Stockholmsnäver …

Stockholmsnäver

eller det mer naturvänliga?

Naturens eget näver

Det var alternativen när vi kom fram till en stuga som visade på -6 grader inomhus, brrr …

En god vän skickade med oss en säck med riktig näver eftersom han vid tidigare besök hos oss i stugan reagerat över att jag (vi) använde Stockholmsnäver, vet inte varför han kallar det så. =)  Jag är helt oskyldig till namnet.

Nu kan det ju vara mer naturvänligt att använda den övre beroende på hur man fått tag på den riktiga nävern. Jag har många gånger sett hur det dragits näver från björkarna i skogen och det kan ju inte vara speciellt smart tänkt, som att någon skulle gå och dra skinnet av oss, fast kanske lite värre.

Nu måste jag erkänna att jag fort ville ha en brasa och väntade inte till sambon plockat in den medskickade nävern så det fick bli en Stockholmsbrasa, men i bastun har han nu tänt på med den riktiga naturliga. Från -6 grader till att vi nu har en skön och härlig temperatur på 27 grader och då har inte ens jag tänt alla min ljus ännu, det får bli senare, efter bastun och till den mysiga och kanske smått romantiska middagen.

Avsändare Margareta som nu har varmare än vad min utrikeskorre på Teneriffa har, igår när jag pratade med henne hade de bara 26 grader och det var mitt på dagen. Nu har vi kväll och vi har 27.

Ps Som ni vet så går det lite långsamt ibland med det mobila bredbandet och det är lite annat att utforska här i stugan, så jag återkommer när tid kommer. Nu ska jag i alla fall in i bastun och njuta …

10 svar på “Stockholmsnäver …”

 1. Åh så mysigt det låter! I vår första lägenhet hade vi öppen spis och i min mammas sommarstuga finns det också spis. Visst är det en speciell känsla att sitta vid elden, lyssna på sprakandet och titta in i lågorna… Fast så kallt som -6 grader får vi aldrig inomhus!

  1. Znogge – Nej, -6 får jag hoppas att ingen har i sitt boende. Vi har ingen värme på under vintern. Brukar aldrig använda elementen heller men igår gjorde vi ett undantag och satte på dem ett tag, ekonomiska. =)

   Som jag skrev till Jenny så är spisen dimensionerad för 100 kvm och vår är 45-50 kvm.

 2. Inte hört uttycket Stockholmsnäver förut… :) Skönt med värme inomhus. Vår stuga är stängd för vintern nu, inte ett dugg isolerad så där hjälper det inte att elda, blir inte mer än 15-16 grader inne ändå under vintern.

  Ps. Glöm inte byta länken i din lista.

  1. Jenny -Nej, jag tror att det är vår gode vän som kommit på namnet eller någon annan här uppifrån. Lite ironiskt …

   Nu vet inte jag vilken länk du skriver om, behöver veta vilken du menar.

   Vår stuga är inte heller isolerad, en tjock timring men vår spis är för uppvärmning av ca 100 kvm och stugan är bara 45-50 kvm så det går ganska fort när jag sätter igång och eldar och nu satte vi på lite elementvärme också för att det skulle gå lite fortare.

 3. Jag säger fortfarande burr, burr, burr. Det tar lång tid för mig att tina upp… men med 27 grader är jag ju på rätt väg.

  PS. Nu har jag lärt mig nå’t nytt igen. Näver…mmmhhhhh. Och en Stockholmsvariant finns det också. Ser ut som stora pellets faktiskt, eller hundkex ;-) Så glöm inte varifrån de 27 grader kommer ifrån ;-) DS

  1. Beate – Men du vet ju vad pellets är i alla fall =) Det tror jag inte alla människor känner till.

   Ne, jag gör inte det och varje gång jag tänder till så tänker jag på Stockholm och ler en smula.

Tycker om din kommentar