Det är något konstigt med julen …

juldimma

i alla fall för mig. Det kan inte vara att jag är ledig, för det är jag ganska ofta åtminstone är vi det varje helg. Det är något annat som jag inte förstår, ordet julefrid är så verkligt i min lilla värld. När julen kommer får jag alltid en inre och yttre frid, ett lugn inom mig som är så märklig och känslan av att allt runt i kring mig också bara är lugn, ro och ganska mycket tystnad. Trots att jag har människor i min närhet har jag allt det där under julen. Det lägger sig en mjukt skyddande dimma som omsluter mig i en helt 100 % ig harmonisk värld.

Den här julen är inget undantag. Jag småmyser och gör ”ingenting”, jag bara finns här och är glad och lycklig.

I tisdags kom lilleman med tåg och buss från Oslo, allt annat var fullbokat och han hade fått tag i en biljett av en tjej som hade köpt biljett men inte skulle nyttja den.  Det började lite dråpligt, han ringde och sa att han skulle vara framme om ca femton minuter. Vi kommer, sa jag och vi körde iväg till tågstationen för att möta upp honom.  Inget tåg kom så jag bad sambon gå ut och kolla tiderna, i samma stund ringer lilleman och frågar var vi är. Han stod på busstationen och väntade, inte hade jag förstått att det var buss som gällde den sista sträckan, tur att det är nära mellan stationerna.

Igår var sönerna, mor, sambo och jag tillsammans och njöt i fin och mysig gemenskap genom att vara tillsammans. Vi gjorde nog det som så många andra, pratade, åt god mat, drack lite glögg, spelade spel, gav varandra lite julgåvor. Tv tittande blev det däremot inte mycket av, den stod på ett tag men det var ingen som tittade. Kalle Anka är inte någon tradition hos oss, men delar av det såg vi och skrattade gott åt egna små skämt kring Ferdinand, inga elaka utan bara gulliga små associationer till en underbar person.

Kvällen avslutades med att vi skjutsade hem mor och sedan åkte iväg mitt i natten till sambons lokal för att leta rätt på lillemans hockeyrör, handskar och övrigt som han behövde för dagens skridskoåkning. Han var ganska nöjd efter det besöket där han hittade ett antal kartonger med kläder, ett flertal knappt använda som han glömt bort att han inte tog med vid flytten. Eftersom han är en stor pedant är hans kläder i ett mycket bra skick, jag vet ju hur hans garderob brukar se ut. Han hittade även ett flertal skor som han hade inhandlat när han bodde i London och några var oanvända. En nygammal garderob kan han ta med sig när han åker tillbaka till Oslo.

Morgonen, en sovmorgon trots att jag ”hotat” lilleman med att stiga upp tidigt och göra i ordning frukosten, han gillar att sova in i det sista. Han skulle iväg vid tiotiden och spela hockey med ett gäng kompisar som hyrt en av ishallarna för lite hockeylek så här under jultider när många finns hemma i Luleå.  Nu har han dragit iväg till kompisarna för en kompiskväll och sedan utgång på lokal.

Jag och sambon tog vår juldagspromenad och njöt av det fina vädret och för att få bort lite ”döfläsk” fast så dött är det ju inte eftersom det till och med kan dallra och röra på sig. En annan tanke var självklart ”jobbtävlingen” som startar idag och pågår fram till den 18e januari. Alla som har kommit upp i ett genomsnitt av 6 500 steg per dag deltar i en utlottning av fina ”sportiga” priser. Det är bara steg genom promenader och löpning som räknas, så min eventuella skidåkning blir en extra bonus bara för mig själv. Som den lilla tävlingsmänniskan som finns inom mig, i vissa lägen, ska jag vara med. Nu är det utlottning och inte mest steg som vinner, här gäller bara turen efter utförd utmaning. Så en riktig tävling är det inte, men däremot en riktig sporre för kropp och själ.

Som den riktiga ”uträkningsmänniska” jag är, har jag nu gjort ett kalkylblad med alla uträkningar av antal steg, km, kalorier och tid samt sträckan, både per dag och totalt dag för dag. Jag går inte med stegräknaren på mig hela dagen utan endast under mina promenader.

Jag tog det ganska lugnt mellan stegen ibland, en liten kamera hade tydligen bara råkats följa med i jackfickan, den ville också vara med under juldagspromenaden, och lite hann jag föreviga.

Avsändare Margareta som idag klarade de 6 500 stegen med råge och under promenaden gick 9 052 steg.

Tycker om din kommentar