Vi är ofta rädda …

Vila i parken

för fel personer och fel saker. De som sitter i parken eller kanske på kyrktrappan och super, de s.k. a-lagarna. Varför är vi rädda för dem, de gör oss sällan något ont, det är bara en plats för dem att träffas och göra det de är bäst på. Visst blir de lite störande och inte är det någon vacker syn i kommunen, men de är oftast ganska oförargliga. Det jag i det sammanhanget blir rädd för är de unga människor som börjat samlas kring dem, det har inte förekommit tidigare. Jag är inte rädd för dem fysiskt men psykiskt reagerar jag. Det är inte några äldre tonåringar utan det är främst unga flickor som inte avslutat grund- eller gymnasieskolan.

Jag funderar var föräldrarna finns? Inte kan det vara så att de inte märker något? Alkohol luktar och det är svårt att dölja. De måste ju genom skolan få vetskapen om att de har stor frånvaro för så mycket ledighet kan de inte ha och det kan inte vara så att skolan inte meddelar hemmet?

De är inte de här ungdomarna som idag har druckit champagne och firat med en del alkohol, utan det är ungdomar som ”dagligen” sitter där med de redan utslagna. Jag vet inte varför det kan förekomma och varför det händer. Det är inte barn till utslagna föräldrar utan många gånger kommer de från hem med båda föräldrarna mitt i karriären, de som satsar på kvalité istället för kvantitet.  Jag är så dum att jag fortfarande tror att kvantitet är viktigt när det gäller våra barn. Det går faktiskt att ha kvantitet utan att ge dålig kvalité.

Det är bra att polisen, sociala och föräldrar tar ett extra ansvar när det gäller alkoholen en sådan här dag och alla andra ”riskhelger”. Däremot tror jag ändå inte att det stora problemet med ungdomar och alkoholen ligger i de här riskdagarna. Det stora problemet med alkoholen och ungdomarna är de som finns där när firandet tar slut, de som inte bryr sig om att fira att det är student, midsommar, nyår, valborgsmässoafton osv. De som ”firar” alla andra dagar och inte bryr sig om sina jämnårigas gemenskapsaktiviteter. Att gå ute på stan en helt vanlig kväll utan sällskap, jag tror att jag skulle avstå.

Det är tryggt att vuxna och framförallt polisen finns ute när det är mycket alkohol som flödar på ett och samma ställe.  Egentligen spelar det ingen roll om det är ungdomar eller vuxna som dricker under en aktivitet som sker en gång per år, det händer alltid tragiska och brottsliga saker.  

I morgon är det V75 i Boden och då brukar det alltid hända något tragiskt. V75 i Boden är en folkfest, som går av stapeln en gång per år, där flödar verkligen alkoholen och många människor besöker travet för första gången under V75.  Jag har upptäckt under alla mina år och mina besök på travbanor att på travet ska det drickas. Det kanske är enklare att spela bort pengar när du fått alkohol i blodet, du tappar ditt ekonomiska omdöme. Det var bara en liten parentes när det gäller årliga evenemang och alkoholflödet som alltid är med i bilden, oavsett om det är en ungdomlig aktivitet eller en mer ”vuxen” aktivitet.

Margareta G som har besökt ett flertal travbanor i Sverige och sett en hel del och i morgon ska sambon till Boden, men utan alkohol för han tänker dra in storkovan.

Fokusen på alkohol har varit stor i tidningarna i veckan och Sofia ”Mymlan” Mirjamsdotter på Bloggvärldsbloggen var inte helt fel ute när hon valde det texttemat i veckan, hade kanske studenten i åtanke.

Ps. De två unga tjejerna på bilden har absolut inget med det jag skriver att göra.

2 svar på “Vi är ofta rädda …”

Tycker om din kommentar