Mer mat i plast …

men inte vilken mat som helst utan njutningens njutning.

Kategori | 365 foton 2010 hos Bildgatan | 253 – Sex

I går skrev jag om min enormt vackra amaryllis som jag fått av en gammal vän till sambon, från långt före min tid, men som jag också nu fått lära känna. I går förmiddag skulle vi hämta honom på tåget från Kiruna, mellan två tåg. Nu blev det så pass mycket försenat att jag inte hann träffa honom innan han drog vidare mot sitt arbete vid höga kusten. Däremot så överlämnade han en present till oss. Sambon frågade om det var renkött, bättre sade han och innehållet i paketet …  Fjällröding – tolv stycken enormt vackra rödingar.  Jag hade blivit överlycklig av en men tolv (12), snacka om sjunde himlen.

Fjällröding måste avnjutas för att förstå, fjällrödingen som är fiskad och levererad av en person som får fiska i de vattnen där de bästa finns, fjällrödingarna. De vattnen är inte tillåtna för gemene man och vi har förmånen att få smaka och njuta av denna enormt delikata fisk. Jag vet till och med vilka datum de är fiskade, ur vatten som du kan dricka direkt från. Att det sedan var kungen på att packa rätt, för att resan mellan Kiruna och Luleå inte skulle märkas det minsta på infrysningen gjorde ju inte saken sämre.

Nu blir det snart kalas här och två stycken har nu hamnat i sambons tillförlitliga händer när det gäller gravning av fisk. Gravad lax – gott, gravad fjällröding – det går inte att förmedla med ord och jag känner en sådan längtan och har stora matabstinensen till jag får  avsmaka den första … Lite skämmigt för mig, alltid sambon hit och dit när det gäller matlagningens konster, nu har det slumpat sig så och visst är det han som är bättre trots att jag själv verkligen tycker om att laga mat men varför ändra på ett vinnande koncept.

Misstänker att någon också hamnar på nya grillen som fortfarande saknar en provgrillning av fisk.

Avsändare Margareta som endast har en negativ tanke om all denna gourmetfisk. Lilleman fick se den men inte röra och än mindre smaka,  tyvärr så hann han inte  innan det var dags för avresa. Däremot så får vi  be storebror komma över och avnjuta en delikat måltid. Han verkar ha så dåligt med tid för social samvaro just nu, misstänker att det är nya dejtingen som pockar på.

Jag har skrivit mycket om de tolv fjällrödingarna men här på bilden har jag sex, upplagda för tema 253 – sex, i 365 foton 2010. De övriga sex finns i påsen men av två alternativ så valde jag hälften av tolv eftersom det ska stå för njutning på fler än ett sätt, det andra sättet lämnar vi utanför bloggen och innanför hemmets fyra väggar.

Här hittar du alla andra som också deltar  – 365 foton 2010

Ps Jag har tidigare skrivit lite om min syn på Delikatesserna delikatess, då glömde jag bort fjällrödingen av två anledningar, det var mitt i löjfisket och kräftpremiären hade varit för ett tag sedan. Allt mitt eget fokus låg kring dessa två alternativ. Sedan var fjällrödingen relativt ny i mitt liv och hade nog inte funnits om inte min sambo blivit just min sambo. Det är ingen vardagsmat och de små guldkornen har han plockat fram lite då och då genom åren, som också går mot ett nytt decennium.

13 svar på “Mer mat i plast …”

 1. Så där ja. Nu blev jag hungrig. Jisses, vilken lycka. Vi har ”bara” haft lax idag, men den kan ju inte mäta sig med en rödingdelikatess! ……..

  1. Veiken – Lax är inte så bara som den fiskälskare jag är, men skillnaden är att fjällrödingen är mer sällsynt på vårt bord.

  1. Jenny – Rökt röding, det är nog ett av de bästa i fiskväg. Nu har inte jag ätit det mesta men av det jag smakat.

   1. Samma här, inte så vanlig mat härnere… :)

    Du – WP elakt mot dig. Alla dina kommentar hamnar numera i spamkorgen. :( Och det beror nog på att du länkar till din gamla hemsida igen…?

    1. Jenny – Aha, då måste jag vara noggrann när jag är inloggad på båda, flyttar över något inlägg då och då -fast det går sakta – då verkar det som att WP väljer den andra ”modellen” som jag har i min tidigare blogg.

 2. Mmmm…de där firrarna såg goda ut o av din beskrivning….vattnas de i mun. Sicken tur du har, som får sånt. De e bara att njuta……..
  Kramiz Anki N

  1. Anki – Visst är det bara att njuta och det tänker jag verkligen göra när det är dags. Nu får jag bara titta på två av dem i kylen …

 3. Wow!!! Snart kan du göra anspråk på en toppen matbloggerska (eller ska vi lämna det jobbet över till sambon;-)). Det vattnar i munnen på mig och den här gången vet jag ju att jag inte kan ”kopiera” receptet, då jag inte har några fjällrödingar. Röding har jag ju ätit men aldrig fjällröding.
  Är lite (=himla mycket) avis på dig. Men du.. NJUUUUUUUUUUUT:-)))

  1. Beate – Ja specialiserad på ETT ämne? Nej, det skulle nog bli svårt och inte mycket skrivet. Trivs nog bäst med det som ramlar ur hjärnan för dagen, det ska vara avkoppling.

   Sambon kanske men då gillar inte han att skriva, men recept går kanske bra.

Tycker om din kommentar