Utrikeskorren på Teneriffa är tillbaka

Det är jag glad för, i alla fall till hon skaffar sig en egen blogg. Nu får jag titta tillbaka på mina foton och längta tillbaka till platserna, människorna och att bara vara under några veckor. Lite fel årstid att lägga ut kollage på härliga sommarbilder? Nej, jag tycker det är härligt att blanda våra årstider annars kanske det blir lite mycket vitt här på bloggen framöver. Jag har inte svårt att hitta foton, det var en hel del bilder jag fotade och nu ligger de och väntar på lämplig användning. Hoppas att jag får nytta av dem ett flertal gånger via min ”utrikeskorre”.

Rapport från Los Christianos, ett litet brev till er där hemma.
Vi har nu varit här i två veckor och vi kan inte klaga i höst heller – mellan 26-29+ hela tiden. Visserligen har det blåst kraftigt i några dagar men det är nästan skönt när det är som varmast .

Här har varit förvånansvärt lite folk, tycker vi, men i helgen såg ut att vara som det brukar igen. Kan bero på allhelgonahelgen eller halloween, då barnen är skollediga och hela familjen kan ta sig en höstsemester.

Lågkonjunkturen har börjat märkas även här. Affärer slår igen, går i konkurs, byter ägare eller inriktning. Restaurangen drar ner på personal, sänker till och med priserna och lockar folk med billig öl.  Läste en tidning att antalet mäklarfirmor reducerats med cirka 40 procent i hela arkipelagen. Priserna på lägenheter står än så länge still, åtminstone i centralorterna, medan prisnedsättningarna märks när du kommer utanför ”smeten ”. Byggverksamheten har i princip upphört helt och hållet.

Första veckan hann vi faktiskt med ganska mycket . Post, och bankärenden, städade, fixade tider hos sjukgymnasten m.m. Kom igång med träningen förra veckan. Träffade också en assistent som började jobba vecka två, hon är finska och har nu jobbat en vecka.

Hur får man då tiden att gå? Det har jag nog skrivit om tidigare men det tål att upprepas. För det första, mycket av det som behöver göras kan skötas via nätet. När det gäller kontakter så har vi e- posten. Numera behöver du inte ens ha egna program för att kunna sköta ett företag. Brukar lyssna på lokalradion, läsa Corren och andra tidningar via nätet. Ringer gör vi via Skype, sms:ar osv., möjligheterna är många.

Allt som ska göras på plats tar däremot tid, Man förflyttar sig till fots (nåja, åtminstone en) och ibland får man gå tillbaka en eller två gånger för att få med sig allt som behövs. Men jag vill ändå säga att byråkratin har minskat och minskar ständigt även här.

Det stora problemet här är faktiskt taxi som är väldigt noga med sina koncessioner. ”Vår” kommun är väldigt framåt när det gäller tillgänglighet. Kommunen har subventionerat fem taxibilar –  ”Taxi para todos” – som är anpassade. Priset är detsamma som för vilka taxiresor som helst. Problemet är att du bara kan åka inom kommunen, men däremot inte tillbaka. Det går bra att åka dit men däremot inte att bli hämtad från den kommunen. Då måste du nämligen ta en lokal taxi och de har in samma förnämliga taxibilar. I stället erbjuds du ett transportfordon med lösa ramper. Ni kan tänka er hur detta fungerar med en elmoped som bara har ett framhjul det vill säga det fungerar inte alls. Jag har påtalat detta för kommunens samordnare när det gäller den yttre miljön och trafiken. Hon har lovat att ta upp problematiken, det är viktigt i synnerhet när kommunen har varit med och finansierat dessa fordon. Taxirörelsen här på ön är stark och har mycket att säga till om.

I väntan på att något ska hända fortsätter vi med våra promenader…

För övrigt mår vi bara bra. Det är skönt att slippa frysa och framför allt att ta på sig strumpor och ytterkläder. Men som jag alltid sagt – Ingenting går upp mot den svenska sommaren. Den skulle jag inte vilja vara förutan – oavsett hur den blir.

Vi får ner några bekanta i november, två trevliga par som vi ser fram mot att hälsa välkomna att trivas tillsammans med oss.

Såg förresten i en ”kinesaffär” att julsakerna kommit fram. Julen är egentligen ingen stor högtid här i Spanien bortsett från juldagen förstås. Men traditioner ändras och kommersiellt är allting möjligt.

teneriffakollage_081104

En trevlig höst allesammans och på återhörande. Utrikeskorren på Teneriffa genom Margareta G

Tidigare rapporter från utrikeskorren och mig själv när jag ”vikarierade” –  ”Varning för stinkande turister”, ”Vardagsbestyr även på Teneriffa”, ”Jag vikarierar nu som ”utrikeskorre på Teneriffa”, ”Från de färggrannaste till de …”, ”Vad är detta och vilka …”, ”Många är de …” , ”Det har fallit en skugga …”, ”Yippie, vi hann””Sista gryningen””Sista natten hos gänget”.

2 svar på “Utrikeskorren på Teneriffa är tillbaka”

  1. MajaPiraja – Allvarligt talat så har jag haft en dröm om att utbilda mig till fotograf, har alldtid tyckt om att fota men ligger på en amatörnivå eftersom jag inte tagit tag i någon typ avutbildning. Tack i alla fall talangscouten, du kan gärna tipsa om du ser någon utbildning som skulle passa mig.

    /Margareta G

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.