Två utropstecken där igen, ett kan jag förstå i denna, som en uppmaning i dessa klimattider.  Vad säger Chiquita om den direkta felstavningen? Jag fortsätter att läsa annonsen och hittar alldeles för många fel, nu ser jag bara felen och ingenting annat. Jämför förkortas jfr, jag går inte in i på det eftersom jag inte vet hur vedertaget och rätt jfp är. Det finns fler skrivna fel än de jag gett exempel på nedan, men de som är uppräknade köper jag absolut inte.  Hur många fler hittar du?

 1. Färsk Fläskfilé – Färsk fläskfilé
 2. Chiqiuta – Chiquita
 3. Bry dig om Naturen!! – Bry dig om naturen!
 4. Köp KRAV Märkt kött – Köp kravmärkt kött
 5. Grillad Rostbiff – Grillad rostbiff
 6. jfp 179:-/Kg –  jfp 179:-/kg
 7. Skivad Svenskt – Skivad svenskt (hur skivar en svensk?)
 8. Godaste Potatissalladen??!! – Godaste potatissalladen?
 9. Marinerad Lax i Bit – Marinerad lax i bit
 10. Färsk perfekt till grillen – ?
 11. Kokt Hummer – Kokt hummer
 12. ca 300g/St Ca jfp 330:-/Kg –  ca 300g/st. -jfp ca 330:-/kg
 13. /St – /st
 14. Mjuk glass premiär!! – Mjukglass premiär!
 15. Våffla/Bägare – Våffla/bägare
 16. Tvättmedel Via Color – Tvättmedel Via color
 17. 4,8 kg. Ca jfp 0,88/Tvätt –  4,8 kg, jfp ca 0,88/tvätt (0,88, vadå, pris eller vikt?)

I receptet skulle jag vilja ändra rucolasallad till ruccolasallad, jag vet att båda är rätt, i alla fall här uppe uttalas det med kort u. Jag är däremot imponerad av att de använder orden sallat och sallad rätt, det visar att de vet skillnaden på dessa två snarlika ord. Tanken uppstår, lite ironiskt, de har kanske fått receptet levererat och färdigskrivet.

Nu tänker någon: – Men själv då, tänker hon inte på hur hon skriver med alla egna stavningar, syftningar och övriga fel som finns på bloggen? Självklart är jag medveten om det och jag ser dem ofta när jag redan publicerat, men jag väljer till 98% att inte gå in och korrigera, det tar för lång tid.

Bloggen är ett utlopp för att skriva av sig och dela med sig, det ska gå snabbt för tiden att sitta och ”leka” finns inte alltid. Jag skyller på tangentbordet, vid stavning, det är fel på mitt tangentbord, knapparna har olika ”tryckkänslighet”, det är sant. Nåja, jag ska inte skylla ifrån mig och borde skärpa till mig, ska göra det när tiden medger. Det är mycket lättare att se fel och ”feltänk” på material som man själv inte varit inblandad i. Jag har svårt att se fel i mina egna texter, inte förrän det är klart och ”försent” ramlar de in i mina ögon och min hjärna.

Däremot ser jag mycket annorlunda mellan att skriva privat blogg och att utforma annonser och texter till företag som ska förmedlas vidare med budskapet företaget vill förknippas med.

En lockelseannons för livsmedelsprodukter är en kampanj som ska vara klar och tydlig, något mer revolutionerande behöver den inte vara. Den tar inte speciellt lång tid att korrekturläsa, att det finns sådana fel är svårbegripligt, någon har betalt för att utforma annonsen. Något enstaka fel någon gång, det händer även den bäste.

Margareta G som absolut inte tycker att allt är tillåtet i annonser sedan är smaken och åsikterna olika.

Jag har en god vän som om alltid ser det minsta lilla stavfel och ”felskriv” (som det här), även om jag har läst och läst igenom min text så nog hittar hon något. Hennes livsuppgift borde vara att alltid finnas till hands och korrekturläsa. :)

Ps. Undra hur många fel jag hittar när jag nu publicerat detta?

Visste ni att ruccolasallad hette ursprungligen kukkolasallad:

Min kära sambo berättade för mig att ruccolasallad egentligen kommer från Kukkola, ursprungsnamnet var kukkolasallad, men att det numera heter ruccolasallad. Självklart är det inte så, men jag gick på det och trodde på det under en längre tid, jag tror till och med att jag förmedlade denna kunskap vidare.  I Vojakkala (en grannby till Kukkola) har det under många år funnits en lanthushållsskola (numera mest känd för den ultimata grannfejden) därför tyckte jag inte att det var så konstigt och reagerade inte på det han sa. Jag är mer uppmärksam på alla påståenden och uttalanden som kommer från honom. Han gillar och utövar en hel del hyss.

6 svar på “Ica Kvantum har premiär på mjuk glass”

 1. Det är oftast så de ser ut och de flesta vanliga dödliga bryr sig och reagerar inte.

  Jag handlar också i affären, flera gånger i veckan av nästan samma anledning som du. Det där med dygnet runt spelar inte så stor roll, men visst är det bra. En av de få gånger jag nyttjat den riktigt sena öppettiden, träffade jag på …

  För mig är närheten viktig och speciellt långt har jag inte. :) Jag tycker även att deras utbud är bra, fräscht och med trevlig personal.

  /Margareta

 2. Den här annonsen är inte någon av de bättre, undrar om de bytt personal i produktionen? Själv reagerar jag på samma saker som du, ”skadad” som jag är av allt jag gjort och gör. Jag blir SÅ irriterad av alla dessa onödiga versaler, felstavningar, avstavningar o.s.v. Kan ingen skriva? Eller ids man inte? MEN jag handlar på affären; den är tillgänglig dygnet runt i princip, personalen är supertrevlig och sortimentet är fräscht. Det uppväger felstavningarna…”Accept everything as it is”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.