Åldrig och intressant …

det låter inte riktigt som att jag varit närvarande i samhället de sista årtionden när jag sätter ihop de orden i samma mening. Vi blir ständigt påminda om det Sverige vi alla är delaktiga i och hur vi behandlar våra äldre. De som byggt upp vårt land, till att vi idag kan se oss själva stå över och trampa ner dem så långt ner en levande varelse kan komma.  Det som de slitit för att komma ur, missären och fattigdomen som Sverige en gång hade. Idag har vi snart en ännu större nöd, något vi inte borde ha med tanke på den ekonomi som vi trots allt har i Sverige. Omtanken och ödmjukheten över människan, den finns inte kvar. Visst är det bättre att satsa några kronor mer på att jag ska få någon hundring mer i plånboken varje månad? Då kan jag köpa lite mer samtidigt kan de svarta sopsäckarna fyllas ytterligare.  Vi ska konsumera för att Sverige ska gå runt och något som vi verkligen konsumerar just nu är våra äldre, lite spill får vi räkna med.

Jag blir fruktansvärt illamående när jag läser och ser om hur det verkligen fungerar idag. Det är fruktansvärt att bli illamående. Att sedan lyssna på de ansvariga gör mig ännu mer nedstämd, skitförbannad rent ut sagt. Det spelar ingen roll hur många rapporter och Lex Sara anmälningar som görs, ingenting händer. Lite sämre statistik men vadå, det är bara ytterligare ett papper till som läggs på hög.

En våtservett går lika bra som en skön varm dusch, så resonerar de i alla fall på vårdinrättningar runt om i Sverige. Våtservetter brukar jag också använda, för att torka av händer och ansikte, när jag är i stugan. De är bra men sedan på kvällen får jag alltid njuta av bastun, men visst det går lika bra med en våtservett. Den otäcka känslan av äckel och riktigt sanitära problem  kryper sig in djupt i min kropp när jag tänker på att jag inte hade fått duscha sedan i midsommar, det kryper bokstavligen. Jag hade i alla fall kunnat glädja mig åt att det inte är länge till det är midsommar igen och då kanske jag får igen.

Jag kommer att tänka på sambons mor som verkligen tyckte om att ta sig en dusch på morgonen. Inte bara för renheten utan den blev än viktigare när hon hon blev äldre och lederna sämre. Det mjukade upp hennes leder och gjorde gott för själen, att hon sedan blev ren på köpet var självklart  en del i duschens påverkan på kroppen.  När hon blev med äldreboende så avtog det dagliga duschandet när hon inte klarade av det själv.  Något halvår mellan var det i alla fall inte. En gång  i veckan fick hon i alla fall den själsliga och hygieniska reningen genom bastubad och däremellan förhoppningsvis någon dusch. Vi tyckte då att det var för lite men när jag läser och ser hur det fungerar på andra ställen så förstår jag, det finns de som har det värre. Det är kanske så vi ska börja tänka – Det är alltid någon som har det värre? Ska vi acceptera det, att någon någonstans har det sämre.

Jag såg ett TV program för många år sedan som har satt sig på näthinnan hos mig. Det handlade om uteliggare i Frankrike och när de ”opererade” bort strumporna som fastnat på kroppen, då grät jag och tänkte att det här kan aldrig hända i Sverige. Nu funderar jag istället, inte om utan när får vi se de bilderna härifrån. Vi har en förmåga i det här landet att klappa oss för bröstet och tycka att vi är så bra och att vi har det bättre än alla andra. Visst har vi det bra överlag, men om vi jämför vår omvårdnad över vår nästa så ligger vi efter och är ett riktigt u-land många gånger.

Det är ibland svårt att vara positiv.

Det här inlägget skulle egentligen bara vara  mitt bidrag i veckans bildverkstad men blev någonting helt annat. När jag skrev rubriken så kom allt ganska naturligt efter att ha sett gårdagens nyheter. Jag skulle nästan önska att jag var en gammal byggnad, i rätt stad, för då skulle jag bli omhändertagen och hållas välmående för all framtid. Människor skulle älska mig och ju äldre jag blev, ju mer intressant skulle jag bli. I bildverkstan i veckan uppmanas vi att dra något gammalt över oss, eller mer över våra foton.

Jag har valt att ta med er på en liten historisk vandring längs de gamla gatorna i Gamla Linköping där du kan njuta av de välbehållna och fina gamla byggnaderna samtidigt som du kan besöka de små pittoreska butikerna som finns i området.  En av butikerna har jag skrivit om tidigare – En specialbutik.

