Dagens fototriss – idag …

Vilken kupp om vi vill att människor ska gå ut från våra fyra väggar och andas lite skön frisk luft och kanske samtidigt få lite motion. Snyggt jobbat skriver jag till Helena på bildbloggerian som är ansvarig för fototrissen.

Idag handlar det om idag – hur det ser ut ute nu och inte igår. En dagsfärsk fototriss är temat.

Vi var på väg ut på en söndagspromenad när jag kollade vad som var ämnet för dagen i fototrissen. Det var bara att plocka med sig kameran, kul för jag brukar inte alltid ha med mig den när det är motion som gäller, ibland måste jag, nu fick vi istället fundera vart vi skulle gå för att få något att fota och ta med sig in till den digitala världen och ut i cyberrymden på fototrissen. Det småduggade lite lätt när vi kom ut, att gå en skogspromenad kändes inte lockande eftersom det även regnade en hel del igår och inga gummistövlar var på fötterna. Bor man i en stad, i en lägenhet och gillar naturen är det lite svårare.

Luleå är en sjöstad och i hamnen kan vi alltid klart och tydligt se vart vindarna bär så södra hamn blev mitt mål.

Genom första fotot kikar vi genom livbojen mot fyra av isbrytarna Atle, Frej, Ymer och Ale (den lilla kan du skymta längst bak) vid gamla malmkajen i Luleå.  Det står nu där och väntar på att isen ska lägga sig och de får åka ut på vinteruppdrag bland Sveriges kobbar och skär. Tidigare var de förlagda i Värtahamnen i Stockholm men flyttades till Luleå 1983, tror jag. Ganska naturligt att de finns i Luleå och inte i Stockholm, måste även vara kostnadsbesparande för verksamheten.

Andra fotot, där det under sommaren är liv och rörelse finns nu bara delar av en tyst och stilla båthamn som lagt sig i vinterdvala.  

tredje fotot visar kylan hur den sakta men säkert börjar ta över Bottenviken med ett riktigt isgrepp. Snart kan vi förhoppningsvis börja med våra ispromenader från hamn till hamn i Luleå och njuta av vinterns utflyktsmöjligheter längs isvägarna genom promenader och bilfärder.

 idag

Avsändare Margareta som njöt av promenaden trots att den kortades av när sambon upptäckte att han glömt mobilen hemma och vi väntar besök från Kiruna som skulle ringa före.

Det ska bli spännande att se hur årstiden ser ut i olika delar av världen, här i Sverige är det inte så annorlunda just nu vad jag kan förstå av väderprognoserna, grått, grått …

Tycker om din kommentar