Varför äter vi inte svan?

Det är en fråga som jag ställt mig själv ett flertal gånger under helgen. Även mina nära i stugan har fått den och inte kunnat svara. Sambon hade några teorier om köttet men eftersom han aldrig skulle kunna tänka sig att jaga, inte djur i alla fall och inte med bössa. Därför tog jag frågan vidare och fick en ganska naturlig förklaring. Det är inte tillåtet med jakt på svan. Däremot har frågan kommit upp eftersom svanstammen (heter det så) är stor idag samtidigt som den stör och förstör en hel del för det övriga fågellivet. Någonting sådant var svaret och jag köper det eftersom de låter mycket och garanterat inte är så vänliga som utseendet kan ge sken av.  
+
Jag har ju erfarenhet av hur de gulliga, vänliga och söta djuren i vår natur kan förvandlas till de mest krigiska och elaka. Kanske någon läste mitt inlägg om igelkotten, hur den lilla söta varelsen förvandlades till en hemsk elaking framför mina ögon en sen kväll runt stugknuten i Santasaari.
_
En parentes och tillbaka till svanen och det kanske gudomligt goda köttet . Vi äter ett flertal andra fåglar och djur som är hur vackra och behagliga som helst, varför inte svanen? Jag skulle säkert kunna prova på om det var lagligt och den serverades vid middagsbordet. Nu är det många som ”går i taket” och tycker att jag är ännu konstigare och kanske till och med barbarisk.  Men det är jag väl redan när jag är en köttätare och var ska vi dra gränsen?

Det finns många vackra levande varelser som vi gladeligen smörjer kråset med vid middagsbordet. Järpen som anses som en riktigt delikatess  är liten och det går åt många järpar för att serveras vid en större bjudning.

Det är inte bara svanen som är monogam och lever med samma partner hela livet. Det gör tydligen även gässen och tranorna. Vid vilket skånskt middagsbord saknas en stor fet gås på Mårten gås? Samtidigt som jag läste att om honan inte får ut sitt ägg så dör hon och då skaffar sig hanen en ny ”fru”.

Det var bara en fundering och jag skulle garanterat kunna fylla min frys med goda läckra svanar om det blir lagligt och jag hittar någon villig jägare som har lust att fixa middagsmaten åt mig, sambon lär inte göra det och med en slangbella kommer jag säkert inte så långt.

Avsändare Margareta som nu har retat upp några och hoppas att ni förstår att det ibland kan vara mycket snack och liten verkstad bakom mina ord. Just nu föredrar jag dem på bild och inte ens det har jag lyckats med trots att vi har så många i trakterna kring stugan. Ser du den vita pricken på fotot ovan så är det en fågel – ingen svan.

Ps Jag är djurvän och älskar att se djuren i naturen och även de som finns i hemmet, inte dammråttorna, men eftersom jag valt att äta kött så funderar jag självklart över vad det är som göra att vi väljer bort vissa djur och fåglar medan vi äter andra.

13 svar på “Varför äter vi inte svan?”

 1. Hur kan någon äga alla svanar? De är ju vilda och flyger var de vill, kanske att de svanar jag har i min närhet varit i England, äger konungahuset dem då? Låter verkligen mysko.

 2. Har ingen aning om varför vi inte äter svan. Tror nog de gjorde det förr. Kanske det är med den som med kanin. Numera är det väl ingen som äter kanin. Det finns ju inte att köpa. Men enl mig så är kanin godare än både hare och kyckling.

  1. Det finns recept på svan så de har nog ätits tidigare men så blev de få och fridlysta nu är de många så trenden går att det kommer att bli jakt på dem igen.

   Kanin har jag aldrig smakat men kan tänka mig att det är ett gott och mört kött med tanke på deras enorma kondition och eviga tränande. =)

 3. Har aldrig tänkt på att svanen är ett av få fågelfä som inte hamnar på tallriken. Men jag skulle – precis som du – prova. Jag menar struts är ju också gott – fler och fler strutsfarmerr dyker ju upp i Sverige.
  Japp, jag skulle även prova på hund, men vid råtta går gränsen. I Peru äter man t o m ekorre (tveksamt, då de är så söta).
  Svar: Flyget går måndag morgon kl 7:30, så packning sker på söndag.

  PS. Om du verkligen vi har ”antsen” så säg till på min ”riktiga” mejl som du har. Susanne ska iaf köpa fler åt resten av företaget. Men detta förutsätter att du ger mig din adress ockso. Är ingen Sherlock nämligen;-) DS

  1. Strutsägg vore något för mig, har aldrig smakat men är en riktig äggoman och då behävde jag bara koka ett varje gång.

   Hund skulle jag nog inte äta men jag ska inte säga aldrig för man vet inte vad man får på tallriken. Jag såg en underbar hund idag en japansk ras som heter Akita och bara tanken på att äta hund, nej tack. Jag är uppvuxen med husdjur och de som vi har haft hemma, nej aldrig i mitt liv. Jag är inte alltid så förtjust i allt skjutande av djur hit och dit. När det går till mat så är jag ganska human men skjutandet för skjutandets skull kommer jag aldrig att acceptera som man gör med björn och varg exempelvis.

