En liten parentes …

till gårdagens skrivarutmaning fick jag i morgontidningen. De fortsätter idag med gårdagens tema, nu handlar det om fortsatt byggande och byggande av hyresrätter.

En stor fastighetsägare i Luleå pratar om x antal nya lägenheter varje år i Luleå för att vi ska kunna behålla vår nuvarande befolkning. Han förespråkar mer hyresrätter. Det bästa av allt är att han menar att det är små lägenheter som bör byggas och han talar om att ungdomarna ska flytta hemifrån och han talar om pensionärerna vilka blir fler och fler, många med ensamhushåll.  En byggherre och entreprenör som har fattat det här. Han säger också att ansvaret ligger hos allmännyttan, det är sant. I Luleå har tendensen hos allmännyttan istället vara att sälja ut hyresrätter och förvandla dem till bostadsrätter.  

Han påstår också att Luleå har låga hyror i jämförelse, det kan vara så att nivån ligger lägre bland hyresrätter men då beror det på vad man jämför med. Hyresnivån mellan äldre fastigheter och nybyggda är tydligen stor. Det kan jag förstå eftersom man ofta bygger modernt och i de äldre fastigheterna ligger renoveringarna efter vilket medför mindre kostnader och hyresnivån kan hållas lägre, ganska enkel matematik. Jag tycker också att de skillnaderna ska få finnas. Vill jag bo i stan men under enklare och billigare former ska jag också få göra det, vill jag bo lyxigt och betala lyxigt ska jag också kunna göra det.

Tidigare sa man att det gick att läsa av konjunkturläget i byggbranschen, byggs det mycket i en kommun går ekonomin bättre så vi får hoppas att det håller än idag.

Margareta G som bara ville komma med ett litet tillägg från gårdagens skrivarutmaning efter att ha läst och fått dagens utmaning, den kommer någon gång under senare delen av dagen.

2 svar på “En liten parentes …”

Tycker om din kommentar