Historiskt lyxigt …

är mitt fönster i veckan. Ett lyxigt fönster? Så kände jag när jag läste temat. Vad är lyxigt och för vem, mina lyxiga fönster hittar jag i det enkla där jag är lycklig, trivs och mår bra.  När jag tittar ut genom dem och känner harmoni eller när jag ser dem utifrån och känner hur priviligerad jag är som har sådana här platser att vistas på.

Nu var de kanske inte den lyxen som Susanne i veckans fönster vill att jag ska visa utan lite mer förgyllning, pompa och ståt. Mitt lyxiga fönster är historiskt lyxigt med mycket pompa och ståt samtidgt som jag tycker att det är smakfullt och vackert. Jag är inte så mycket för glitter och glamour i inredning och detaljer, fast det kan vara roligt att titta på.

Lyxigt fönster på Bjärka Säby slott i Linköping

Slott och herresäten finns det inte gott om här uppe, därför var jag tvungen att bege mig söderut i landet för att hitta ett lyxigt fönster med pompa och ståt. Ner till Bjärka Säby slott utanför Linköping begav jag mig och hittade detta fönster med veckans fönstertema. Slottet är beläget 2 mil sydöst om Linköping och ingår i Linköpings stift.

Bjärka-Säby är en slottsbyggnad i prunkande barockstil med säteritak, belägen i ett östgötskt lövängslandskap, 250 meter nordöst om gamla slottet. Interiören har däremot karaktär av sent 1700-tal. Slottet ägs av Pingstkyrkan i Linköping, och fungerar som kurs-, konferens-, församlings- och retreatgård. 1980 övertog de slottet som en donation av familjen Ekman. Verksamheten har en klar ekumenisk inriktning.

Nya slottet i Bjärka-Säby är tillgängligt för besök och visningar anordnas. Ett slottscafé öppet för allmänheten finns i slottets lokaler inne och även utomhus. Jag har inte så stor erfarenhet av slott däremot tycker jag att det var envacker plats som utflyktsmål med en liten picknick.

Kategori | Veckans fönster | Lyxigt|

Mina inlägg i veckans fönster hittar du här >>>

bjarka_saby1

Avsändare Margareta som nu sitter vid stugan, granne med havet och har ännu sämre uppkoppling än vad jag har i stugan i inlandet, konstigt när det borde vara tvärtom. Jag skyller på de stora träden och tänker vad hade jag för uppkoppling för något år sedan när jag var hemifrån? Nada, så jag får vara nöjd med det jag har och utvecklingen går framåt även här uppe i norr.

Tycker om din kommentar