Mässor, marknader med olika namn och teman …

En del av miljön från höst- & hantverksdagarna i Strömsund

det är gott om dem i Sverige idag. Luleå är inget undantag och i helgen har det varit Vårmässan  med båtliv.  Självklart var vi där trots att jag hade ”bestämt” mig för att inte åka dit, det är samma visa varje år. När helgen kommer och lockelsen blir för stor, för att se om det finns någon nytt och inspirerande bland mässutställarna så sätter man sig i bilen och åker iväg, cyklar när vädret och humöret känns rätt.

I år sken solen och humöret var på topp trots det blev det bilen som fick tranportera oss eftersom vi även skulle uträtta andra ärenden. Det var betydligt fler besökare än tidigare år, som bestämt sig för att besöka mässan samma dag och vid samma tidpunkt som oss,  fick fick leta ett bra tag för att få en parkering och det är inte alltid lätt för barnen (och föräldrarna) som dirigerar trafiken att ha full koll på var det finns en ledig plats.

Luleå mäss & kongress som anordnar mässorna i Arccushallen gör oftast ett bra jobb, det är inte mycket ”krims krams”, jag såg inte något direkt som skulle kunna gå under det gebitet. Sedan har man givetvis olika åsikter om hur utställarna är placerade och vad som saknas. I år tyckte jag att det var alldeles för lite ”matutställare”.  Det är alldeles för mycket säljare av olika värmesystem (pellets o.s.v.), fast det har minskat så jag behövde inte göra så många stopp vid dessa och vänta när mitt manliga sällskap skulle stanna upp och studera alla dessa ”nyheter”. :)

Ett år på stora Nolia i Piteå gick mannen och hans bror runt, runt alla maskiner, det var som att de förändrades (maskinerna) för varje varv de gick runt dem och tittade. Tillslut smet jag i väg och besökte mathallen i två timmar och trots det var de inte riktigt nöjda när vi åter skulle stöta samman. Nolia är verkligen ett ämne för sig själv när det gäller mässor och då framförallt maskiner, traktorer och byggkonsturktioner av alla de slag.

När det gäller byggkonstruktioner så fick sambon höra något roligt igår när han stod och tittade på en ”ny” modell av bastu, en rund, se bilden nedan. Ett par i dryga trettioårsåldern kommer och tittar och tjejen frågar Den läckra runda bastun killen: -Varför har man byggt bastun rund? Killen svarar (helt allvarligt): -För att man kan ha den i vattnet (sjön, havet, älven).  Jag skrattde hjärtligt när jag fick höra det, får killen bara tänka efter så kanske han förstod vad han hade sagt och förklarat, hur tokigt det kan bli. Visst finns det härliga flytande bastun byggda på flottar med motor och allt, men det är en lite annan konstruktion. Jag skulle vilja se när han sjösätter den runda bastun och sedan ska ha en skön bastukväll. :)

Några andra gobitar från mässan är att det var några nya aktörer som visade upp sig bl.a. Teaterföreningen Bröt med skrattgaranti.  I fjol var jag för första gången på Vassholmen och såg deras sommarrevy ”kaffekask å sockervadd”, jag lovar att den garantin höll. I år ger de ”löjrom och snorgärsar”, mig som publik ska de garanterat få. Det som också är trevligt med föreställningen är att du åker med färjan Emma ut till Vassholmen, en ö i Kalix älv. Eftersom vi hade tur med vädret ifjol gav det en extra krydda till upplevelsen. Har du chansen missa inte deras föreställningar i sommar.

Färjan Emma till Vassholmen i kalixälv

Visst ser det härligt ut?

Vad var det mer på mässan? En del myndigheter, tjänsteföretag och kommunen fanns på plats och visade upp sig och besökarna hade chans att ställa frågor och komma med idéer. Det tycker jag är bra, vi fick också chansen att ställa några frågor kring regler och lagar. som vi funderat på. Vi fick svar och vet nu hur vi ska gå tillväga, det är ibland svårt att få svar och tag i rätt person när man försöker ringa.

Jag provade också en underbar massagekudde som jag nog hade köpt om jag inte insett att jag just nu har annat trevligt högre upp på prioriteringslistan.

Hatverkare fanns det et flertal på plats både med kläder, smycken, tapetserarverkstäder, smide, glas, ja det mest som går under slöjd och hantverk. Nu väntar jag istället på hantverksadagarna som kommer i månadsskiftet oktober-november, där utbudet är stort och kvalitén och entusismen hos slöjdarna och hantverkarna är fantastiskt trevligt att få möta.

För mig är ändå höst- & hantverksdagarna i Strömsund, strax norr om Råneå, en av de trevligaste marknaderna att besöka. Jag kommer garanterat att återkomma till dessa dagar eftersom jag själv ska medverka där och en del fokus under sommaren kommer att läggas på dessa dagar. Fotot högst upp är en del av miljön från dagarna i Strömsund.

Köpte jag inget på mässan? De som känner mig kan nog gissa. Visst det slank ner lite mat, men ytterst lite för att vara mig. Jag köpte nyrökt regnbågslax och en mässpåse med olika korvar. Allt från orten och med hög kvalité.

Margareta G som nu ska hjälpa sambon med lite pappersorganisation. Vi kanske syns på en mässa eller marknad under sommaren, hösten, vintern eller nu i vår.

Ps. Jag läste att Jammla hade haft problem med en marknadsarrangör och det lät väldigt mysko eftersom man inte heller höll temat. Det är synd att du inte bor här uppe för vi har många små fina mässor och marknader med god kvalité.

Däremot alla de här ”krims & krams” marknaderna som varje stad och större samhälle har ger jag inte mycket för. Har ni någon gång räknat hur många som säljer likadana sockor och strumpor, med små varierande priser. Köp 5-15 för 100 kronor för exempel. Kläderna som ser likadana ut vid varje stånd, fast alla verkar ju sälja bra eftersom de kommer tillbaka år efter år. Alla dessa försäljare av godisremmar, det ger i alla fall mig bara avsmak där de ligger helt öppet i flera dagar.

Jag räkande på skoj sockförsäljarna när jag passerade (och då fick jag säkert inte med alla) det var ungefär femton olika, femton längs Storgatan i Luleå. Jag kan i alla fall konstatera att sock. och strumpbehovet är stort inte bara hos mig.

4 svar på “Mässor, marknader med olika namn och teman …”

  1. Roofius blogg – Tack både för att du gillar min blogg och skriver Hej tjejen, numera är det mest tanten =). Jag ska gå upp och läsa mer på din blogg vid ett senare tillfälle. Jag har valt att inte länka så mycket eftersom jag vill hinna med att läsa de bloggarna, hinner knappt det idag. Jag ska kolla och se så att det inte är något för mig helt främmande, genom att länka så godkänner jag också personens sätt att uttrycka sig och framträda på nätet. Jag lovar i alla fall att läsa och återkomma till dig, lite omständig tant har du hittat.

   /Margareta G

 1. Tack för det, fast visst skulle man som du önska att man kunde göra mer på wordpress – och även lära sig mer.

  Randompilen, det vet inte ens jag vad det är. Du ser det finns mycket nytt att lära sig om man bara har tid och ork, för lusten finns ju helt klart.

  /Margareta som öppnade datorn för en hastig titt för att fortsätta med dagens pappersorgansation.

 2. Fin blogg. Kom hit genom att trycka på randompilen högst upp till höger.
  Mycket du skriver. Lycka till med grafiken. Jag kan också mycket – men skulle vilja lära mig mer…

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.