Verktygslukten …

tränger sig in i mina näsborrar varje gång. Första gången jag steg in i den nya affärskedjan i Luleå fick mitt luktsinne en ny stark lukt som slog mot mig, lukten av verktyg. Nu är det många år sedan men varje gång jag går in händer samma sak och till och med på väg in i butiken känner jag lukten som jag vet att finns där inne.

Lukten av verktyg ...

De skrattar åt mig och frågar hur verktygslukt doftar, men jag ber att de ska gå in och lukta för det doftar inte, det är en lukt som känns som en blandning av alldeles för mycket damm, stål, virke, som i och för sig kan dofta gott, betong och en massa andra material som bara blir svår att andas under en längre tid. Det luktar verktyg helt enkelt. Jag skulle aldrig kunna arbeta i en sådan butik en hel dag, de är beundransvärda de som klarar av det.  Den är så tydlig just i denna butik, jag har varit in i många affärer som säljer likadana prylar men aldrig känt det så starkt.

Jag går runt där medan sambon söker reda på det han ska inhandla och vad ser jag? Verktyg för kvinnor och inte vilka kvinnor som helst utan damer. Visst är de läckra men varför var de tvungna att skriva så? Var jag i behov av verktyg skulle jag gärna köpa dem för de är så läckra i färgerna och jag gillar ju färg, men nu när det är så tydligt till vem det är så känns det bara lite fånigt. Hade det inte stått för damer så hade jag ändå förstått varför de tar fram de här färgerna men då hade det inte stått skrivet mig det på min totala okunskap om  hantverket. Det är det de försöker göra med den här marknadsföringen – idiotförklara oss alla med samma kön som jag, under ett och samma tak. Jag såg hos Anki en rosa verktygslåda för ett bra tag sedan och tyckte den var läcker men jag kommer inte ihåg att det stod så klart och tydligt samtidigt som jag förstod. Många kvinnor, men även män gillar vackra saker och lite variation skadar inte. Jag skulle vilja se den man som köper de här verktygen och törs tala om att han köper dem till sig själv för att han tycker de är snygga, snyggare är de traditionella. Jag tar för givet att de har samma funktion och håller samma kvalité?

Verktyg för kvinnor?

Jag tycker att det är trevligt nu när vi ser alla verktyg i olika mönster och färger, varför kan inte de också få vara snyggt designade utan att vi hånler och skakar på huvudet. Även de yrkena behöver piffa upp sig lite ibland kan jag tycka. Jag tror inte heller att vi kvinnor blir mer intresserade än vi redan är för att verktygen blir blommiga eller lila. Däremot skulle jag tycka att det var trevligt när jag tittar ut genom balkongen och ser hur snickaren på bygget utanför har en blommig borrmaskin i sin hand exempelvis.

Låter jag fjollig? Kanske lite men jag älskar ju färger samtidigt som jag tycker om det enkla. Dubbelbottnad jag vet, men så är det, jag tycker om så mycket olika saker och kan inte sätta någon stil på mig själv. Däremot finns det saker som jag inte tycker om men eftersom varje person är unik måste vi också få ha vår egen smak. En sak jag aldrig skulle ha hemma är hur läckert som helst någon annanstans. Däremot kan jag skriva om saker jag inte tycker om men det får bli vid andra tillfällen när jag dyker på något som känns riktigt gräsligt, för mig.

/Avsändare Margareta som än en gång kom ut helskinnad och utan större problem från butiken, men lukten sätter sig faktiskt i min hals.

Tycker om din kommentar