Uti vår hage …

kanske vi inte riktigt beger oss till idag, men visst ska våren sjungas in och en av de traditionella visorna på Valborgsmässoafton förutom ”Sköna maj välkommen” är just ”Uti vår hage” , med aklejan som en del av en kärleksdryck. Nu sjunger vi in våren och tar ton, med förhoppning om att solen lyser över oss nu och en stor del av tiden framför oss.

Aklejan

Uti vår hage
Uti vår hage där växa blå bär.
Kom hjärtansfröjd!
Vill du mig något, så träffas vi där.
Kom liljor och akvileja, kom rosor och salivia!
Kom ljuva krusmynta, kom hjärtansfröjd!

Fagra små blommor där bjuda till dans.
Kom hjärtansfröjd!
Vill du, så binder jag åt dig en krans.
Kom liljor och akvileja, kom rosor och salivia!
Kom ljuva krusmynta, kom hjärtansfröjd!

Kransen den sätter jag sen i ditt hår.
Kom hjärtansfröjd!
Solen den dalar, men hoppet uppgår.
Kom liljor och akvileja, kom rosor och salivia!
Kom ljuva krusmynta, kom hjärtansfröjd!

Uti vår hage finns blommor och bär.
Kom hjärtansfröjd!
Men utav alla du kärast mig är.
Kom liljor och akvileja, kom rosor och salivia!
Kom ljuva krusmynta, kom hjärtansfröjd!

Margareta G som har fler bilder av aklejan i olika skepnader på min egen bildgata.

4 svar på “Uti vår hage …”

 1. Ja det stemmer. Jeg hørte sangen for første gang da jeg var i Norge for en måned siden. Fant tilfeldig en Ultima Thule cd inn i leiebilen og så hørte jeg uti vår hage. En kjempe kjempe god sang. Jeg elsker den.

  hilsen fra Tyskland
  många hälsingar
  Mane

  ( unnskyld at jeg skriver på norsk, men svensken min er ikke godt nok – ennå ikke

  1. Mane – Nu är inte den gruppen något som jag vill lyssna på och som jag absolut inte delar uppfattning med och för mig har sången en annan innebörd, har inte hört den med den gruppen och tror inte att jag kommer att göra det heller.

   Jag är inte speciellt duktig på norska men jag förstår att läsa en del i alla fall och din kommentar förstod jag att läsa.

   /Margareta G

 2. Vet du att Uti vår hage är en av mina favoritsånger? Den är så mäktig och positiv, speciellt gillar jag Ultima Thules tolkning av den – finns på You Tube om du vill lyssna.

  kram

Tycker om din kommentar