Tur att vi har en företagarvänlig regering …

som inför sju karensdagar för soloföretagare, utan valfrihet. Hur var det det här med valfrihet som är ett av de två ord jag dagligen och i alla sammanhang hört komma ut från vår regering, valfrihet och utanförskap.

Tur också att det inte är 1 juli nu och tur att jag inte är soloföretagare om det varit 1 juli idag.

Redan idag är de ”friskare”, de har inte råd och inte möjlighet att tänka på den egna hälsan. Efter första juli kommer Sveriges ensamföretagare att vara ”friskast” i hela världen.

Det finns soloföretagare som tycker att det är bra. Varför tycker de så här kan jag undra. Jo, jag kan läsa om en företagare med en liten butik som säger så här: -Jag tycker det är bra. För min del innebär det att jag kommer höja min karens till 90 dagar för att få minsta möjliga kostnad. Förhoppningsvis blir man aldrig sjuk, hittills har det gått bra. Jag har inte haft en sjukdag än sedan jag öppnade för 20 år sedan.

Vad säger det här? Det visar än en gång på hur kortsiktigt en del och i vilka händer en del människor lägger sin egen framtid.  Ingen blir mer glad än jag om soloföretagaren har råd att vara sjuk i 90 dagar utan ersättning, men vad gör man inte för nuets kostnadsminskningar. Jag är ganska säker på att de flesta småföretagare inte lägger undan de summorna för framtida sjukdomsförlopp som faktiskt kan inträffa – trots att jag aldrig varit sjuk i mitt liv och det händer inte mig.

Att vara soloföretagare är inte som att sitta som VD på en större koncern och kamma hem miljoner efter miljoner trots miljonförluster. Att vara småföretagare är oftast ett val man har gjort för att överleva eller att få arbeta med sin yrkeskunskap, kanske ett alternativ till att ha ett jobb som ger en mat på bordet varje dag. Att ha en frihet som inte går att värdesätta i pengar trots en arbetsvecka på betydligt mer än 40 timmar. Att aldrig vara ledig men ändå kalla det frihet.  Att vara ensamföretagare innebär många gånger att lönen aldrig kommer upp ens till de löner som avtalen säger.

Idag är det många företag som tillåter att de anställda tar  ut kompledigt eller semester när de blir sjuka (och de flesta gör det). Det är bra för företagen som då minskar sin semesterlöneskuld eller mertiden som finns i de flesta företag. Det är bra ekonomiskt för den anställde som inte får avdraget för karensdagen och inte heller det procentuella sjuklöneavdraget per dag, som han/hon inte anser sig har råd med. Då gäller det bara en karensdag.  Däremot är det dåligt för arbetstagaren i det långa loppet som får mindre semesterdagar och mindre timmar att ta ut i kompensationsledighet som personen faktiskt arbetat in. När du är sjuk är du sjuk och borde inte behöva vara annat än sjuk.

Nu menar inte jag att vi ska ta bort karensdagen men det jag vill säga är att om vi ”vanliga dödliga” arbetstagare inte anser oss ha råd med en karensdag hur ska då soloföretagaren ha råd med sju?  Vi har åtminstone en säker månatlig inkomst som kommer på vårt bankkonto varje månad den 25:e eller kanske 27:e -det har  inte alltid soloföretagaren.

En sak är då de nya sjukförsäkringsreglerna bra för – STATISTIKEN -statistiken som alltid talar sanning.


Avsändare Margareta som skulle kunna skriva hur mycket som helst om mina tankar kring både soloföretagare och småföretagare i synnerhet.  Orden valfrihet och utanförskap har verkligen visat vägen för småföretagarna =)

Vad fick igång mig tidigt på morgonen? Det var en kort artikel på ledarsidan i morgontidningen som än en gång fick mig att hoppa upp ur sängen och sätta ner fingrarna på tangentbordet.  Ibland behövs det inte många rader.

4 svar på “Tur att vi har en företagarvänlig regering …”

  1. Så himla sjukt. Håller 200% med dig. När jag är ”korttidssjuk” brukar jag tar semester. Det känns ju rejält i plånboken att vara sjuk.

    1. Nu har inte jag varit hemma från arbetet på grund av sjukdom och jag har ju möjligheten att flytta på arbetdagarna några dagar hit och några dagar dit. Med tanke på att jag arbetar 50 % så skulle jag garanterat ta ut komptid.

    1. Jag var inte heller uppdaterad så jag var tvungen att googla och kika vad som gäller och så verkar det nu vara. Håller med dina ord.

Tycker om din kommentar