Tvättsåpan tvättar vidare …

Tvätten - behöver mer än tvättas runt i maskinen

i ”Cirkus landsting” här i Norrbotten och är nu riktigt het, än en gång 90 graders feltvätt, samtidigt som jag blir iskall och fryser för att jag saknar ren och levererad tvätt. I Norrbottens läns landsting skrubbas det så att både händer och knän blöder. Tvättsåpan som utspelar sig på ”hög” politisk nivå har för mig och många andra blivit tragikomiskt. Fast sanningsenligt så skäms jag över nivån och de proportioner den antagit genom åren. Vi har i år fått höjd landstingsskatt och det kan jag köpa om jag visste att den var befogad av rätt orsak, men numera är jag tveksam och skulle vilja att någon letade djupt bland all smutstvätt och tittade var pengarna läggs. Vi har en organisation som kostar enorma summor pengar utan att handla om det primära – vården.

I hela den här organisationen finns det mycket kostnader som borde ses över. Idag har de en så stor kostym i landstingsledningen att den inte ens ryms i tvättmaskinen och en administration som är som den absolut största tvättstugan utan att ha kundunderlag . Visst en liten smutssocka bland alla stora handdukar och lakan kan tyckas lite, men som en god vän till mig brukar säga att det är inte de stora intäkterna utan de små utgifterna som ger resultat.

För mig är landstinget vård och omsorg – allt det andra som ligger utanför borde de som är bättre och har större kompetens syssla med. Jag vill absolut inte vara utan kulturen däremot vänder jag mig mot att landstinget har det som en av sina huvuduppgifter idag. Jag vänder mig också mot att landstinget går in och sponsrar med projektpengar som inte berör vården.  Landstinget ska arbeta med det de borde vara bäst på, vård och omsorg – nu är det inte så längre. Ofta läser jag om hur neddragningarna bara drabbar … just det den direkta vården och omsorgen, det skrivs mindre om administrationen. Det går garanterat att på ett mer lokalnära sätt effektivisera även administrationen. Med de här centrala enheterna upplever jag att det oftast blir mer tunggrott, det är många instanser och beslutsvägar som smutstvätten ska passera innan den är ren och färdig för leverans. Det saknas kännedom om den lokala enheten och självklart blir det fördyrade kostnader när de inte lever i verkligheten utan bara tycker och ser på sitt eget lilla territorium och sin egen trygghet, den ekonomiska för dem själva och sin familj. Det är viktigt för oss alla att ha råd att tvätta vår tvätt och framförallt ha något att lägga i tvättmaskinen. Kanske skulle vi kunna göra det och även ha råd att sätta på torktumlaren eller torkskåpet än mer om vi kunde sortera vår tvätt bättre och slänga eller skänka bort det som inte är viktigt för att överleva och må bra.

Är någon intresserad av att läsa mer om det jag skriver och funderar över om vår ”eminenta” ledning i landstinget och dess handläggning, samt skötsel av tvätten som borde bli ren och inte kastas omkring utan någon som helst tanke på sortering och urval, av vad som är vittvätt eller kulört för ekonomin.

Du hittar mycket skrivet i arkiven genom artiklar, insändare och debatter hos våra lokala dagstidningar NSD och NK. De senaste läste jag i morse och även i tisdags. Tvättkorgen har blivit välfylld hos media genom åren, mycket har plockats upp men inget har blivit riktigt rent, det är bara att söka och sortera. Det är inte ens fel att två träter bruka vi säga och så är säkert fallet även här, men det är kostnaderna för vad detta kostat oss som bekymrar mig. Nu vill inte jag jämföra ett visst krig som aldrig tar slut, men var finns det en proffessionell medlare? Robert Ashberg – inte grannfejd men ändock ett rop på hjälp.

Avsändare Margareta som funderar om det känns bättre att torka sig med en handuk som har mörkblå kant än en med ljusblå.

Tvättsåpan hos oss handlar inte bara om tvätten och hur den ska fungera utan den handlar om hela tvättkorgen i Norrbottens läns landsting, att plocka upp den från korgen, sortera den, klara av att sätta på rätt program och sedan ta ur den för att torka, sortera igen och sedan hänga upp den på rätt plats.

Idag är det inte viktigt som politiker, av vara politiker utan att göra egen karriär och det är det många som har gjort och tagit chansen med olika resultat. Här har vi verkligt tvättäkta härskartekniker som lyckats, i alla fall för dem själva och det handlar mycket om sitt eget ego.

Eftersom även 365 foton 2009 har tvätt på temalistan som nummer 365 får min egen tvätt vara med i sammanhanget och helt plötsligt känns den välsorterad trots att den inte hängts upp i garderoben ännu, men är på god väg, mer än vad de lyckats med i landstinget.

I samband med kategori – 365 foton 2009

Tycker om din kommentar