   Nej jag har nog en ganska stor begränsning och i vår familj har jag även haft en vegan (min äldsta) och det är inte heller alltid det lättaste.

   Jag vill verkligen ha ”antsen” om de inte ruinerar mig. Skickar en e-post till dig. Ingen Sherlock Holmes? Jag har inte skyddad identitet så det är inga problem.

 4. Jag tycker inte om jakt men sedan så äter jag kött vilket andas dubbelmoral lång väg. Vissa djur känns på något vis mer ok än andra med det är synnerligen individuellt. Tänk på kor i Indien men där äter man gladeligen hund…

  1. Ja, vi ska nog inte döma. För oss är hunden ett husdjur och i Indien är kon helig. Att äta hund är garanterat mer vanligt än vi tror speciellt i länder där de inte har samma djurskydd och inte heller ser hunden som ett sällskap som vi gör i Sverige och andra länder.

   Vi har mycket dubbelmoral och att äta hund eller katt skulle inte vara aktuellt för oss svenskar. Det är många levande varelser jag aldrig skulle komma på tanken att äta, inte ens delikatessen myror. =)

 5. Förutom att knölsvanen är fridlyst i vissa landskap (landskapsdjuret) så tycker jag inte om jakt på allt som finns i vår natur. Speciellt inte så fina djur som faktiskt inte finns överallt. I min värld har djuren lika stor rätt att finnas här som vi, så jag tycker den här allmänna jakten är en galen hysteri som inte känns sund alls. Nu senast när vi var ut i naturreservatet (lär väl inte ens vara en enda fågel som får jagas i maj-häckningsmånaden???) så hittade vi flera patroner på stranden, två dagar innan hade de inte funnits där. Och en ensam kanadagåshane, vart hans hona tagit vägen kan vi bara spekulera i… Nej. Svanjakt tror jag inte på. Alls.

  1. Idagsläget är de fridlysta men det pågår tydligen diskussioner kring det. Jag vet ju vilken otrolig natur- och djurvän du är samtidigt som jag inte heller vet om du äter kött.

   Däremot funderar jag på att om vi ser skillnaden och kanske tänker att de är så söta och vackra och har ”större värde” än andra djur som vi valt att äta och acceptera att vi gör det. Då kanske det inte heller är så konstigt hur utseendefixerade vi är när det gäller oss själva, människan. Är det så att vi behandlar människor olika efter utseende? I vissa fall ja.

   Att människor bryter mot lagen det vet vi och jägarna är nog inte bättre än alla andra lagbrytare. Jag håller med dig i nästan allt men tankarna finns där.

   Jag har själv haft svårt att äta kyckling och gris från Danmark samtidigt som jag tror att rötäggen finns överallt samt att djurskyddet i Sverige inte heller alltid håller måttet. Vi är inte så mycket bättre, fast vi gärna vill tro det.

   När det gäller den vegetariska maten så har de ju nu även börjat att odla genmanipulerad potatis i Sverige …

   Jag tycker trots allt att diskussionen är intressant oavsett vad man tycker och vad man väljer att äta.

   1. Hehe, jodå jag äter ko, fågel och fisk. Enstaka gris om jag måste, hellre vildsvin isf (som det kryllar av här i Sörmland). Även om viss vildfågel kan smaka ganska okaj (ripa exempelvis) gillar jag inte jakten på den ändå. Kor är söta som 17 tycker jag men de äter jag ändå, så det med ”söta djur” är inte helt anammat av mig, men visst, jag förstår tankegångarna.

    Genmanipulerat och trixat är fel i alla former, oavsett om det gäller kött eller spannmål tycker jag. Vi behöver inte sådan mat, vi behöver mer goda råvaror för en bättre, sund kosthållning. Problemet med grönsaker och frukt är ju att det är så sketans dyrt. Precis som fiberrik mat. (Funderade häromveckan på att köpa samma ljusa knäcke som jag äter till frukost fast mer ekologisk med mer fibrer – kostade 35kr paketet mot 13:90 för det ljusa… Bisarrt!)

    Visst är det en intressant tanke, men jag är nog lite för mycket emot alla sorters jakt som inte är ren skyddsjakt, mer eller mindre. Eller det är en sak att jaka för att ha mat på bordet, och en helt annan sak att jaga för jagandets skull, eller för fina troféer.

    1. Vildsvin är gott har jag bara ätit när vistats söderut. Genmanipulerat vill jag absolut inte äta men vad vet man om det vi stoppar i oss, hur hög är sanningshalten i varudeklarationen. Att jaga för jagandets skull känns bara så idiotiskt och dumt, ganska omoget och barnsligt.

     1. Vilken tur att det inte är tillåtet att äta svan.Jag älskar denna vackra ståtliga fågel.Jag ifrågasätter människans självtagna rätt att utrota och untnyttja de vilda djuren.Jag medger också att jag tycker bättre om djur än människor. är en missantrop!

Tycker om din kommentar