Tredje blunda, peka, skriv …

på något konstigt sätt känner jag att mina tankar, när jag pekar och ser artikeln, ofta hamnar någonstans vid gränsen till Finland och det gjorde jag direkt genom artikeln om euron, utan att ha läst den. Artikeln som jag pekade på idag har rubriken ”Sex av tio företag accepterar euron” Det visste, trodde och anade jag inte, att procenten var så hög, det var verkligen en nyhet för mig. Sex av tio, det måste innebära att alla prislappar jag ser i affärerna där priser i olika valutor är uppräknade tar dessa valutor. Inte alltid så smart som man tror.

Efter vår resa till Teneriffa har jag kvar en del euro och tänkte först växla tillbaka till svenska kronor. Varje hundring i svenska kronor är värd sin vikt i guld när du vill ha kontanter i svenska affärer. I alla fall har de blivit liggande i plånboken och kostnaden för att växla tar ganska mycket av mina små kvarvarande sedlar. Visst vet jag också att kursen på euro i svenska affärer är en aning högre än i de länder som har euro som egen valuta. Jag tänkte också att jag kunde använda dem i det land jag besöker i september, men när hjärnan började tänka så insåg jag att de inte använder och har inte euro som valuta, utan en ny valuta för mig.

Jag har i alla fall nyttjat lite av mina egna euron när jag var till Haparanda, där har de två valutor i ”varje” affär och butik.  Däremot har jag aldrig använt mig av euro i affärer i Luleå, lite försiktighet och man vill ju inte verka ”eljest” i sin egen stad.

Idag när jag kom hem och varit och inhandlat några tidskriftssamlare på Tiimari såg jag att priset även stod i euro. Det borde jag tänkt på då och betalat för mina eurosedlar som ligger i plånboken och ”skräpar”.  Jag hade inte så mycket kontanter och jag handlar helst för dem än att använda kortet för mindre summor.

En liten parentes i sammanhanget är att Tiimaris ägare (även finskspråkiga) måste vara två av de trevligaste butiksägarna och expediterna, i ett och samma, i hela Sverige.

Undersökningen av att ta mot euro var gjord på de mer kontantintensiva branscherna, men jag är oftast och nästan alltid kontantbenägen. Jag springer hellre och tar ut lite för mycket pengar än använder mitt kort för att spendera pengar. Trots att jag är en ”datornörd” är jag mer sparsam när det gäller att betala med kort samt att jag bara använder telefonen för att ringa med och skicka några sms, men det är ett helt annat ämne.

I alla fall det här med finska gränsen, Norrbotten och Gotland (hur ser du på det MärtaGreta) är de två län som toppar listan med att godkänna euro som betalningsmedel. Det är ganska självklara län egentligen, förutom att jag funderar var Skåne och Stockholm kommer på listan. Norrbotten har Haparanda med sitt IKEA och den satsning de gör tillsammans med Torneå, Gotland är ett turistparadis under sommaren och det ena leder till det andra. Men Skåne som ligger där svenska kronan och euron nästan möts (Znogge kanske kan svara på det) samt Stockholm (Livsglimtar, en kommentar?) som Sveriges huvudstad var ligger de på listan? Det förtäljer inte historien.

Margareta G som var mot euron när det begick men nu är mer tveksam eftersom priserna i alla fall höjs om konjunkturen är uppåt och …

PS. Det är lite lurendrejeri det här med euro, för oss svenskar i alla fall, när något kostar 220 euro och borde kostat någon tusenlapp hur billigt känns inte det? Fast sedan när man kollar med kontot så var det trots allt inte så billigt. För mig skulle det ta lite tid att vänja sig och räkna om. Hur vore det för er?

Sari och Maja hur är det i Pajala?

5 svar på “Tredje blunda, peka, skriv …”

  1. Inga problem att räkna om valuta. Det är en erfarenhet jag har från turistbyråtiden i Pajala. Då tog vi emot finska mark, långt före eurons tid. Att hantera två valutor har aldrig varit problem vid världens fredligaste område :) Idag är euron gångbar i de flesta affärer i området eftersom människorna alltid levt sida vid sida.
    Sedan om jag kan räkna om valutan lika snabbt idag är en annan fråga….jag e mycket äldre och min hjärna jobbar trögare….(fniss)

  2. Kul att du tog upp ämnet med mig, jag har inga problem när det gäller pengar, eftersom det inte finns något att fundera på pengamässigt (tomt).
    Jag tror det är dollar nu för tiden i Pajala, canadensiska dollar som gäller, på grund av gruvan som kommer.

Tycker om din kommentar