Mycket djur finns det …

i våra små vardagsuttryck, s.k. idiom som vill sätta lite extra färg och stuns i vårt språk. De är så vedertagna och känns så rätt. Hur låter det om jag säger att han ligger flera älglängder före? Älgen är väl större och längre än en häst men visst låter det konstigt på något sätt i våra svenska öron.

Att ligga hästlängder före någon kan betyda flera olika saker, att vara överlägsen någon eller att vara långt före på de flesta olika plan både teoretiskt och praktiskt, lite före sin tid kanske. Det handlar även om idrottsliga resultat inom löpning, travsport osv. Inom travsporten är det ganska självklart eftersom det faktiskt är hästar som travar.

Något i hästväg är ett annat uttryck som används. Det är synonymt med något enormt stort eller fantastiskt bra, något imponerade helt enkelt.

Arbetar du som en häst, då sliter och arbetar du hårt, hästen har vi haft som ett arbetsredskap tidigare och den börjar komma tillbaka lite mer i olika sammanhang. Fast det är vi människor som styr och är med hästen hela tiden för att den ska utföra sina sysslor.

Att satsa på rätt häst är viktigt i näringslivet, att satsa på en vinnare. När vi anställer gäller det också att satsa på rätt häst, då symboliserar hästen människan, det vill säga oss själva. Sedan innebär det också att satsa på rätt häst om du spelar på hästar. Samtidigt så är det inte stor procent av alla travhästar som någonsin blir en vinnare eller överhuvudtaget går med plus för ägaren. Är det lika med oss människor, vi är inte så många som egentligen är rätt häst?

Att sätta sig på sina höga hästar är inte populärt. Vem gillar människor som uppträder nonchalant och överlägset. Jag kan förstå uttrycket eftersom hästar kan ha ett lätt nonchalant ansiktsuttryck många gånger, lite hånfullt.

Att ljuga som en häst innebär att personen ljuger väldig mycket, är en lögnaktig person och ingen tror på det som berättas.

Att äta som en häst borde vara att hålla sig till vegetariskt men i vårt dagliga tal innebär det en person som formligen vräker i sig, äter väldigt mycket och mest troligt är helt uthungrad.

Kan kollaget nedan ge några associationer till ovanstående vardagsuttryck eller visar det på att vi har fel?

Hästlängder före?

Hur har det blivit så med alla våra vardagliga uttryck och hur har det formats till att handla och associera till djuren runt oss.

Har hästen alla de där utmärkande beteendena och hur ha de uppkommit i folkmun? Det finns säkert fler vardagsuttryck där hästen finns med, men det var de jag kom på när jag låg och funderade över de riktigt viktiga och världsliga frågor som finns.  Har du fler hästuttryck får du gärna komma med kommentarer och gärna förklaringar hur de har uppkommit.

Margareta G som hade hästen i centrum på nattimmarna, innan jag försökte sova genom att räkna alla får.

11 svar på “Mycket djur finns det …”

 1. Svar på din fråga:
  Jobb och bil är upp till mig, och jag tycker att det funkar. Försöker ta cykeln så ofta det går.

  Ha en trevlig helg!
  Kram

  1. Imse – Vad bra och jag förstår att du inte gör annat än vad som läkaren säger, däremot kan jag förstå att det kan vara besvärligt ibland med cykel när det ska göras hembesök och tiden är knapp.

   Helgen, tja med den otroligt härliga lördag vi har haft idag hade det varit underbart att få åka ut i naturen med kameran och en liten picknick hade inte suttit helt fel. Får hoppas att nästa helg ger lika fint väder.

   /Margareta G

  1. Znogge – När hjärnan är overksam på ett tag så kommer de där riktigt viktiga funderingarna och frågeställningarna i livet.
   Hästar är så vackra och när de lever i flock kan det bli trevliga bilder. Vid det här tillfället hade jag en ”lite” stressad sambo i närheten, men det blev trots allt några foton. När jag fotar ska jag egentligen vara ensam, då får jag ta på mig den tid jag behöver för oftast är vi på väg mellan olika punkter när mina tillfällen dyker upp.

   /Margareta G

  1. MajaPiraja – Har du ny dator eller vad hände? Jag fick godkänna dig.

   Jag visste väl att du skulle gilla bilderna, bara det är en häst.
   Jag ska gå in och läsa länkarna. Det var ganska kul med våra vardagliga uttryck, det hade verkligen gått att spinna vidare med hästuttrycken och funderingarna och många funderingar och frågeställningar finns kring dem.

   Kanske ett dagligt idiom?

   /Margareta G

  2. MajaPiraja – nu har jag varit in och läst dina länkar. Vad spännande men jag ska villigt erkänna att jag trodde att jag själv kom på hästuttryck och så finns det på nätet redan 2005 och säkerligen ett antal gånger före det. Hästuttryck lät som ett ord som absolut inte finns, det lät fel och därför körde jag på det, men tänk så fel jag hade =).

   Jag ska se om jag kan hitta nästa artikel där han skulle fortsätta skriva i ämnet. Jag hittade en del nya hästuttryck, en del nya och några som jag inte kom ihåg i natt. Hästkur är välanvänt men däremot hade jag aldrig hört talas om att tala som en häst.

   Tack Maja för länken

   /Margareta G

 2. Vilka vackra hästbilder!

  Jag har aldrig tidigare tänkt på att vi använder hästen i så många uttryck.
  Jag tror att hästen ligger oss människor varmt om hjärtat, då den förr i tiden betydde så mycket. Då man levde och arbetade nära hästen. Den var en förutsättning för att klara tillvaron.

  Jag har sett vilda hästflockar både på Island och i Mongoliet och även ridit i dessa länder. Så därför symboliserar hästen frihet och gemenskap för mig.
  En underbar syn att se massor, massor med hästar, tätt, tätt intill varandra. Även när man red i Mongoliet gick hästarna precis intill varandra.
  Därför tycker jag att det är sorgligt när man ser en eller två hästar i en hage här hemma. När man vet att det är flockdjur.

  1. Imse – Hästar är otroligt vackra och de här impulsiva fotona, som jag i och för sig beskurit ordentligt bara för det här kollaget visar mycket hos hästen. När de är så där fritt i stor flock är de nästan aldrig en hästlängd från varandra. Det finns många hästar som lever som du skriver en och två men jag tror att de oftast har det mycket bra hos människor som älskar dem. De blir som en familjemedlem och har ofta även andra djur i närheten.

   Jag är ingen hästtjej men det låter så härligt när du skriver om att du ridit i både Mongoliet och på Island. Jag se de där stora öppna landskapen, som i alla filmer.

   /Margareta G

Tycker om din kommentar