Jag har redan gått igång …

inte_alltid_rak

hur ska dagen sluta?  Egentligen gjorde jag det lite smått redan igår kväll när jag läste på svenska dagbladets hemsida att Jonas Jakobsson fått bragdguldet och fick se att 66 % av de som röstat tyckte att det var fel att ge honom det. Redan på sidan tre i morgontidningen var frågan ”Var det ett riktigt val? De fem som svarade var alla positiva, men en av de tillfrågade svarade så här, -roligt att paraolympierna uppmärksammas och att man vågar välja en handikappidrottare. Vågar, vadå vågar?  Är de modiga av någon anledning, vad är det som är farligt? Jag tror inte att någon behöver vara rädd, skyttar inom sportens värld brukar inte åka runt och skjuta folk, eller syftade hon på något annat?

Jag trodde att bragdguldet handlade om en idrottslig prestation under året, men det verkar som att jag missförstått det. Ingen i Sverige tog mer än tre guld i liknande sammanhang under året.  

Ska jag gå in på vad ordet bragd betyder så innebär det ett hjältedåd, men ordet står också för en prestation och mycket av det vi gör är en prestation.  Inte någon idrottslig prestation är en bragd om jag tänker på det förstnämnda, förutom vissa ”osannolika” historier runt en idrottare som är funktionshindrad. I och för sig handlar det då inte om den idrottsliga delen, utan hur någon tagit sig tillbaka efter en olycka eller sjukdom.

I idrottens värld är det resultat som räknas, i guldmedaljer. Det är en tävling mellan människor inom samma tävlingsgren, att sedan jämföra olika idrottsgrenar mellan varandra är upp till var och en, det handlar om eget intresse eller ointresse. I utdelningen av ovanstående och andra jämförliga idrottspriser är varje gren likvärdig, så länge det är en godkänd idrottsgren sedan kan vi ha olika åsikter. Hade Jonas Jakobsson fått ett hockeypris, pga avsaknad av kandidater i Sverige, hade vi med all rätt kunnat protestera.

Visst har han gjort bättre resultat tidigare och det kanske kan ifrågasättas varför han inte fått det tidigare.  Jag tror inte heller att diskussionerna gått lika höga om det varit en skytt i ”vanliga” OS som fått bragdguldet. Nu ska det analyseras och funderas om det var rätt eller fel. Hade han fått det om någon annan svensk visat framfötterna eller händerna? Det diskuteras om de fattiga prestationerna under året.

Sverige är ett litet land i världen och vi ska nog inte räkna med att det regnar guldmedaljer över oss så ofta. Media har en förmåga att ge oss det där regnet inför varje stor idrottshändelse, när det sedan är över kom det inte ens ett duggregn. Då börjar diskussionerna och alla analyser som ältas fram och tillbaka i all oändlighet.

Ska vi fortsättningsvis titta och tänka i prestationer så bör det regna fler bragdguld till alla handikappidrottare som verkligen presterar något för att överhuvudtaget ta sig fram i den idrottsliga världen.  Att bara ta sig till träningen och leva utan obefintliga sponsorer är en prestation i sig. Svenska handikappidrottare har till och med svårare än övriga världen att få sponsorer, inom exempelvis tennisen satsas det betydligt mer i många andra länder än i Sverige, på rullstolstennis.

Margareta G som bara behöver gå till sig själv och förstå lite av prestationen. Jag utför en egen bragd varje gång jag knyter på mig pjäxorna och far upp till närmaste elljusspår. För visst är det besvärligt och mycket enklare att sitta hemma och kura i värmen.

Trots att jag är en stor ”fan” av Charlotte Kalla så tycker jag att det var ett bra val av Jonas Jakobsson, det tror jag även att Charlotte Kalla tycker.

Ps. Vi måste se bortanför horisonten och inse att vägen dit inte alltid är så rak och jämn.

9 svar på “Jag har redan gått igång …”

 1. Akson – Vad härligt att det är så många positiva människor med rätt inställning. Jag hoppas också att många reagerar på det negativa kring utmärkelsen.

  Idag har jag fått reagera på annat i vår lokala tidnings webbsida angående funktionshindrade och dålig snöröjning. En del människor slutar aldrig att förvåna och skrämma en.

  Kalla har nog många fan, inte bara på grund av hennes idrottsliga prestationer utan även också hennes fantastiska utstrålning.

  Avvakta med bokning av resan, det har regnat i går, hela dagen och idag är det blött och slaskigt med inslag av nederbörd som påminner mer om regn. Till helgen läste jag om kyla ner mot -30 grader. Då börjar vi närma oss en vinter =). Snacka om halka – jag gillar vintern men -30 är inte drömtemperaturen.

  /Margareta G

 2. Jag tycker att det var helt rätt att Jonas Jakobsson fick denna ärofyllda bragdmedaljen. Det var en bragd som han gjorde i Kina i sensommaren. Ingen annan svensk olympiker var i närheten av det han gjorde. Han har också under många år hållt en jämn kurva och tagit många medaljer genom åren.

  Jag tror att Jonas är den mest värda medaljören genom åren. Vi kan inte särskilja olika idrotter från varandra utan idrott är idrott oberoende av vilken sport det handlar om.

  Gillar ditt inlägg och hoppas att det är fler som reagerar på det, Förresten jag är också ett fan av Kalla!

  Slutligen! Gillar din bild på ett vitt och vackert vinterlandskap. Nu får jag snart boka en resa norrut till snön och vintern!

 3. Znogge – Det blir alltid lite så här när det ska utses vinnare av olika slag speciellt inom idrotten och musiken. Det ska analyseras och förklaras …

  Nu reagerade jag mer över diskussionerna kring handikappidrotten som vissa gör sig experter kring och hur rätt det är att ge den och den ett specifikt pris.

  Anki – Du skrev det jag också ville ha fram fast genom endast några korta meningar, alltid ska jag krångla till det.

  /Margareta G

 4. Opps, idrott som idrott. Inte har de någon betydelse om människan är handikappad. I så fall kan man ju se det så att de handikappade är värda mer. Tänk vad de presterar fast de har just ett handikapp. De andra är ju friska o sunda o rör sig fritt.
  Grattis till honom!(jag följer inte sånt där jag)

  från min sida:
  jo jag använder också dator i jobbet, hela tiden. Så själva datorn är man ju otroligt beroende av. Men igår var de bara bloggen som inte ville, så de överlever man ju..”nästan”

  Tjillevipp Anki N

 5. Sussi -Jag tycker också det och när någon får bragdguldet är de värda det, oavsett vad jag eller någon annan tycker. Vi ser olika på prestationer, däremot har jag svårt för inskränkta människor som inte ser den verkliga bragden.

  /Margareta G

Tycker om din kommentar