Nya ord …

upptäcker jag lite här och där hos mina bloggvänner. Ord som jag inte är tillräckligt uppdaterad för att förstå. Ofta kan jag gissa mig till betydelsen när jag läser vidare i sammanhanget och sedan finns Google att tillgå, där jag kan hitta det mesta som jag söker och vill veta.

Idag (för några minuter sedan) fick jag nya numret av Språktidningen vilken jag direkt kastar mig över och ser några av de nya ord som finns med. ”Eggings” är slutfasen på några av det vi använder och inte helt obekant för mig.-

Leggings
har jag ett antal här hemma och är ett av de klädesplagg som jag byter om till när jag kommer innanför lägenheten efter en ”hård” arbetsdag (ett annat ord för långkalsonger). Däremot  hittar jag orden jeggings och treggings, helt nya för mig.

Jeggings är alltså en korsning mellan mina väl använda jeans och de ännu mer älskade leggingsen. Det är inget som kommer att gå hem hos mig, påminner mig starkt om de byxor jag använde när jag var gravid, med resår i midjan och utan gylf samtidigt som de ska se ut som jeans fast lite mer tajta.

Treggings är nästa nya modeord. Treggings är bara en ny benämning på de supertajta byxor vi alltid haft i olika färger och medeller men nu med skillnaden att det är stretchiga tyger. Vi kan med andra ord växa i dem och gå omkring där med svällande magar, rumpor och lår som låter sig växas i, utan att vi själva behöver känna av vikten som stadigt ökar, byxorna passar ju fortfarande.

Sedan kommer jag till ett ord som jag blir riktigt frustrerad av ”pojkvänsjeans”. Hur ska jag kunna ta på mig min sambos (läs pojkvän) jeans? Jag har i och för sig aldrig provat dem, har inte den läggningen, men när jag läser vidare ska det vara byxor som hänger lite löst, gällivarehäng, för att ge intrycket av att man lånat dem från sin pojkvän? Tydligen är det trendigt att ge sken av att man inte har råd med egna byxor.

Min frustration är att om det ska se hängigt ut är att då har jag nog fel typ av rumpa (eller fel sambo) och min är inte stor men betydligt rundare än sambons. Hans är liten medan min är formad med en mer rund form än hans.  Skulle hans byxor hänga på mig på ett avslappnat  ”Gällivarehängsätt”?

Ursäkta uppehållet men jag var tvungen att gå och mäta våra byxrumpor och kan konstatera att det kanske skulle gå. Hade han valt en kvinna med lite större rumpa hade det inte blivit något häng och hon hade inte kommit i dem.   Däremot är jag tvungen att ha bälte för att hålla dem uppe samt att vika upp dem en aning. ”lite” större mage än mig och åtminstone några centimeter längre.

Avsändare Margareta som kan konstatera att sambon kanske valde fel kvinna med risken att han nu får byxorna snodda och utlånade för att få det rätta hänget.

12 svar på “Nya ord …”

 1. Jag har väl då praktiserat ”äktamansjeans” ;) utan att inse det i en massa år … när jag gick upp i vikt så tog jag helt sonika gubens brallor ibland för de var lite större än mina.

  Kram på dig
  önskar dig en skön vardag

 2. Jag tycker att man ska få klä sig som man trivs för dagen!
  Jag gillade inte ordet pojkvänsjeans för det får mig osökt att tänka på människans nuvarande dilemma; att vi vill vara yngre en längre tid.

  1. Visst får man klä sig som man vill men vissa saker är mindre trevliga beroende på hur ens kropp är funtad. Jag som inte är speciellt intresserad av mode klär mig säkert inte som modevetarna anser och det har jag fått höra – Margaretakläder. Det att vi vill vara så unga ser jag också som att det blir så fel ibland.

 3. Ha, ha, ha… Gud vad jag har lärt mig nu… igen. Toppen inlägg och suveränt ”illustrerat” med foto.
  Å vem fan (sorry) gillar Gällivarehäng… förutom dom som är (o-)lyckligt lottade att bo där? Det mest osexiga hänget jag kan tänka mig hos både män och kvinnor grrrrrr.
  Så låt bli, gå hellre i nymodiga långkallingar;-)

  1. Jag lär mig mycket genom den tidningen, inte allt som fastnar men lite brukar jag komma ihåg. En del skriftliga regler och alla riktigt svåra ord får vara. Jag skriver med en blandning av rätt och fel, kanske mest fel men en del förstår min svenska.

   Jag vet inte om gällivarehäng är något som är specifikt för Gällivare. Ett nyord någongång som nu är helt vedertaget i svenskan. Jag håller mig nog till mina långkallingar.

  1. Även dig håller jag med och speciellt för många årsedan när de hängde nästan till knävecken, grenen alltså. Jag förstår inte hur de lyckas ta sig framåt utan att snubbla.

 4. Personligen tycker jag att alla former av formlösa byxor på kvinnor är ganska fult. På karlar också. Häng speciellt. Pojkvänsjeans skulle aldrig funka här, det är dock maken som går i mina gamla jeans… som jag hade för tio år sedan drygt ;) Tvärtom är en omöjlig ekvation. :D

  1. Håller med dig. De enda byxor jag lånat av sambon är ett par regnbyxor. Jag kommer garanterat i dem men skulle aldrig komma på tanken.

Tycker om din kommentar