Tänk att en sådan banal …

skylt kan betyda så mycket för en bygd.  Det tänker vi sällan på när vi passerar genom de små orterna i länet och kanske stannar för att tanka eller köpa den där efterlängtade första sommarglassen i värmen. Den här skylten kan handla om mycket, hela bygdens vara eller icke vara. 

 

Kategori | 365 foton 2010 hos Bildgatan | 15 – banal

Här hittar du alla andra som också deltar om du följer länken  – 365 foton 2010

Den här bensinmacken, fast med en annan skylt och ett annat bolag, hade ett nedläggningshot över sig när de nya reglerna för bensinstationer skulle träda i kraft. Det hade varit ett riktigt dråpslag för samhället. Vi som lever och bor i lite större städer kan inte riktigt förstå hur mycket möjligheten till en bensinstation betyder. På bensinstationen gör du så mycket mer än bara fyller på drivmedel till ditt fordon. En bensinstation som läggs ner påverkar oftast all service på orten. Macken är många gånger ombud för apoteket, posten och systembolaget. De är också en komplement till livmedelsbutikerna och där finns ombudet för ATG. Vad händer om allt det där försvinner?   Vilka företagare kan överleva på en ort som inte har den mest elementära servicen och i glesbygden är drivmedlet till fordonen oerhört viktigt med tanke på att kollektivtrafiken inte är som tätast just där. Om inte företagarna och inte servicen finns kvar då finns inte heller människorna kvar.

 I den här bygden finns en enorm handlingskraft och eldsjälar som verkligen tror på orten, de som satsar och verkligen vill bo kvar. Det räcker inte till om lagarna och reglerna blir för kostsamma för den lilla företagaren. Då spelar det ingen roll hur stark vilja och hur mycket idéer och kreativitet som finns inom dig.

Nu fick just den här bensinmacken vara kvar med skillnaden att ett annat bensinbolag, Shell, satsade och de tidigare skyltarna fick plockas bort och ersättas med nya. Jag är säker på att företaget gick med vinst (går med vinst), men med de tvångsinvesteringar som behövde göras för att få forsätta så spelade det nog inte så stor roll hur bra likviditet företagaren hade med tanke på riskerna och de intäkter som garanterat inte hade ökat med nyinvesteringarna. 

Avsändare Margareta som är oerört glad över den där skylten. Var skulle vi ha hämtat vårt vatten till bastun innan det egna sommarvattnet kan sättas igång? Var skulle jag få min ”en magnum om dagen” ? Var skulle sambon kunna lämna in det där tipset som kanske gör att vi en dag …? Det är mycket var men framförallt är människorna bakom skylten trevliga och otroligt kundvänliga vilket jag värdesätter högt. Hade de inte varit det kanske jag åkt några mil extra åt andra hållet.

Ps I helgen blir det inte att besöka macken, men nästa helg – då kommer vi.  
I morgon ska jag istället ägna eftermiddagen och en del av kvällen tillsammans med några arbetskamrater och resten av helgen, i alla fall en del av den, kommer att ägnas åt siffror och framtagande av mer siffror och uträkningar.

6 svar på “Tänk att en sådan banal …”

 1. Det är väldigt tragiskt hur man valt att utarma landsbygden. Varför alla ska bo och arbeta inne i storstan det förstår jag inte. När jag växte upp hade vi BP (sedan Statoil) med mjölk, läsk, godis, videofilmer, och bensin såklart. Den lokala ICA-butiken kånkade och bytte ägare ett par gånger innan jag hann flytta därifrån men macken var vår centralplats, där man samlades och möttes på helgerna.

  1. Det är tråkigt och själv skulle jag gärna bo ute på landet, men med lägenheten kvar i stan. Inte i något bostadsområde utan riktigt på landet med en liten sjö, älv eller något annat vatten i närheten. En liten skog, några berg och kanske även en vacker äng. =)

   Det är så det börjar när vi inte bryr oss om att handla i den lokala butiken utan åker in till stan och bara köper det som vi glömt i byaffären. Då kan ingen överleva och så blir det nedläggning. Utan service ingen bygd.

 2. Ett mycket, mycket bra inlägg. När man bor i storstad tänker man i helt andra banor när man ser en bensinmack. Bensin, biltillbehör, tidningar, snask, äcklig mat och sedan nyligen Ipren. Klart mackarna på glesbygden erbjuder så mycket mera och hehövs verkligen. japp, nu fick jag en tankeställare igen, bra för hjärnkontoret.
  Hoppas du har en riktigt trevlig kväll… men gör inget som inte jag skulle göra;-)

  1. Först -kvällen eller mer eftermiddagen var trevlig för någon nattsuddare är jag inte längre i alla fall inte på lokal. Då finns det alltså inga begränsningar på vad jag inte skulle ha kunnat göra. =)

   När jag är här hemma i Luleå ser jag bara bensinstationen som du gör men när jag kommer ut till glesbygden förvandlas den till någonting helt annat.

  1. Det är tråkigt när saker inte fungerar och att ingenting är lönsamt. Sedan kan jag fråga mig hur lönsamt det är att sälja ut vinstgivande företag.

Tycker om din kommentar