En liten makeover …

åt det lite drömska hållet blev det för mig i veckans bildverkstad där temat var just en bildretuschering. Makeover är något vi ser både här och där i alla möjliga och omöjliga sammanhang på TV och framför allt så är det vi människor som inte duger som vi är . Det tycker jag är synd. Ska jag skriva som sällan eller nästan aldrig går osminkad. Men det är ju ändå lite äkthet i det för jag kan ju inte ta bort några kilon, jag kan inte ta bort eventuella rynkor osv med lite smink och det skadar förhoppningsvis inte min kropp.  Visst kan jag känna mig glåmig, tråkig och hemsk vissa dagar men jag skulle i alla fall aldrig komma på tanken till några kirurgiska ingrepp. Fåfäng, det är jag och det ser jag bara som ett friskhetstecken att jag bryr mig om mig själv en del. Nu blev det inte någon makeover på Margareta eftersom jag inte har några självfoton.

Jag letade i mina arkiv och hittade ett foto på mamma som jag började leka lite med, men hon har glasögon vilket gjorde det betydligt svårare så det får bli nästa försök i stället. Sambon eller någon av pojkarna var inte att tänka på, de skulle inte gilla om jag började sminka upp dem med läppstift. De har inte riktigt de böjelserna. Då kom jag att tänka på ett fint foto jag har av en god vän och som jag redan haft här på bloggen när hon fyllde år i oktober, du hittar det inlägget här – Även inspiratörer behöver … .

Hon fick bli min modell under gårdagskvällen (hoppas att du förlåter mig). Egentligen behöver hon inte någon ”gör om mig” för det är en tjej som både har stil och kan både klä och sminka sig på rätt sätt. Visst ser jag skillnad på bilderna men tycker helt klart att jag vill ha kvar den Annika jag känner och inte någon oäkta variant.

Kategori | Bildverkstad – total makeover

Vad har jag då gjort? -Program – Photoshop CS 3 .
Öppnade bilden jag valt.
-Aktiverade verktygen smart lagningspensel, valde en lämplig diameter på penseln sedan markerade jag fina områden på hyn för att sedan pensla försiktigt över de få linjer som fanns i ansikte och på halsen samt eventuella fläckar.
-För att justera hudtonen började jag med att välja – Justera färg för hudton. Klickade med pipetten på ett rosa hudområde och drog reglaget mellanbrun till höger för att öga mängden brunt något.
-Skapade ett justeringlager av typen nyans/mättnad. Valde gult i listrutan och ändrade mättnaden, för att inte övermätta hudfärgen.
-Skapade ett nytt lager. Aktiverade penselverktyget. Höll ner alt för att aktivera pipetten och klickade på ett hudområde. Penslade med penseln över huden och minskade sedan lagrets opacitet till det att jag tyckte det såg något så när ok ut.
-I och med att jag inte markerat huden tidigare i min bearbetning av färger i nyans/mättnad så har hel bilden fått nya färger, vilket var tanken när jag nu skulle övergå till läppstift och ville att det skulle synas förändringen jag gjorde.
-Plockade upp den nya färgen i jackan och valde ett kosmetiskt filter för läppar och ögon.
-Målade med pensel på läpparna med den nya färgen, målade ögonvitorna med en vitbeige färg samt lade svart på ögonbryn och under ögonen . Därefter markerade jag de olika lagren och sänkte opaciteten till det såg ok ut.
-Som slutprocedur i makeovern använde jag ett filter som gav den här ”drömska” oskärpan i bilden.
– Klart och nu var det bara att pixla ner till mina sedvanliga 510 och 72 dpi för att kunna lägga ut min ”gör om mig”.

En snabb och förenklad instruktion av vad jag gjort men grunderna är ungefär så.  Det var kul att leka sig fram lite och tänker då på de som ”bara” håller på med att förändra oss människor hur mycket de kan göra utan att vi märker det. Lite skrämmande.

Avsändare Margareta som ska försöka med mamma igen och återkommer när det blir något resultat om det blir något.

Ps. Jag plockar bort inlägget om Annika ”stryper mig” över min bildretuschering, har inte frågat om lov men ska skicka länken. En annan sak jag upptäckte när jag ”lekte” med henne är att hennes yngsta son är en riktig kopia av sin mor.

14 svar på “En liten makeover …”

 1. Så bra – kan du kanske komma hit o fixa till mig så jag blir lite snyggare o fräschare…..?!
  Jag vill att du kommer till mig. Har något till dig….en sån där du vet…..bara för att du är du.

  Kramiz Anki N

  1. Anki N – Självklart. Det är bara att beställa biljetten så kommer jag med kniven, den bildmässiga. =)

   Jag har gjort det du ville.

 2. finns det sådana roliga funktioner i CS3? Kanske man skulle…fast jag har ju inte så mycket porträttfoton längre. :(

  Håller med dig om att vi duger som vi är. Men ibland är det roligt att försöka sig på dessa kommersiella grejor. Och jag tycker du lyckats bra :) Och, än är inlägget kvar så det blev väl godkänt då :)

  1. Naturefootstep – Inte jag heller men några finns det och de ska jag leka mer med. I CS3 finns ju egentligen allt, problemet är att hitta och lära sig. Därför väljer jag ibland det litet enklare programmet.

 3. Visst förändrade du henne en del och jag förstår att reklambilder sällan är vad man tror… Därmed inte sagt att originalet inte fick godkänt!

  1. Znogge – Originalmänniskan får alltid godkänt, nästan i alla fall om det inte är gjort för mycket.

 4. Det låter som ett styvt jobb du har lagt ner.Mycket olika ändringar. Jag skulle inte kunna hålla reda på alla momenten Du har ju fått bort en och annan rynka.Den makeovern skulle jag behöva.Anita

 5. Det lät som en väldigt komplicerad procedur tycker jag:) Resultatet ser ut som om det platsar i någon annons i ett glossigt magasin.
  Men heja naturligheten! Själv orkar jag inte sminka mig till vardags, utan världen får se mig i all min glåmighet:)

  1. Cat – Det är inte så komplicerat som det låter på min beskrivning, men det kan ta ett tag innan man hittar alla de där ”behandlingarna” som går att göra.

   Det är ju så de gör i media. Egentligen behövs inte dyra fotomodeller för de ser ju ändå inte ut som på bilden.

 6. Ett himla snyggt fotojobb som du har gjort. Men jag håller med: den naturliga Annika är bäst.

  PS. Hon blev ju av med en och annan rynka iaf. Sådan gör dom här ocksåå när folk ska plåtas för affischer o dyl. T o m bilringar har försvunnit mirakulöst, ja, ja. DS

  1. Beate – Jag håller ju med dig och vad är väl en bal på slottet mot en liten livslinje både här och där.

Tycker om din kommentar