Utbildningsdags?

kunskapstavla1

I december annonseras det om ”stängt på grund av utbildning”, oftast på fredagar. Varje dag är det några annonser som informerar om att företaget har stängt eftersom de har utbildning eller inventering på fredag. Hela personalen medverkar i samma utbildning oavsett yrkesgrupp, det kallar jag en verklig satsning på kompetensutveckling. Satsar företaget så mycket pengar på utbildning för alla vid ett och samma tillfälle borde deras budget för den enskilde anställde vara ganska bra.

Tyvärr är inte sanningen sådan . Det finns bara olika namn i december för fest och personalstimulerande gemensamma aktiviteter. Övriga delar av året satsas det i många företag +/- 0 på kompetensutbildning i företagen. I det företag jag arbetade tidigare fick jag sammanlagt två utbildningsdagar under tio år, skrämmande men sådan är sanningen – det kostade. Vad kostar det företagen om de inte ger sina anställda den nödvändiga utvecklingen inom sin yrkeskategori. De tappar all mark i förhållande till de som satsar. Speciellt inom tjänstesektorn är det märkbart och det ser jag tydligt .

Vid ett tillfälle när det fanns pengar genom ett EU-projekt för kompetenshöjande utbildningsåtgärder sållades en del av personalen ut och de som hade högre kunskap inom området fick inte delta, istället för att även höja den nivån ett snäpp.  Vi skulle alla vara på samma nivå, eller hur tänkte ledningen egentligen? Var de pengarna tog vägen vet jag inte, men i rekvireringen av pengarna redovisades de som använda på varje person i organisationen.

Det borde ses som en positiv kostnad i företaget, att utbilda personalen, samtidigt höjer de sina intäkter i ett långtgående perspektiv och kan behålla eller skapa sig ett gott rykte genom sin skickliga personal. En obligatorisk kurs för alla anställda borde vara – Hur du bemöter en kund – oberoende av yrke jobbar vi alla för någon presumtiv köpare oavsett inom vilken bransch vi verkar i.  

Jag gillar själv utbildningsdagarna i december, fest är nästan alltid trevligt, men på något sätt tycker jag att vi 2008 ska kunna skriva att det är stängt på grund av exempelvis trevliga personalaktiviteter, varför ljuga om något när alla vet och förstår sanningen bakom annonsen.  Jag vet att skattemyndigheten kräver lite motprestation, men till och med skattemyndighetens personal känner till sanningen, det är inga dumskallar som jobbar där.  

Jag skulle bli glad om jag såg en annons där företaget visar att de även satsar på lite trevliga och mer fritidsbetonade aktiviteter till personalen. Det skapar gemenskap och det ska vi inte skämmas för att vi vill uppnå.  Jag ser verkligen fram mot en sådan annons – det företaget …

Det är en tradition och den ska vi vara rädda om, snart försvinner kanske den lilla uppmuntran. Trots allt finns det företagare som uppmuntrarr sina anställda och kunder oavsett om det är avdragsgillt eller inte.

Margareta G som bekostat sina kurser och den kunskapshöjning hon velat uppnå med alldeles egna medel, det märks ibland att plånboken inte varit så välfylld.

En undran
Varför kallar vi vi ”svarta tavlan” för svarta tavlan fortfarande, trots att den nästan alltid är grön? Har det att göra med att vi alltid gjort så och då går det inte att ändra? Jag döper om den till kunskapstavlan från och med nu.

4 svar på “Utbildningsdags?”

 1. Jag förstår inte heller varför man fejkar, i ärlighetens namn brukar jag också fråga om de är och fikar….Det där med svarta tavlan var intressant. Av gammal vana säger man nog det, trots att den är grön. Förresten saknar jag de gröna tavlorna, för på de flesta platser är de ju vita numera.

 2. Anki – Speiellt när man ringer till ett företag och glömmer bort vad klockan är. Telefonisten säger, XXX är ute i ett tjänsteärende och är tillbaka klockan 10.00. Då brukar jag säga, oj jag glömde bort att kolla klockan och såg inte att det är kafferast. Telefonisten brukar hålla med samtidigt som hon inte (det är oftast en hon) säger det rakt ut, att jag har rätt.

  Jag tror att alla skulle vinna på att tala om hur det är. Vi accepterar att du har rätt till din kafferast, det har vi själva också, det har alla i hela Sverige.

  /Margareta G

 3. Japp visst är de lustigt att man aldrig håller sig till sanningen inom ramarna för vad som händer på arbetsplatserna. Visst kan man säga att folk är på kaffe, lunch eller latjolajban – de e ju helt normalt. Saker o ting ska alltid vara så strikta o tråkiga. Alternativen typ på telefonsvararna finns ju inte. Jag är på kafferast, nej de blir jag är ute och återkommer då och då.
  Fram för ärlighet – alla vet ju endå. Oh vad spelar det för roll igentligen??

  Tjillevipp från Anki N

Tycker om din kommentar