Jag är så less …

på alla listor.

Media överöser oss med rubriker som ”De tjänar mest i ditt län, under 30 år, de som har störst förmögenhet och så vidare i all oändlighet, ”De har köpt de dyraste villorna”, ”Här bor de rikaste”.  Nyhetstorka, eller är vi så totalt fördummade att vi är intresserade av sådant? Jag skiter totalt i vem som har deklarerat sämst eller vem som har skuldsatt sig mest. Det är totalt oviktigt för mig och jag funderar över syftet varje gång jag ser en sådan rubrik.

Att vara rik, frisk och lycklig som Anna-Karin Elde har som titel på sin humoristiska bok betyder något helt annat för mig än vad media vill att vi ska tycka och det de ger sken av att är intressant. Det blir intressant när vi matas med det här hela tiden. Ge oss en annan bild av att vara rik, frisk och lycklig så kommer vi att tycka att det också är intressant.

Jag är alla de där tre delarna men inte på grund av pengar Jag har valt min rikedom, jag har valt min lycka däremot har jag inte valt min friskhet och den är viktigast för att få allt det där.

Min egen rikedom är inte pengar utan den består i mitt liv och det jag får uppleva med mina egna erfarenheter och mina hela tiden ”konstiga” tankar om vad som är att vara rik. Jag är lycklig, för flertalet kanske svårt att säga, hellre säger vi att vi har det bra och det flyter på. Nu har jag tänkt efter och jag är lycklig. Jag är lycklig över de människor som finns i min närhet, de människor som hela tiden stöttar och tror på mig. Jag älskar er och jag försöker att visa det hela tiden, på mitt sätt.

Jag har valt själv att vara ”fattig” i pengars betydelse i och med att jag arbetar halvtid, men det ger mig så mycket annat i en rikedom som andra ofta inte kan förstå. Jag kommer väl inte att bli någon rik pensionär på pengar, men kanske på erfarenhet av lycka och friskhet (i hjärnan).

Avsändare Margareta som också kan se ”Rik, frisk och lycklig” som en alternativ kampanjrubrik för dagen rosa inlägg i rosa bandet kampanj – för det är väl det allting handlar om.

2 svar på “Jag är så less …”

 1. Oj, nu har du öst på ordentligt. Håller helt med dig ang. del 1. Del 2 ”haltar” lite tycker jag. Visst är pengar inte allt, men bidrar till mycket. Jag är glad för din skull att du har möjlighet att bara jobba halvtid. Det är nog inte så många förunnat. Det gäller att ha råd med denna livskvalitet helt enkelt. Jag menar man måste ju fortfarande betala alla räkningar som dimpar ner, äta ska man väl också och kläder köper man väl då och då. Inte att tala om att resa någonstans eller ha en bil.
  Men du, jag är mycket glad för din skull:-) Du mår bra och är nöjd med livet – å du har råd att unna dig det, det är det viktigaste.

  1. Jag håller med dig om att pengar bidrar och jag tackar inte nej till dem. =) Men mitt inlägg var en tanke på hur fruktansvärt fokuserade vi är på dessa papperslappar eller numera en kod i ett kort. Att har råd är ju självklart ett måste och det är inte många som kanske kan det eftersom boendet för många är en mycket dyr kostnad. För mig som bor i en förening med låga avgifter, trots att det höjts, har gjort att jag kan. När jag arbetade heltid och bodde i en fyra inne i centra stan hade jag nog mindre pengar än vad jag har idag. Hur det ser ut i framtiden vet jag inte men just nu prioriterar jag så länge jag klarar av det.

   Visst har mina köpvanor förändrats avsevärt och idag måste jag tänka och räkna lite mer. Sedan arbetar jag mer än halvtid ibland, jag tar på mig uppdrag som ger mig den där extra inkomsten.

   Min frustration handlar mer om medias fokusering kring alla listor som tar upp flera sidor i en tidning. Jag har slutat köpa tidningen när de är sådana där uppräkningar av inkomster, förmögenhet och dyraste köpta och sålda hus mm.

Tycker om din kommentar