Fjärde blunda, peka, skriv …

 

Det var det här jag befarat, att jag skulle peka på en annons, jag har skrivit om sådana tidigare men då har det varit något som dykt upp i mitt huvud direkt när jag sett annonsen. Nu hade jag i och för sig tur i min fjärde skrivarutmaning, igen, och pekade på en annons som fanns under lediga platser och rubriken på entreprenörens lockelse till att söka var ”Vill du jobba i Norge och tjäna bra med pengar?”. Vem vill inte tjäna bra med pengar men att jobba i Norge är kanske inte det bästa för mig och yrkena de vände sig till var absolut inte något tänkbart. Jag kan konstatera att jag ”valt” fel yrke när jag ser alla kontaktannonser från arbetsgivare idag. Att vara duktig hantverkare är det bästa idag och har väl egentligen alltid varit det trots alla ”högprioriterade” yrken.

Ingen söker mig och jag skulle kunna tänka mig att flytta var helst i världen utan problem med anknytningar till barn och äkta män. Det jag däremot skulle ha svårt att lämna är närheten till min mor som börjar bli äldre och i framtiden behöver hjälp och sådant som alla äldre behöver. Hon har inte någon hög ålder, räknat med dagens mått men vi åldras ju alla.

Norge är något som jag har anknytning till genom att min yngsta son finns i Oslo, för tillfället kanske jag ska skriva, och arbetar inom byggbranschen. Det var nog inte de stora pengarna som lockade utan mer att få jobba och uppleva andra ställen än Luleå. Tidigare har han bott i London ett tag och trivdes ypperligt, förutom att han saknade flickvännen och det gör han även idag. Hans tidigare liv bestod av att plugga, jobba och träna sju dagar i veckan, inklusive matcher. Jag förstår att han vaknade upp och ville göra och se något trevligare.

Min äldsta son har också kastat ögonen mot grannlandet i väster, han har erfarenhet av att flytta och röra på sig trots sin ringa ålder. Hans utbildningar är mångfaldiga inom de mest skilda områden. Han är kock, har gått medialinje, konstlinje vid Sunderbyns folkhögskola, han har läst socialantropologiska studier vid Österlens folkhögskola, tagit fyra licenser inom svetsning på kort tid samt arbetat en del inom omsorgen i både Luleå och Göteborg. Att kunna klara sig och visa att man är duktig inom så många områden har egentligen en fallenhet inom konsten alltihop. Han har aldrig haft svårt för sig och det här med konsten är något som går igen i alla hans val. Inom omsorgen och det arbete han hade i köttbranschen ett tag var något som inte var lämpligt för honom.

Varför? Därför att han är en person som reagerar och ser när något är fel, maten var ett stort problem för honom. Hur den var tillagad på alla serviceställen och hur köttet/fläsket hanterades innan man skickade det vidare till butik. Han sa när han jobbade inom omsorgen att han aldrig vill bli gammal och behöva hjälp.

Varför? Därför att du inte kan komma in som ung, ödmjuk och ha bra idéer, det slås direkt ner av den övriga personalen, för så har vi aldrig gjort och kom inte med något som kan skapa att vi måste jobba, vi har det så bra i våra fikarum.

I alla fall kommer en del som är anmälda på arbetsförmedlingen att få tips om jobbet och bli hänvisade att söka det oavsett familjesituation. Jag är förvånad över det ramaskri som regeln, att man måste söka jobb över hela landet och nu även utomlands när du är arbetssökande, har gett i media.

Jag tycker inte att det är svårt eller jobbigt. Vilken arbetsgivare anställer någon som blivit ”tvingad” att söka ett jobb som de egentligen inte vill ha? Vem skriver en CV så intressant att någon arbetsgivare vill ha en, när man inte vill ha jobbet?  Jag skulle då inte vara orolig för att få ett jobb som jag egentligen inte vill ha för ingen skulle anställa mig med en ointressant ansökan.

Margareta G som skulle vilja arbeta utomlands någonstans någon gång på ålderns vår.

Imorgon kommer ingen morgontidning och då tar jag också ledigt för …

Tycker om din kommentar