Åke …

idag är det din och alla andra Åke, namnet som fortfarande finns kvar i almanackan och inte har bytts ut mot något modernare. Undra hur länge till, fast ni kommer igen. Alla namn verkar komma igen och speciellt de korta. Margareta, jag tror att vi får vänta länge än. Fast vem är modig nog att rucka på fruntimmerdagarna, ingen skulle jag tro.

En skön dag till alla Åke, som har namnsdag i dag med denna ljuvliga sommargren. Fotat på min morgonpromenad i skogen idag.

En ljuvlig sommargren på Åkedagen

 

Margareta G som är hemma ikväll och får fortsätta med upvaktningen av någon som heter Åke.

8 svar på “Åke …”

 1. Fruntimmersdagarna ligger nog ganska säkert skulle jag tro för annars skulle ju hela veckan förlora sin tjusning! Vi har fem namnsdagar den veckan så den ligger mig varmt om hjärtat :-)

 2. Jag hamnade i ett dilemma när storebror föddes och vi skulle hitta ett namn.
  Jag ville så gärna kalla min son Åke (faktiskt efter att ha läst Bertil Malmbergs ”Åke och hans värld”) och min dotter Iris.
  Iris funkar på danska, men Åke blir Aage och låter som ett läte, inte som ett namn… Jag hoppades på en Iris, men det bidde en Åke. Fast Storebror heter inte det. Inte ens som mellannamn… Och inte Lillebror heller.

  Förresten är Margareta ett fint namn – mitt andra! Och jag är den tredje generationen som heter det…
  :-D

  1. Irrhönan – Du har rätt att Aage låter som ett läte. Jag kan ibland tycka att Åke blir så konstigt. Åke åker, Åke ska åka …
   En lite Åke ramsa har jag i alla fall – Åke påke pillerman, många fjällor hade han. =)

   Undra just varför denna ramsa kom till en gång i tiden =). Vart var han och pillrade och hur många var dom? =)

   Däremot håller jag med om att Margareta är ett mycket vackert namn, och inte för intet att det betyder pärla. Två länkar till min egen kärleksförklaring till namnet hittar du här, Ingen vet det jag vet, och här, Idag på Margaretadagen.

   /Margareta G

   1. Som barn (på 1940-talet i Jämtland) fick jag höra just den ramsan, som löd så här:
    ”Åke påke pillerman, åtta fjällor hade han, en i byxan en i skon, resten lämna’ han på Frösöbron.”
    Det skulle vara roligt att få reda på ramsans ursprung.

 3. Jag tror Mia fanns med i några år och sen åkte det ut från almanackan igen… Har jag fel? Nu heter jag dock Anna Maria egentligen, så jag får ha namnsdag två gånger per år ändå :)

  Gratta Åke ordentligt!

  1. Mia – Jag skulle kunna tänka mig att Mia funnits med samtidigt som Maria, eller något annat ”Mianamn”. Anna och Maria är två namn som garanterat aldrig mister sin betydelse bland namnsdagsbarnen. Båda namnen, alltid populära och sedan är båda två namn som funnit sedan urminnes tider med ganska starka betydelser i bibeln, om jag inte har helt fel när det gäller Anna.

   Du och Pirajan Maja, har båda liknande ursprungsnamn.

   /Margareta G

Tycker om din kommentar