I gryningen gol göken från väster vid midsommartid

Varifrån gol göken?

Får man hoppas när man kommer ihåg uttrycket; södergök är dödergök, västergök är bästergök, östergök är tröstergök och norrgök är sorggök.

Det beror på hur vi tolkar det gamla talesättet, när man trodde att göken kunde sia om framtiden. Jag bor i norr men göken gol i väster från tidig gryning och flera timmar framåt på förmiddagen har vi hört den kokoa sitt lockläte. Jag hörde eller läste någonstans att det är från det rum man vistas i första gången man hör göken, som man ska lyssna varifrån ljudet kommer från.  

I alla fall har jag hört göken gala i två dagar här i Forsnäs, från väster så då skulle det betyda stor lycka under året. Jag började fundera på grammatiken i ordet, jag vill skriva göken har galt i väster, men det låter inte heller riktigt rätt.  Vissa ord är svåra att hitta rätt, de låter tokigt än vad man säger eller skriver.

Åska är härligt på håll, och åskat har det gjort i går, riktigt ordentligt och i flera intervaller och timmar. I dag har regnet bara öst ner ett tag men nu klarnar det upp och är så vackert och friskt grönt överallt. När jag får sitta så här i stugan och titta ut över älven tycker jag att det är mysigt och rofyllt med både åska och regn, hemma är det inte samma känslor, inte riktigt samma utsikt och miljö.

Jag önskar verkligen att det var ljud och direktöverförande stämningsdator jag har, men nu är inte läget sådant och att sitta här och skriva är helt fantastiskt. Jag förstår alla författare och övriga skribenter som får skrivlust och att kreativiteten flödar när de sitter vid sin lilla stuga någonstans bortom allt storstadsvimmel.  

Här skulle jag gärna sitta ensam några dagar och bara njuta, skriva och vila, får se om tillfälle ges den här sommaren. Att få drömma sig bort ett tag och bara vara i lugnet, det är livskvalité som jag uppskattar. Jag, göken, svanarna och alla andra skönsjungande fåglar, svanens sång är inte speciellt vacker men den har ju andra fördelar.  

Margareta G som ska ta en promenad innan hemresan och sista siken röks för att ta med hem .

2 svar på “I gryningen gol göken från väster vid midsommartid”

  1. Åskan är häftig när man sitter ”säkert”, att höra göken och som den gol i år är inte ofta jag hör i alla fall inte från hemmet i Luleå. I Forsnäs är det så otroligt mycket fågelkvitter och många fågelarter runt omikring oss, sedan har vi ganska många fågelholkar på tomten som oftast är fullbelagda. Vi skulle behöva förnya dem och jag hörde att det fanns någon duktig hantverkare i Kaunisvaara, tror jag det var som har gjort mycket fågelholkar och satt ut i skogen. Vi får kanske leja honom.

    Det här med att vi skriver och nu till och med upplever saker samtidigt?

    / Kram från Margareta som hoppas att lunchen var trevlig igår och god.

  2. Märkligt att du skrivit det här. När jag var uppe i förra veckan, satt jag och lyssnade på göken. Den kom från söder…Och tänkte på det gamla talesättet, det gör jag varje år när jag hör första göken för sommaren. Dödergök, hoppas han siar fel….. Det värsta som kan hända är om någon nära anhörig går bort. Åskan fascineras jag också av, speciellt hemma i Kurkkio. Då brukar jag sitta på hustrappan och titta på skådespelet. Mäktigt skådespel…

Tycker om din kommentar