Mätt på färg …

kände jag att min ros redan var, så därför bestämde jag mig istället för att dra ner på mättnaden och färgen i veckans Bildverkstad. För mig känns det just nu mer rätt med lite nermättade färger med tanke på den dag som idag är för mig. Rosen, den rosa kändes självklar för det var just det min syster yster var för mig i livet en rosa sprudlande ros som alltid lyste så klar och alltid var så mycket klokare än mig trots att hon var lillasyster.

Utan att det blir för mycket så är det idag för ganska många år sedan som min syster dog i en tragisk olycka för oss alla i hennes närhet. Trots att det gått många år sörjer jag henne fortfarande och de här dagarna varje år kretsar mycket av mina tankar kring henne och vad som kunde ha varit. Jag tror i alla fall att hon är glad och stolt över att jag hittat ”mitt kall” och att jag nu tillägnar den vackra rosen och min egen kreativitet som symbol för den person hon alltid kommer att vara för mig.

Den rosa rosen

Kategori | Bildverkstad – Mättnad och färg

I stället för att dra på mättnad och färg har jag gjort precis tvärtom. Jag har tagit bort färg och dragit ner på mättnaden, fast först drog jag upp den. 

Vad har jag då gjort? -Program – Photoshop CS4, som jag testar under någon vecka
Jag öppnade originalfotot genom att öppna som och välja råformat. 
-Jag drog först upp mättnaden till riktigt knallrosa, vet inte om det har någon betydelse i slutresultatet tror inte det.
-Jag drog ner samtliga färger till jag fick den svagt rosa färgen som blev slutresultatet i den andra bilden.
-I den tredje bilden drog jag ner alla färger till 0.
-Under fliken linskorrigeringar ökade jag mängd, rundhet och ludd samt minskade på mittpunkten för att få fram ”luddigheten” i bilden som jag ville ha den.
-Sparade i 510 pixlar på bredden och 72 dpi.
-Klart.

Den här förklaringen var riktigt luddig, jag vet, men när jag satt och lekte med bilden så glömde jag bort att kolla alla inställningar jag gjorde. I alla fall så ser jag ju resultatet hela tiden när jag sitter och drar i de olika alternativen så ingen bild blir ju den andra lik när jag försöker få fram ett resultat och så ska det ju vara. Tanken är inte att jag ska sitta och göra samma sak varje gång, utan istället se vilka olika resultat jag kan få fram och genom det lära mig en del.

Avsändare Margareta som nu säger godnatt och på återseende av bilder imorgon bitti.

18 svar på “Mätt på färg …”

 1. Jag kom på att jag ju missat att kommentera det här inlägget.

  Den blekta rosen är otroligt drömsk och vacker och vilket fint sätt att minnas din syster, med rosor. Jag tror du kan vara väldigt säker på att hon är, och var, stolt över sin storasyster för du är ju otroligt skicklig med fotograferande och bilder på alla sätt, och jag tror att du har en hel del fans här i bloggvärlden :-)

  1. Monkan – Det hoppas jag att hon är, för jag var det över henne. Nåja, det sista var väl att ta i lite vi tycker ju om att besöka varandra och se vad andra kan åstadkomma med sina foton. Jag lär mig så mycket av alla andra och får mycket bra och kreativa idéer.

 2. Snyggt jobbat med din ros. Det ser ut som sockerkristyr, men jag förstår att rosorna är frostbitna. Jag har fortfarande photoshop i sin originalkartong. Jag måste försöka få tid att installera programmet och lära mig det. I dag har vi fått vår första snö, lite kornblandade flingor har lagt sig på de gröna bladen och på de blommor som fortfarande kämpat.
  Jag läste din kommentar om korvgubben hos dig. Vi har liknande regler, till vilken nytta kan man undra. Säger ni ”korvmoj” eller finns det något annat uttryck?. Ha en fortsatt bra vecka. Margareta

  1. Margareta – Det var det första frotbitna jag såg i år, i Linköping ocoh inte här upp i norr.

   Ni får snö, men inte vi? Orättvist, jag bor ju i norr och då ska jag ha snö och mycket mer än vad ni i söder ska ha.

   Korvmoj är nog ett ganska vanligt uttryck här, sedan finns det flera andra det beror nog lite på hur ”korvmojen” ser ut. Det lustiga i vårt fall är att han har fått godkänt och verkat i Luleå under många år men helt plötslig så ändras allt.

 3. vitsen med funktionerna är ju egentligen att förmedla en känsla via bilden. Så man drar i spakarna tills man har det man vill uppnå. Här har du verkligen spelat på känslorna. Vackra bilder som visar det du berättar.
  Tack för att du gör så mycket av mina påhitt. :)

  1. Naturefootstep – Det är ju känslor och annat som förmedlas, lite av oss själv kommer ju fram i våra bilder.

   Det är roligt att kunna leka tillsammans med andra, nu har inte min tid inte alltid räckt till men som den optimist jag är så tror jag alltid att det ska bli bättre.

 4. Bilden i mitten är verkligen bra. Mjuk och behaglig i sina färger. Många väljer i stället att förstärka färgerna så bilden blir så intensivare. Inte alltid det bästa ser vi ju tydligt här.

  1. Znogge – Den passar så bra till det jag just nu håller på med, ett kondelanskort, men nu har jag använt det fotot till det här så jag har valt en annan blomma som står för någotnting annat.

 5. Anki – Jag tror lik dig att hon finns där någonstans och är glad över den vackra rosen som bitit sig fast i livet trots frosten.

 6. Vacker blomma till vackra flickor. Tragiskt o ledsamt att din syster fick lämna er i unga år. Hon sitter nog där i sin himmel, ser ner och ler åt de vackra blommor du jämnför henne med, din symbol för henne. Mycket vackert.
  Kramiz Anki N

 7. Oj då… jag är ledsen. Du är mycket personlig med ditt inlägg. Å nu får du inte bli sur på mig: men hellre ska du ge din syster en fin rosa ros än en svartvit ditto… även om jag förstår ditt ”arbete” med den.
  PS. Nej sv/v är liksom inte mitt stuk om du förstår vad jag menar. sv/v är deprimerande för mig… men det finns såklart undantag. DS

  1. Beate – Jag blir inte sur, du får nog ta i mer om jag ska bli stött eller tända till ordentligt. =)

   Jag gillar svartvitt men däremot vill jag ha mer färg när jag ska ”färgsätta” och plntera vid graven exempelvis. Jag är säker på att varekn syster yster eller pappa skulle vilja att jag kom med några grådassiga blommor.

 8. Det här känns som grekiska för mig. Du vet ju att jag är en sån som bara trycker på tangenterna, ibland blir det rätt och ibland så inihelsikes fel. Jag kan iallafall säga att jag också testat något liknande fast inte i photoshop…Fråga mig inte vilket program, men jag har det i datorn.

  1. MajaPiraja – Jag tror att du kan mer än vad du vill ge sken av. Det finns många bra bildredigeringsprogram som bara kan finnas där i datorn. =)

  1. Ormbunke – Jag håller med dig om att den blev fin och passande till något som kräver lite mindre färg.

 9. Jag gillar också att dra ned färgerna ibland, speciellt på porträtt (rödmosiga kinder är inte alltid fint). :) Gillade den mittersta rosbilden bäst här.

  1. Jenny – Jag håller med dig om de rödmosiga kinderna och än vårre om det är näsan elle rögonen som blivit stoppljus i kameran.

   Jag år ju en människa som gillar både dovt och det mest klatchiga.

Tycker om din kommentar