Det fylls med energi …

i veckans fototriss. Energi var ordet och det kan ju innebära det mesta. Jag sprudlade själv av energi när jag läste ordet – energi omfattar så mycket och vi använder det i många sammanhang. Nu blev det svårt att få ihop något. Min första bild var given men sedan kom jag ihåg ett annat kollage jag gjorde i mars 2005, av en annan anledning än ordet energi. Problemet är att det innehåller fem foton, men med så mycket energi under samma minuter på samma plats. Jag lämnade det åt sidan men ger dig det som en parentes längst ner i utmaningen.

Nu till utmaningen och de foton jag valt ut. Foto nummer ett, finns det något självklarare – Kraftverket i Laxede, som förser en stor mängd människor i Sverige med energi genom vattenkraften från Luleälv.

Foto nummer tvåKoffeinet som liksom vattenkraften dagligen förser många i Sverige och hela världen med energi. I foton finns även andra kraftkällor som ger oss energi, elden som alstrar energi genom skogens förädling till bränsle av olika slag såsom bl.a. ved och pellets. Två små kraftkällor finns också med det forsande vattnet och solenergin som lyser över oss. Fotot är taget 2004 vid en av våra frukostpicknickar som vi brukar göra under helgerna i länet, framförallt i Luletrakten. Detta är Selets bruk utanför Luleå.

Foto nummer treEnergikvinnan framför andra, min mor en kvinna med riktig tornedalsk sisu. Trots sin några och sjuttio skottade hon upp vägen i vintras mellan stugan i Forsnäs och utedasset, ca trettio meter, med en sådan energi som bara den envisaste tornedaling kan göra och då främst en kvinna. Mycket snö var det och ingen nysnö här inte. Kanske var hon nödig, vad vet jag som sitter på trappan och fotar. Jag lovar att jag hjälpte till lite och inte helt har tagit till mig talesättet om att man ska nöta ut en generation i taget.

Jag är bara tvungen att lägga ut även detta kollage som nu får visa på mycket energi en vacker marsdag på Gråsjälören, en ö strax utanför Luleå, 2005. Helt utanför fototrisstemat i dag, men hamnar i samma inlägg.

Bild ett – Flera tusen (under dagen) människor visade på hur solen och isvägen i Luleå tar fram energin. Bild två – Mycket energi var det här, hästenergikrafter, serviceenergi, bilenergi, skoterenergi och upphovet till all denna energi den här dagen – solen och isvägarna i Luleå. Bild tre – Här är det framförallt solenergin som får ge njutning till människan samt en hel del lekenergi hos barnen. Bild fyra – Riktig mansenergi för att få stopp på hästens energi att rymma, men jag tror att hästen bara vill gå undan ett tag för strax lyfter hästen på svansen och alstrar iväg riktig energi till våra grödor. Bild fem, sist men absolut inte minst – Att de här idrottsgrabbarna och tjejerna fått så mycket extra energi att vi mötte dem ute på Gråsjälören en söndag förmiddag när de råkades vara lediga från hockey och andra idrottsaktiviteter gjorde att jag i alla fall tappade hakan och förstod att solen och våra isvägar är fantastiska. En av dem är en mycket närstående, så jag vet.

Margareta G som vet att det blivit mycket och lite för mycket men jag var bara tvungen, kollaget gjorde jag i syfte att skriva och skicka in till vår lokala tidning över hur Luleå kommun lyckats med isvägarna runt Luleå. I eftermiddag ska jag på en avslutningsmiddag efter ett arrangemang fullt av ideellt arbetande energifyllda människor i alla åldrar.

36 svar på “Det fylls med energi …”

 1. Trivago – Personligen gillar jag kraftverket i Laxede, sett som objekt för fotoutmaningen i veckan. Att kunna visa hur vackert det kan vara vid en kraftstation, det är inte så jag tänkte mig miljön tidigare.

  Fotomässigt gillar jag också kaffepannan men allra allra mest tycker jag om min mor.

  Ps. Du har fel länk till din blogg i din kommentar men jag har lagt till rätt i min kommentar.

  Avsändare Margareta

 2. MajaPiraja – Mamsisarna, de är härliga energiknippen och inte helt fel om de kommer från tornedalen och nästan next door (med tornedalska mått räknat).

  Att lära ut fotografering? Jag, du har nog inte riktigt knackat på rätt dörr. Jag försöker lära mig själv och det går inte så bra.

  /Avsändare Margareta

 3. Vilka härliga och underbara bilder. Det är nästan så jag längtar efter snö. I alla fall när det ser så vackert ut som på dina bilder.
  Här får den tyvärr inte ligga så länge när den väl kommer.

 4. Hoppas att du haft en bra dag med nära och kära. Fina bilder, som vanligt. Du får gärna ge mig en lektion i fotografering, när tiden medger. Min favvo-bild var mamsen som skottar snö!

 5. Hej igen Margareta!
  Skeppssättningen som du såg på min bild finns bara nån mil utanför Umeå. Nära en sjö och uppe på en höjd i en skog hittar man det här. Väldigt vackert läge. Intill finns ett stort stenröse som är en ca 3000-årig grav. När dessa uppfördes var det ursprungligen nära havet men landmassan har ju förändrats, allt är förskjutet och nu är det ett par mil till havet. Men det är fascinerande att gå där och titta och förundras över vilken ansträngning och vilken energi som krävts för att bygga detta.
  Ha det gott.

 6. Kaffekokaren på öppen eld.. den där blir min favvo verkligen.. det där ser man inte så ofta här nere i alla fall.. så härlig energi av dig med snöskottaren:-)
  Ha de.. gott

 7. Underbara bilder. Vad jag fick en längtan till vintern helt plötsligt. Och en längtan efter massa snö som vi så sällan har mycket av här i Stockholmsområdet, det är så tråkigt.

  Dina bilder och din tolkning var jättefina.
  Ha en fin söndag! :)

 8. ina bilder.Kaffepannan över den öppna elden är min stora favorit.Påminner om mina färäldrar som älskar ströva i skog o mark.Det är många eldar som skapats av dom.Tyvärr är far krasslig och det tycks vara slut på längre utflykter.
  Kvinnan med snäskyffeln kunde vara min mor med mkt finsk sisu!

 9. Underbara bilder ALLIHOP!

  Så mycket energi, kaffekokandet blev min favorit är så underbart att sitta ute i naturen och koka kaffe över öppen eld.

  //annette

Tycker om din kommentar