En tanke till …

klivian

någon som jag beundrade och tyckte om. Idag skulle hon fyllt 89 år, Elli. En underbar människa som kunde berätta och ge sin historia och även andras till oss. Hon hade ett minne och en livsfilosofi som jag beundrade. Hon sade aldrig ett ont ord om någon, hon hittade alltid det positiva i allt.  Allt hon gjorde och allt hon fick vördade hon med öm hand. Alltid tid och ork för en omtanke om alla oavsett om det var människan, djuren eller växterna.

Klivian på fotot finns hemma hos oss och dess moder har några fler år i sitt rotsystem än vad Elli skulle haft, från början av 1900-talet. Sambon har en gång fått dem från henne, vi har idag fem stycken ståtliga exemplar som blommar lika praktfullt varje år. Ursprunget kommer från fru Andersson som en gång i tiden hade ett café vid gamla järnvägsstationen i Karungi. Sambon, som är en man med gröna fingrar, har fått dem att frodas och växa under alla år han har haft dem i sin ägo, och det är många. Han har delat ut flera exemplar till vänner som jag inte har någon aning om hur de klarat sig, förutom det exemplaret jag fick för många år sedan …

Jag vet att Elli tyckte om klivian och hon skötte om sina blommor med lika mjuk hand som hon gjorde med allt annat. In i det sista såg man i hennes blick hur hon tänkte på oss och hur hon försökte ge oss något med sina tankar.  Jag saknar henne och när jag tittar på foton, blir hon så levande att jag ser och hör hennes ord, hennes röst. Trots att hon tappade en del av det svenska språket de sista åren försökte hon alltid minnas dem för min skull och självklart alla andra som inte kunde det finska språket. Jag är idag tacksam att jag fotade henne en del.

Margareta G som skänker en tanke till henne idag och tror att hon har det bra. Skulle fler människor vara som Elli utan tanke på egen vinning hela tiden, vore världen en annan och våra drömmar och förhoppningar skulle se annorlunda ut, hon har i alla fall lyckats att fostra sina barn till en del av henne.

7 svar på “En tanke till …”

 1. Bittan – Det är så jag kände för henne och jag brukar ofta tänka att det var synd att jag inte fick lära känna henne mycket tidigare, men det finns naturliga orsaker till det.

  Nej, jag kan inte gissa vem du menar och alla fyller vi jämt någon gång, en del snabbare än vi anar och för en del har det skett nyligen.

  /Margareta G

 2. Tack för dina varma och vackra ord om vår fantastiska mor. Jag tänkte mycket på henne just denna dag men du satte ord på känslorna. Hoppas jag kan uttrycka något liknande om en annan FANTASTISK PERSON – när hon fyller jämt – om inte förr!! Gissa vem?!

 3. Znogge – Det är nog sambon som förvaltar och jag som njuter, av blommorna.

  Det är en länk till barndomen och jag tycker att det är otroligt med så gamla rötter eftersom jag tar död på dem nästan innan de kommit hem till mig, nu har jg fått en som tar hand om även mina blommor. Min omtanke, om blommorna, försvann när barnen hade alergi och vi fick ta bort de flesta växter i hemmet.

  /Margareta G

 4. Så givande att få ha mött en människa som Elli. Den blomman får ni förvalta väl. Det är något speciellt med växter som följer med i åratal. En länk till det som varit men hopp om något nytt!

 5. Vilken gåva att få möta en så högt utvecklad människa. Klivia kallar vi för farfarsblomma då vi fick dem från hans dödsbo, den blommar två gånger om året och jag tror att farfar själv är här och sköter om den för han var trädgårdsmästare.
  Klivian har blivit två och stora är det, står på golvet i rediga krukor.
  Kram

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.