Kategori | Bildverkstad – Gammalt (med historia)

Vad har jag då gjort? -Program – Photoshop Elements 8.0 .
– Gjorde inget annat än lade en sepiatoning på bilderna och gav bakgrunden en känsla av gammalt papper.
-Sedan var det bara att pixla ner dem och dra över dem till ett ny bild och göra ett litet bildkollage.

Bilderna som visar en gammal och välbehållen miljö behövde inte någon mer förändring för att göra foton till något som plockats fram ur arkivet.

Originalfoton

Avsändare Margareta som kanske förstår att vi duschar för mycket både ur miljöaspekter men också att vi inte alltid behöver den där dagliga, men en gång per halvår.

Fler gamla foton hittar du här >>>

22 svar på “Åldrig och intressant …”

  1. Det är kul när man varit någonstans och fotat och så kommer det trevliga igenkännande kommentarer.

 1. gamla Linköping, där har jag bott. Tyckte väl att det var bekant. Det är så fin miljö, men nu var det flera decennier sedan jag var där. Kanske skulle ta en tur dit i sommar.

  Dina bilder blev en riktig nostalgitripp för mig.

  1. Naturefootstep – När du skriver det så kommer jag ihåg att du berättat det tidigare. I år har jag inte varit till Linköping men det kommer säkert.

 2. Det var många bilder och jag får nog säga att jag gillade dom alla .. du har gjort dom jätte bra .. vissa blev bäst i färg ..men andra passade perfekt in i sepia :)
  kram

 3. Vilka bilder! Härligt att titta på! Visst finns det otroligt mycket att göra inom äldrevården….man måste faktiskt tänka om på alla plan… Svar; Willy är en gammal gubbe i Let´s dance, som folk har röstat på för att ha som någon slags driftkucku…Nu åkte han ut tack och lov!

  1. Jaså han, då vet jag. Men jag tycker ju att man i sådana fall måste göra om programmet. Är det ett underhållningsprogram eller ett tävlingsprogram. Svenska folket ska inte rösta i tävlingar för vi röstar med hjärtat och de vi tycker om. Jag hade röstat på Stefan Sauk, om jag röstat, oavsett hur han dansat.

   Willy var tydligen mer omtyckt än vad någon kunde tro, jag hade då inte någon aning. Visst tycker jag att han småkul när jag sett honom i det där byggprogrammet men inte så kul.

 4. Du har så rätt, ibland är det svårt att vara positiv. Och hur de äldre, och sjuka, ja alla som inte ”är 100%” behandlas – det är skamligt. Det spelar ingen roll att man gör anmälningar hit och dit, ändrar lite regler hit och dit, när inget egentligen förändras. Folk mår fortfarande dåligt, är utanför, är fattiga, ensamma och utan livsgnista i livet. Spelar ingen roll om man är 90 och fysiskt sett ganska frisk, eller om man är 45 och fysiskt sett hyfsat sjuk – vi borde alla ha exakt samma rättigheter till värdigt liv.
  Kram o ha en fortsatt fin dag.

  1. Det har blivit så och det verkar inte bli bättre utan åt andra hållet. Vår empati och omtanke verkar minska rent allmänt. Det blir mer mig och mitt som är viktigast.

   Rätt till ett värdigt liv -absolut. Vi har absolut inte nått toppen av allt elände, tror att om fk’s utbetalningar minskar så ökar det istället för kommunernas socialförvaltningar när det gäller det ekonomiska. Då har de i alla fall lyckats med att dra ner på statsutgifterna och istället lagt kostnaderna på de enskilda kommunerna. Duktigt jobbat skulle jag säga.

 5. De som beslutar om att slimma vården och äldrevården måste väl också ha anhöriga som berörs, eller åtminstone själva till slut bli gamla, eller bara ha vanligt sunt förnuft! Och inse att det är… helt sjukt. Men själv kommer jag att prioritera kamera och blogg högre än dusch när jag blir gammal ;-)

  Ååååh, gamla Linköping, dit skulle jag bra gärna vilja åka, och fota. Underbara bilder som är lika fina både naturella och i sepia. Ja, att du gjort om dem till sepia är ju tydligt, men det skulle också vara intressant att få veta vilken metod har du använt. Kanske det finns nåt nytt, som skulle pusha mig att byta upp mig till 8:an, fast jag upptäcker fortfarande funktioner i 5:an som jag inte testat :-)

  1. De som beslutar har råd att betala för privat vård och de behöver inte ens komma i närheten. Varken de eller deras anhöriga.

