Söderläge i norr …

såg du programmet, om inte, missa inte reprisen av programmet idag klockan 15:15 eller se det på webben här.  I slutet av programmet besöker de en av Sveriges vackraste trädgårdar som finns i Puoltikasvaara. För att förstå det fantastiska arbete och hur väl planerad trädgården är bör man känna till hur långt norrut den faktiskt ligger. Kolla på kartan.

Dottern till grundaren, Ruth Ormmalm Olsson som också medverkar i programmet, har jag skrivit om tidigare i mina inlägg över hennes skapelseförmåga, de sitter i generna och de har på olika sätt använt sina idéer och sin lust till att skapa .  Besök hemsidan och ta del av hennes drömmar idag och kanske i framtiden att hon fortsätter med mammas handlag.

Njut och se en underbar trädgård, idag Söderläge klockan 15:15 på TV2.

Margareta G som ska se det en gång till och njuta, förkylningar gör det mer legalt att ligga i soffan på dagtid.

12 svar på “Söderläge i norr …”

 1. Jo men nu vet jag vad du ska ha. Du ska ha några perenner, fleråriga växter.
  En liten rabatt med några få sorter men 3-5 av varje sort så att det ändå blir ”maffigt”. Vilka växter det kan du välja det som passar just dig, du vet färger, höjder och så..
  Jag har en favorit, en kryddväxt som är perenn, libbsticka, och av den räcker 1 planta, kan det bli bättre. Den blir ”manshög” som det beskrivs i växtböcker, och den är vackert grön, vackra flikiga blad och som bonus, bladen smakar selleri om man nu gillar det, fin i soppor eller i nå´t annat.. Den här växten hade man förr som ”vaktpost” på båda sidor om ytterdörren för att hålla borta råttor, vägglöss och huggormar, vad sägs….kan den vara något för dig/er?
  /Rut

 2. Hej igen!
  Ja, det känns helt fantastiskt och för mig handlar allt jag gör att lyssna på mig själv! Det som känns rätt det gör jag, försöker göra det jag mår bra av.
  Trädgård behöver inte vara betungande, det kan vara en kruka på fönserbänken eller en tomt på x antal kvadratmeter, det är vad jag själv gör den till. Att anamma växandet och dess kraft är så hälsosamt och det behöver inte vara mer än en planta i en kruka. Man ska inte ha större trädgård än man hinner med! Tanken med trädgård, anser jag iallafall, är att man även ska hinna njuta och må gott va det man sått/skapat.
  Du är så varmt välkommen till oss, mig och pappa Adolf i Puoltikasvaara!
  Rut

  1. Ruth – Du har helt rätt inställning och ger säkert goda råd i Allers trädgård. Din inställning att göra det du mår bra av, så försöker jag också att leva nu och det är en sådan stor skillnad mot tidigare. Det här med trädgård har jag funderat över och hur det skulle gå att ordna i stugan där vi inte är så ofta att det går att sköta på ett smidigt sätt. Skulle vara kul att kuna odla lite, men ända något som inte behöver vattnas alltför ofta utan mer klara sig på det naturen ger i form av nederbörd och sol. Har du några fina tips?

   /Margareta G

 3. Hej Margaretha!
  Ett tag se´n nu men jag måste bara tala om att mitt liv rullar på som sjutton. Programmet Söderläge blev en ny vändpunkt för mig, idag medverkar jag som skribent i månadstidningen Allers Trädgård för att inspirera oss nordliga trädgårdsentusiaster och att förmedla vårt odlarklimat till alla sörlänningar. Kolla i tidningen när du är i någon livsmedelsbutik eller kiosk, senaste numret kom ut nu 19 mars. Det är så spännande för mig att utveckla skrivandet. Det skrivna ordet har ju så stor betydelse för oss och att få lov att utveckla det i en tidskrift är bara så fantastiskt roligt. Så nu kommer vi, jag och pappa, att öppna mammas trädgård för allmänheten igen i sommar och jag kommer att kombinera mitt älskade hantverk med trädgården, känns så spännande med nya utmaningar och så rätt.
  Jag kommer även att ta hand om (=skriva ner) mammas dokumentation som hon gjort om trädgården under alla år hon odlat. Det blir en helt ny fas i mitt liv och det är så spännande. Den som är gladast är nog pappa (82 år) som genast satte igång att planera för de sista obrukade kvadratmetrarna i trädgården. Tänk vad trädgård kan göra med oss männisor, hålla oss pigga och alerta! Varför är det inte fler som förstått det? Eller är det där jag platsar in kanske??
  hälsningar från ett vår fint Puoltikasvaara / Rut

  1. Ruth – Vad spännande och kul – får se om vi kan ta oss uppt dina trakter till sensommaren. Allers trädgård är en tidnng jag inte har sett,men kan ju tjuvkika när jag är på affären nästa gång. Superkul att programmet gav dig så mycket och det måste kännas bra för er och speciellt för din far. Jag tror att många förstår vad en trädgård kan ge, däremot är det inte många som har orken och kunskapen.

   /Margareta G

 4. MärtaGreta – Du har ju ditt nästan häruppe och Jämtland är även det ett landskap som jag har kär anknytning till, fast jag aldrig besökt länet, en mycket god vän kommer från Frösön och det gör att Jämtland smakar bra i munnen.

  Inspiration av programmet tror jag att många fick och det visar att allt går bara man försöker.

  /Avsändare Margareta

 5. Jag såg programmet och jag blev mäkta imponerad också. Min mor är en fantastisk trädgårdsentusiast och bor ju långt nedanför Rut, men ändå i zon 7, för henne blev säkerligen programmet en oerhörd inspiration.

 6. du är ju för underbar Margareta!
  vet du, jag har skrivit ut dina vackra och värmande ord och även kommentarerna för att ha till hands då dagen ter sig lite grå. De är inte många men emellanåt sticker dom upp. Tack för att du finns! /Rut

Tycker om din kommentar