Sätta färg på snön …

skulle vi önska att vi kunde göra ibland när solen lyser vit och bländar oss som fortfarande inte plockat fram solglasögonen. En hel del vitt har det blivit i vinter. Här uppe i norr har vi den varje vinter under ett antal månader, varken mer eller mindre. Däremot är det olika när den kommer och hur mycket det, hur länge det varar. Överlag så har vi snö och vinter åtminstone en tredjedel av året. Tycker jag inte om vintern är det valfritt för mig att flytta till sydligare breddgrader. Att gå omkring och klaga på vintern och sedan bo kvar, år efter år det skulle jag aldrig göra. Jag vill inte leva ett liv med att gnälla och klaga fyra månader av tolv över någonting som jag faktiskt kan åtgärda. Sedan finns det människor som älskar att leva i gnällandet och klagandets värld för dem spelar de inte någon roll var de bor, hitta fel gör de oavsett.

Föregående stycke är jag. Det har jag åtminstone trott till jag började tänka över snön och temat i veckans Bildverkstad – färgad snö. Vad har jag gjort den här vintern, nu är den inte slut ännu men fram till dags datum? Jag har klagat och gnällt över både det ena och det andra. Har det inte varit temperaturen som varit för låg, har det varit vädret och jag själv har bara varit trött, trött och åter trött. Vad har jag gjort åt det? Har jag flyttat eller åtminstone tagit en liten solsemester? Nej inte det, utan den nya klagomuren har stationerat sig här på bloggen och bland vänner och bekanta. Vad har vi pratat om? Vi har pratat om hur trötta vi är och gäspat i kapp, vi har frusit och vädret har aldrig varit bra. Det har varit något konstigt med den här delen av vintern och nu kan det bara bli bättre och snart är det glömt.

Nu ska jag sluta klaga – idag lyser solen från sin bästa sida, vädret är underbart och temperaturen är -3,8.  Vädret som kommer i morgon ska jag inte bry mig om för det är här och nu jag är och nu njuter jag.

För att återgå till bildtemat så är det dags för färgförändring och snön är objektet som vi ska göra mer färgrikt.

Kategori | Bildverkstad – Sätt färg på snön

Vad har jag då gjort? -Program – Photoshop CS 3 .
-Öppnade bilden, som är så färsk att jag fortfarande känner den klara luften och de starka solstrålarna.
-Gjorde ett nytt transparent lager.
-Valde en lagom pensel och målade med valfri färg där jag ville att förändringen skulle ske.
-Därefter oskärpa och gaussisk oskärpa och drog reglagen till en nivå som kändes bra.
– Jag gjorde om samma procedur från nytt transparent lager till gaussisk oskärpa på alla objekten jag valde att färgändra.
-Valde en opacitet mellan 30 och 70 % på de olika lagren beroende på hur stark och transparent jag ville att färgen skulle vara .
-Klart och nu till ett lager och 510 pixlars bredd.


Avsändare Margareta som tycker att det är roligt att leka med snön och jag kan förstå att när snön bara är grå, svart och tråkig av alla avgaser och utsläpp så känns det som att vi skulle vilja sätta lite färg på den. Den här snön hade inga sådana problem men däremot var det lite enklare när jag hade klara objekt att färgsätta.

Fler bildverkstäder hittar du här >>>

16 svar på “Sätta färg på snön …”

 1. haha, precis så är det. Vi har haft snö i ett sträck i två månader nu och det är vi definitivt inte vana vid. En fördel är att det ju inte blivit så smutsigt. I stället har vi snöhögar som skymmer sikten och låter oss gå dubbelt så långt som normalt.

  Jo, många av oss har gjort glassbomber. Så jag började undra var strösseln fanns. Men kul att se att du fick till riktigt starka färger. :)

  1. Nu ser det i alla fall ut att gå mot rätt håll.

   Det är det jag inte gillar när jag kommer söderut, det svarta och smutsiga.

   Vi får ta strössel nästa gång. =)

  1. Cat – Jag är en aning omständig ibland men det är så jag är och det blir nog inte någon förändring.

 2. Ja… så kan det gå. Så ni norrlänningar är kanske inte så olik oss nollåttor, ha, ha, ha… Fast vi gnäller ju också om det är för varmt under sommaren (undantag: jag då;-))
  Dina bilder är helt fantastiska och kunde – precis som Lissens – ingå i OS-invigningen i Vancouver:-)

  1. Beate – Jag tror att du skulle behöva bo häruppe ett tag för att se och lära dig vissa saker. =) Somrarna här är oftast lika varma som era (om inte varmare) Här uppe leder vi ”alltid” solligan – Luleå och Piteå många gånger tillsammans med Gotland.

   That´s the true så nu får du ta och resa norrut när det är sommar, bara du inte kommer med regnet.

Tycker om din kommentar