   Jag tror inte att du får ta med dig kameran och att sitta med dator och blogga det kommer att vara helt förbjudet. Det kostar med strömmen du nyttjar och sedan kommer kameran självklart att vara störande. Du kommer säkert att till och med få duscha oftare än du får slå på datorn. =)

   Jag vet inte riktigt om det är värt att uppgradera, men visst har det hänt en del från 5:an. Ganska mycket men jag kan inte ta på vad. Jag har inte använt mig av något annat filter än ett av de filter som heter sepiatoning sepia. Jag kommer inte ihåg hur de såg ut i femman. Kanske lite förbättringar, inga från sjuan i alla fall.

 6. Jag tar det positiva först: dina bilder är helt outstanding. Tänkte på gamla, gamla vykort som är sådär riktigt gula… men lever än. Suveränt.
  Det negativa är ju att när man läser din text så hoppas jag verkligen att jag kör ihjäl mig mot en bergsvägg alternativt ramlar ned med en hjärtattack och dör på fläcken. Själva tanken på att bli en ”grönsak” får mig att få ståpäls… fast tvärtom.

  1. Kanske i någon hembygsgård i Linköping, men med lite bättre foton.

   Det är så jag också tänker och tänk om jag får alzheimer (allvarligare än den jag redan har) hur ska mina anhöriga hantera det. Jag blir kanske riktigt elak så att alla bara skyr mig som pesten och så låter de mig ligga där och ätas upp av all ohyra. Nej en snabb och plötslig död, fast inte för tidigt.

 7. Tack för de fina orden. Jag blir helt tagen. För en annan som närmar sig stupstocken så är man orolig. Det kanske vore lika bra med en stupstock.Jag har också jobbat inom äldrevården och redan då funderade man på stuptocken och det har ju inte blivit bättre. Bilderna var suveräna. De blev faktiskt bättre i Sepia för då infinner den gamla känslan. Passa nu på och ta dig en varm dusch och njut av lördagskvällen. Kram Anita
  PS. Personalen skall dock ha en eloge då de gör så gott de kan efter förutsättningarna. Det är ju så att det är alltid det värsta som kommer fram i media.DS.

  1. Ja det går fort till vi är där och det där med stupstocken har jag funderat över någon gång.

   Att du som jobbat inom vården ser det är en riktigt friskhetstecken. Synen på människan kan inte förändras genom några politikers beslut men däremot ju fler indragningar och var man lägger prioriteringen har mycket stor betydelse.

 8. Vilken fantastisk miljö! Tänk om allt gammalt och alla gamla vårdades och aktades så.

  När det gäller äldrevården borde den få kosta betydligt mer.Det finns säkert personal som gör ett kanonjobb men det finns också rena skandaler.

  1. Precis och om vi får leva så länge att vi inte klarar oss själva den dagen vill jag förvandlas till en vackert antik sak som någon vårdar ömt. Inte en byggnad i Luleå kanske för här river vi och ska ha nytt, ungt och fräscht. Äldre göre sig inte heller besvär att flytta hit.

 9. Vilka otroliga bilder du har fått ihop.

  Jag blir bestört när man ständigt i media kritiserar äldrevården. Vi får den äldrevård som politikerna har bestämt. Och det är inte alls så dåligt som det framställs i media. Personalen gör för det mesta ett kanonjobb.

  Kram

  1. Jag håller inte med dig riktigt. Jag tycker att det är bra att någon tar fram fakta oavsett om det är ett fall så är det ett fall för mycket. Speciellt när det är grova missförhållanden.

   Du har rätt i att vi får den äldrevård som politikerna bestämt och det är det jag och många med mig märker av nu. Personalen gör oftast ett bra arbete och på de flesta platser ett mer än väl godkänt arbete. Däremot vill jag att alla ska ha tillgång till den vården. Jag vet inte alltid när jag bestämmer mig för ett boende hur det fungerar.

   Jag tror att det många gånger är värre men problemet med media är att de inte plockar fram de goda exemplen också.

   Jag har sett och jag har lyssnat på personal som jobbar inom vården och reagerat på vad de säger. Ibland positivt och en del gånger med förskräckelse. Jag har fått ta del av där den ”goda” personalen inte tordats för att det funnit andra starka krafter med åsikter som inte jag delar.

   Det här sker överallt men inom vården är det märkbart eftersom det är människor som drabbas och inte några fel i ett papper.

   Jag läser hos dig och vet hur du tänker och skulle gärna ha mina nära anhöriga och mig själv en gång placerad under dina vingars beskydd men tyvärr är det inte överallt likadant.

   Det blev långt men jag kände mig tvungen …

 10. Jättevackra bilder från en underbar gammal miljö. Det ser verkligen ut som det är gamla tiders foton som hittats i något arkiv någonstans.

  1. Jag tror att genom många bilder i samma stuk blir det en helhet och då kan det se ut som något från det riktigt gamla arkivet.

Tycker om din kommentar