Premiärrökningen är avklarad …

Nyrökta siken från nydesignade röken

av Åkes egen designade rök. Sista svetssträngen kom på plats i veckan. Den har legat i förrådet i väntan på det avslutande finliret några år. Jag kan lova att det var värt all väntan, nu har vi haft ”invigningsfest” av röken med nyfångad sik från Junköfiskarna i Luleå.

Det är synd att det inte är en doft- och smakdator för de var ljuvliga båda två. Tillsammans med mandelpotatis, en enkel gräddfilssås med gräslök och en sallad har vi avnjutit en förstklassig måltid med siken som huvudrätt.

Fisk överhuvudtaget är en av mina matpassioner fast jag uppskattar mycket i matväg, kanske ibland för mycket.  Är fisken tillagad av sambon får de oftast mycket hög poäng och han kan nog tävla med många av de duktiga kockar som finns när det gäller kryddning, smak och tillagning. Kockarna kanske är bättre att hitta på och piffa till nya rätter, men han lär sig och snappar fort upp tipsen och idéerna han hör, ser och lyssnar till. I alla fall får båda han, röken och siken högsta tänkbara betyg idag.

Jag är uppvuxen med sik från Kalixälven. På morgnarna i vår stuga i Salkostudden i Bondersbyn utanför Kalix åkte min far och hans två flickor ner till fiskarna, som stod och håvade sik, för att rädda vår frukost. Pappa halstrade eller rökte siken och sedan åt vi den till vår ”smolaneddi”, för den icke invigde betyder det smula ned i, med fil och tunnbröd.

Den sik vi åt idag har fångats av Junköfiskarna i Luleå i Bottenviken och kanske att den snart varit på väg upp längs Kalix älv eller till Torneälv för att leka om den inte fastnat i något nät (eller fällor) av Junköfiskarna. Kanske hade den i alla fall fastnat i någon håv vid sikfesten i slutet av juli och vi hade ändå fått köpa siken av någon lokal fiskare i Kukkola, fast då hade den inte fått äran att vara premiärsik i vår nydesignade rök denna fantastiskt vackra midsommarkväll.

Nu väntar jag bara på att bastun ska bli varm, elden är igång, så att midsommarbadet kan avnjutas i vacker solnedgång och ljudet av skvalpet från älven här i stugan i Forsnäs utanför Harads.

Margareta G som önskar er alla en fortsatt skön midsommarafton.

Tycker om din kommentar