Åkerbäret …

som är Norrbottens landskapsblomma passar så bra idag när jag varit och gratulerat en god vän som spridit så mycket kunskap om länet och dess matkultur genom många, många år. Både inom länet, i övriga Sverige samt även internationellt och inte minst givit mig så mycket kunskap och framförallt tänket kring det här med mat och helheten.

Nåja, idag har jag haft två vänner att gratulera, inga jämna men med en ålderskillnad av trettio år och jag någonstans där mitt mellan (inte riktigt men nästan) och vi är alla vänner. Jag tycker att det är så härligt att ha kompisar i alla åldrar som kan berika mitt liv på så många olika och även på samma sätt.

Synd att vi är så åldersfixerade i det här landet, för tänk hur roligt vi skulle kunna ha det om vi inte alltid talade om i vilken ålder vi är.  ”Allt” vi gör är så ålderssegregerat att vi sällan möts förutom ett undantag -här på nätet.  Nätet har den goda egenskapen att den inte skiljer på människor eller förbjuder oss att mötas över generationsgränserna, gammal som ung trivs tillsammans.

Idag är det svårt att se på en människa vad hon/han har för ålder siffermässigt. För de som absolut inte vill att det ska synas finns ju kniven som ett enkelt ”föryngringsredskap”. Nu tycker jag att de flesta som använt sig av den inte blir yngre utan bara stelare och mer onaturliga, små seriefigurer. Men visst kan det vara ännu svårare att gissa, om man vill veta, ofta blir gissningen åt fel håll än vad syftet med själva kniven var. Vårt mest kända svenska exemplar av att gå under kniven är kanske vår drottning som en gång var så vacker, men numera ser ut att ha börja träna inför hur hon skulle kunna se ut som staty utanför slottet. Vår ålderfixering beror alltså inte på utseendet utan helt enkelt att vi kategoriserar människor efter den siffra som står i vårt födelsebevis eller kanske mer vårt körkort idag.

Avsändare Margareta som ber om ursäkt om jag gjort någon royalist ledsen men jag blir förundrad när jag ser sådant här och inte förstår… att de inte själva ser hur galet det ser ut.

Jag hade inte tänkt låta någon sätta kniven i mig fast … lite fettsugning här och lite fettsugning där kanske inte skulle skada ibland när kroppen känns riktigt svullen och då kan jag samtidigt passa på med ett litet lyft där och ett litet lyft här och sedan lever jag lyckligt i alla mina dar. Nu ska jag i alla fall lägga mig ner och jäsa vidare ett tag -godnatt.

*

8 svar på “Åkerbäret …”

 1. Nu har jag lärt mig att åkerbäret (???) är Norrlands landskapsblomma, tack!!!
  Vad gäller åldersfixeringen kan jag bara hålla med dig till 100%. Vi har – precis som du – ett brett spann kompisar där den äldsta är 80 och den yngsta 24. Men en sak ha de gemensam: de är ung i sinnet, det är det viktigaste tycker jag. En 80-åring med barnasinnet i behåll är yngre äan en 30-åring som är förmossad.
  Sylvia – ja visst var hon vacker. Skrattade gott åt din ”staty utanför slottet”. Ja kanske är det det hon är ute efter. Synd – å kniven hjälpte ju henne inte ens med tanke på makens otrohetsaffär (om det nu stämmer alltså). Nej, ingen kniv här inte. Inte ens min tumme ska opereras (å då pratar vi inte skönhetsop), den duger som den är.

  1. Åkerbäret är Norrbottens landskapsblomma, vet ej vad de övriga landskapen i Norrland har för olika.

   En del som operarera sig påstår att vi som sminkar oss gör samma sak som de men det kan inte jag se. Att vara fåfäng är en sak men att utsätta sig och sin kropp för så många risker för att få bort lite här och där, som istället ofta resulterar i smått groteska utseenden går över mitt förstånd.

 2. Tack för de orden. En annan som är gammal som gatan och inte är äldre än man känner sig(fast det är väl inte alltid sant)Fast rynkorna tar överhand över kroppen så är man samma person inuti som när man var 20. Men fördomar finns det överallt. Men jag blir lite stolt när mina barnbarn skryter om mig när de säger till sina kompisar. Min mormor el. farmor hon bloggar . Och det säger de med stolthet.Ha de gott. Kram. Anita

  1. Gatorna där du bor kan inte vara så gamla och gatan jag bor på är kanske inte lika gammal som jag. Det tycker jag du ska vara stolt över och vi hänger väl med om inte i allt så i mycket.

 3. Så rätt du har att en del människor är så åldersfixerade så de kan göra nästan vad som helst för att se så ungdomliga ut. Tänk att se ett åldrat ansikte, det finns så mycket att läsa in av vad det ansiktet har varit med om här i livet. Skratt-bekymmer-förvåning-ilska-glädje-lycka, allt kan avläsas i en persons rynkor. Att man sen jäser ut på vissa ställen får man ta med knusende ro! :)
  Go’natt!

  1. Som Hans Werthén en gång sa: -Äldre kvinnor är så vackra för det syns att det har levt. Om inte ordagrant så var det vad han sa.

Tycker om din kommentar