Jag är inte alltid så snabbtänkt …

Inte dit vindarnra bär

ofta kommer jag på de där roliga och snabba svaren efteråt, när det är försent. Jag tror att det är så för många av oss, när vi fått tänka efter ett tag så kommer vi på vad vi egentligen borde ha sagt, oavsett om det är humoristiskt eller allvarligt menat. Mina barn är snabbtänkta på olika sätt och lilleman han har humorn i sig, alltid det sista ordet.  Jag har en arbetskamrat som jag gillar, han är verkligen snabbtänkt och humoristisk. Ibland tror jag att han är synsk, för hur kan han bara komma med svaren så snabbt, innan jag är klar med min mening, är jag så förutsägbar? Alla kanske inte tycker som jag, men min humor och min tolerans är ganska hög när det gäller ord samtidigt som jag är snabb på att ta in annat i meningar som sägs och skrivs. Min arbetskamrat är ärlig samtidigt som han hela tiden har svaren och kommentarerna nära. Han gör ingen urskiljning och det gillar jag.

Jag tar inte så allvarligt på vissa saker och annat kan jag gå i taket på innan jag läst hela artikeln eller hört hela resonemanget. Jag lägger ibland in för mycket egna ord och tankar i det någon säger eller skriver och sedan är jag igång, både med ”vidareutveckling” av tankarna som snurrar och konsekvenserna. Jag ser det som att vi reagerar negativt på mycket ”små” detaljer samtidigt som vi inte bryr oss nämnvärt och tänker vidare i de ”stora” frågorna.  

Vi tänker inte alltid på konsekvenserna i det vi gör, det som drabbar eller inte drabbar en tredje part. Att vi reagerar olika tycker jag är sunt och jag är inte sämre än att jag kan ändra mig. Däremot blir jag så fruktansvärt arg när jag läser ren idioti och elakhet. Många gånger är det så lågt och hade vi tänkt efter innan … ja, vad hade hänt då?

Jag ”studerar” många gånger och genom åren har jag sett och hört en hel del genom att inte lägga mig i. Jag har fått till mig mycket som andra människor inte får på grund av att jag är tyst, lyssnar och funderar. Jag vet mycket om saker som jag inte borde, för jag har både fått förtroenden, elakheter, misstankar och skvaller till mig som andra inte får. Jag ger inte mina åsikter i allt och allting, speciellt inte när jag är fundersam och funderar vad de håller på med. De flesta förtroenden är jag glad över och de stannar hos mig, men det övriga hade jag kunnat vara utan samtidigt som jag vet.

Nu är det inte så att jag inte tycker om skvaller, för det gör jag och jag kan hålla tyst så att det inte förs vidare utanför hemmets väggar. Är det elakt så är det något som sitter kvar och det glömmer jag inte, det kan vara svårt att bära vid vissa tillfällen om det skulle uppstå situationer där jag måste ta ställning. Roligt och trevligt skvaller tar jag tacksamt emot.

På min nuvarande arbetsplats skvallrar man inte om kollegor, eller snackar skit utan grund. Jag visste inte ens om ett förhållande inom verksamheten, inte på samma arbetsplats, förrän berörd person berättade att hon skulle gifta sig. Det tycker jag är integritet, samtidigt som det är en positiv händelse.

Numera är jag på jobbet och gör mitt arbete och det övriga sköter vi på fritiden när vi umgås. Jag reflekterade inte över det tidigare utan det är först när jag kommit och fått distans som jag förstår hur viktigt det är att arbetsplatsen är en zon där vi jobbar och inte sysslar med ”privata” små elakheter.

Margareta G som nu flummat runt i mitt tänkande vad gäller skvaller. Skvaller är nyttigt, men när det övergår till annat … Att vara rak på sak eller skämta är någonting helt annat, kritik måste vi alla lära att ta till oss så länge den är konstruktiv och när vi törs säga det till den berörda direkt utan genvägar för att skapa dålig opinion.

Jag beundrar verkligen alla de här snabbtänkta människorna som förgyller min tillvaro och kan skämta på en nivå med högt i tak, till mig – åt mig, samtidigt som några skakar på huvudet och tänker, hon är väl inte tystlåten.

Ps.  Däremot är jag ingen som sätter upp fingret och flyger dit vindarna blåser utan i mer intimare diskussioner kan jag nog provocera en del.

12 svar på “Jag är inte alltid så snabbtänkt …”

  1. Anki N – Jag önskar dig detsamma och vår blir i lugnets och tystnadens tecken. Jag – sambo – mamma i lugn stuga mer blir det inte. En mor som inte stillheten och har inget till övers för kalas, nte de traditionella midsommarfesterna i alla fall och så länge jag har mamma är det hennes önskan som råder.

   /Margareta G

 1. Det varierar med snabbtänktheten hos mig. Jag har två eftertänksamma syskon.

  Jag håller till i Nedre Forsnäs, 2 km söder om dig. Borsnäsudden.
  Må vi få sol på midsommarnatten!
  Keep in touche.

  1. Maria – Den varierar nog kraftigt hos mig också. Nedre Forsnäs – vi är ju grannar =) för visst är det så här uppe att grannar inte är samma sak som i Stockholm? Borsnäsudden, ska kolla efter det imorgon kväll när vi åker upp. Finns det någon skylt, har faktiskt inte sett den. Nedre Forsnäs har ju det intressanta huset som var med i reklamen på TV en gång, är det i närheten?

   Som du hoppas jag självklart att vi får sol i midsommar, men det ser mörkt ut, mycket mörkt.

   /Margareta G

 2. Jag är ganska rapp i munnen, eller?

  Men i en del sammanhang önskar jag att svaren var annorlunda formulerade.

  Att vara mer eftertänksam är något jag tränar på.

 3. Det verkar som om vi är ganska lika, du och jag.
  Och jag skulle också vilja komma på de där braiga svaren direkt och inte efter en kvart!

  Kram

  1. Imse – Precis och idag hände det igen, min snabbtänkte arbetskamrat kom med en kommentar och jag försökte men lyckade inte till 100%. Jag har haft ett svar sedan dess och en förklaring men sedan har jag inte sett honom på hela dagen. Imorgon kan jag komma med en kommentar för den jag har tänkt ut köper han imorgon också.

   /Margareta G

  1. Artlover – Tyvärr är det så många gånger för mig samtidigt som jag är ganska eftertänksam och inte alltid yttrar mig i tid och iótid i större sällskap. Jag vill veta vad jag pratar om och därför kan jag upplevas lite tyst ibland, fast bland de jag känner upplevs jag nog som ganska pratsam, precis som du skriver efterklok och ibland blir det så fel. De som känner mig i båda sammanhangen kan nog se en stor skillnad.

   /Margareta G

Tycker om din kommentar