Helgen som varit

ger tankar till kyrkan och de minnen man har. Veckans fototriss hade kyrkor som tema och det är jag glad för att det inte var halloween som för mig förstör en del av allhelgonahelgen. Det pratas om att fira hela helgen trots att halloween endast är fredagen och allhelgonahelgen skulle vi låta vara fri från det kommersiella jippot. I alla fall har jag valt ut som första foto den kyrka som betyder mest för mig Nederluleå kyrka i Gammelstads kyrkby ett av världsarven.   Där har jag minnen genom livet både sorgsna och lyckliga stunder men framförallt vackra. Mitt andra foto är Vadstena klosterkyrka som bär på en rik historia, tredje fotot är från Titos Brijuni i Kroatien, vilket också har en gedigen historia, med tanke på Tito och hans syn.

Jag kunde inte låta bli att lägga till kyrkan, kapellet vid Kukkolaforsen, det enklaste enklaste men har säkert ändå fyllt sitt andliga syfte. Jag kan inte historien bakom, men kanske att någon känner till den.

Margareta  som i helgen besökt platser kring kyrkorna i Nederluleå och Karungi för att tända ljus och göra fint till vintern som stundar. Pappa Eskil, syster Kristina och svärmor Elly som inte får vara med oss förutom i tankarna och genom sin andliga närvaro.

18 svar på “Helgen som varit”

 1. Phoebe – Det är somrigt och ”bastukyrkan”, kallar jag den också, men svaret jag fick av svågern kan du läsa ovan.

  Jah Hollis – Det var den där bonusen som jag inte visste om den använts som kyrka och så var ju inte fallet, men jag bara … Visst ser det mörkt ut, kanske för lite besökare i den sista i alla fall. I Brijuni har jag foton inifrån och då var det faktiskt inte så mörkt. Kontrasten från den starka solen blev för mycket.

  /Margareta G

 2. Roffe – Jag väntade på dina kloka svar på frågor runt dessa trakter. Jag visste att jag skulle få ett svar som jag kan tro på, det låter verkligen sannolikt så det där med kapell det var inte rätt, trots att jag hoppades och fortfarande tror att de kunde behöva det, både bastubadarna och fiskarna.

  /Margareta G

 3. HEj Margareta
  Den enda kyrka jag besökt är den i Vadstena, när det gäller världsarvet i Gammelstad så har jag nog bara passerat förbi – tyvärr.
  Till Kroatien har jag ej hunnit än.
  När det gäller byggnaden i Kukkolaforsen så bör jag nog veta enär jag jobbat i boden intill med fiskförsäljning en sommar i mitten av 70-talet.
  Men jag må erkänna att jag int´riktigt vet vad den använts till, möjligen som redskapsbod av något slag. Om man blickar österut och mot den motsatta sidan om älven så har även de en byggnad med klocktorn. Jag antar att den formen med torn tillkommit an den enkla anledningen att de som stod vid forsen och håvade kunde se hur mycket klockan var slagen och när det var dags att avsluta fisket för dagen.

 4. Precis som du tycker jag att allahelgons dag inte får glömas bort. Halloween får folk gärna fira så länge man inte blandrar ihopa dagarna.

  Din sista bild, bonusbilden, är min klara favorit!

 5. Henrik – En härlig ”kyrka” men jag vet inte riktigt, väntar på att kanske sambon, svågern eller svägerskan vet.

  Cissi – Hela Vadstena är ju en vacker upplevelse, tycker jag som inte är van vid den typen av natur.

  Lilalili – Nerderluleå kyrka är otroligt vacker och dess omgivningar är mycket sevärda. För mig som är uppfödd där känns det alltid mera, ju äldre jag blir.

  /Avsändare Margareta

Tycker om din kommentar