Under senaste nytt…

Ett glas vin till middagen ...

Blocket, kan jag läsa ett utdrag ur en artikel som har rubriken ”Alkohol bakom många våldsbrott”. Senaste nytt, för vem? Är det någon som vistats på en annan planet de senaste århundraden, som överhuvudtaget undrat och inte vetat.  Ett radioprogram som heter Kaliber, känner inte till programmet, har under en tremånadersperiod undersökt och kommit fram till det som rubriken säger. Jag trodde att radiostationerna hade dålig ekonomi, tydligen inte den här kanalen, där det här programmet går. Att det sedan handlar om att fler brott begås med alkohol i kroppen än med narkotika är väl också ganska självklart för alla människor. Fortfarande är alkohol, som tur är, betydligt vanligare än narkotika och många våldsbrott begås i hemmet av familjemedlemmar.

Hur vanligt är det med narkotika bland dem och hur stor skillnad är det i bruket av alkohol i jämförelse med narkotika. I klartext, hur många dricker alkohol någon gång och hur många nyttjar narkotiska preparat någon gång? Det vore intressantare med en sådan jämförelse och hur procenten då skulle se ut brottsmässigt, om det är viktigt med procenten.

Det enda jag är förvånad över är att det är så lite som åtta av tio våldsbrott som begås med alkohol i kroppen. Artikeln var en aning otydlig så jag förstår inte siffrorna ordentligt det står att i 78 % av fallen fanns alkoholen med i bilden och i bara några enstaka fall hade gärningsmannen varit påverkad av narkotika. Är det de 0,2 % som återstår upp till 80 % (två av tio) eller är det de övriga 22 %. Det är mycket jag inte förstår men att slå upp det som senaste nytt, det som alla människor i samhället är medveten om, eller borde vara utan en tremånaders undersökning.

/Margareta G som kanske tar alldeles för mycket alldeles för självklart.

4 svar på “Under senaste nytt…”

 1. Ja ha ja. Vänta nu, jag dricker alkohol då och då, men jag gör sällan eller ska vi säga aldrig något brottsligt…hihi.
  Men nog är de så – oh jag lyssar inte på den kanalen alls, visste inte den fanns.
  Ha det gott i gott.
  Anki N

  1. Anki N – Jag visste inte heller om kanalen, men läste det i en artikel från Aftonbladet förmodar jag eftersom det var på Blocket.
   Nej, du ser -inte speciellt brottslig när du dricker alkohol, men sedan då :). Skämt åsido, det vara bara så dumt att det behövdes en tre månader lång undersökning för att komma fram till det.

   /Margareta G

Tycker om din kommentar