En frisk och skön dag …

på Hägnans julmarknad mitt i världsarvet kyrkbyn i Gammelstad har jag och sambo haft. Idag kändes det på och i kinderna att vintern har kommit.

Vi kom tidigt, innan marknaden hade öppnat och var ganska ensam på plats förutom utställare och arrangörer som höll på att ställa i ordning allt för den sista dagen av årets traditionella julmarknad.

Lugnt och fridfullt men visst såg det lite kallt ut i husen …

Men så var det inte när vi kikade in …

Här bakades det filkardar och elden sprakade, varmt och gott … fast jag kallar dem munkar eller anisbröd (och ”hatar” dem).

Många tomtar fanns det …

Och självklart måste vi prata med alla och envar …

Härliga och sköna huvudbonader … den högst upp längst till vänster -den är min nu …

Slöjd och hantverk, både vackert och kvalitativt i alla skrymslen och vrår…

Kanske bor tomten där uppe … jag tordes inte kika in så här före jul …

Tomten glömde renarna i Rovaniemi så han fick låna hästen …

Kikar vidare runt nästa hörn …

Här fanns det verkligen skinnprodukter av alla de slag …

Sälskinnen från Grönland lyste som silver omsydda till läckra jackor…

Ingen rast och ingen vila … Om någon tycker sig känna igen hästen från ett varmare klimat så är det fullt möjligt.

Då var det dags att återvända hem så jag kastar en sista blick bakåt …

Med oss i bagaget på hemresan var inte mycket, förutom min nya sköna och framförallt varma mössa, att jag sedan tycker att den är läcker och lite eljest är bara bonus. Sedan köpte vi med oss tre stycken filkardar + tre i bonus att ha med när vi strax skulle mellanlanda hemma hos mamma. Jag äter dem inte, får samma känslor som när jag ser en semla, och det beror på att jag en gång i tidig barndom föråt mig på dem. Jag kommer inte ihåg det själv men mamma har berättat en skrämmande historia över hur jag formligen kastade i mig sådana när hon bakade.

Den här julmarknaden känns så äkta på något sätt. Miljön och de tidstypiska kläderna för Hägnans område har stor del i den känsla jag får samtidigt som ”kramset” inte fanns där. I alla gamla byggnader var det aktiviteter av något slag. Sagovandringar, den kloka gumman fanns på plats, storgårdsfolket hade öppet hus, julspel, julvisor framfördes och även Norrbottens luciakandidater sjöng. Lanthandeln var öppen och kafé Fägnan hade servering. Fiskdamm och åktur med häst och släde lockade ett flertal av de yngre besökarna. Jag hade också velat … Sist men inte minst så var tomten där, trots att jag inte såg honom så kändes det i luften och lite spännande var det allt.

Men nu funderar Bildgatan vidare och tänder två ljus i staken, men vänta nu … jag har ju ingen stake. Får leta rätt på den och fejka lite så att det ser bra ut i slutändan.

Ps. Det kan även vara svåger och svägerska som på något sätt är involverad i de försvunna (och saknade) renarna från Rovaniemi. Hm … jag får be honom kolla imorgon om de är skyldiga.

20 svar på “En frisk och skön dag …”

  1. Norrut är inte helt fel och vintern är nog den vackraste i landet förutom att det numera verkar vara lika vanligt med snö och kyla söderut så vi får inte behålla det för oss själva verkar det som.

 1. Svar: Nu har jag kollat sonens verk. De är helt fantastiska speciellt betongspottarna. Vilken helt otrolig idé. Absolutely love it. Om du tjingar den ena så tar jag den andra. Har han gjort fler betonggrejer. I så fall: lägg upp dom på bloggen.

  PS. Sorry att jag missade några inlägg, men om du visste hur uppkopplingen beter sig här så hade du fullt förståelse, jag lovar;-) DS

  1. Jag förstår och det var inte att du inte läst men när jag såg dina ord om ingjutet och sedan vet att du verkligen gillar betong =) så kom jag ihåg att du missat sonens betong. För övrigt kan vi inte hinna med och läsa allt, det går inte.

   Jag måste skriva att du är beundransvärd som skriver och kommenterar så mycket under semestern. När jag brukar vara hemifrån och då är det inte alltid så lång bort, hur ofta skriver och kommenterar jag?

  1. Jag tycker om den marknaden och därför är det lätt att skriva varmt, det är så jag känner mot många andra marknader.

 2. Det var verkligen en RIKTIG julmarknad. Med ALLT som hör därtill. Mössan såg verkligen varm och härlig ut … Jag skulle också velat vara där.

  Kram!

 3. Nu är jag avis….redigt avvis. De här kallar jag julmarknad. Vilka underbara små hus, vilka saker, vad olikt julmarknaderna här nere. JAG VILL GÅ PÅ DIN JULMARKNAD!!!!

  Jag måste rulla igenom bilderna en gång till o njuta…låssas att jag är där….mmmmmm

  Kramiz en avis Anki

  1. Du får hasa dig upp till norr nästa jul så får du vara med. =) Vi har några riktigt finna här uppe -en sightseeing i norr under december.

  1. Det enda som ingen kunde styra över var att det var lite kallt för utställarna, inte ovanligt för årstiden men med tanke på att vi haft så behaglig temperatur under en period så var det synd.

  1. Jag såg att jag skrivit café Hägnan av bara farten, men har nu rättat. Vad kul att du tyckte om det och ni gör ett så fantastiskt fint jobb.

 4. Alltså det här inlägget älskar jag bara. Vet du varför? Därför att det är genuit, varmt och visar mig en miljö som jag aldrig varit i och bara sett på vykort. Helt underbart Margareta – börjar t o m få varma tanker inför hemresan när jag tittar på dina bilder och din fina berättelse.
  Kul med mössan, men här krävs det en närbild, tack;-)

  PS. Munkar och semlor är det värsta jag vet. Har inte förätit med på dom men bara rena konsistensen på semlan och tanken på flottig olja för munkarna får mig att få kväljningar. DS

  1. Vad kul att du gillade det, trots snön. =) Jag ska ta en bild på mössan, en riktig närbild. Jag håller med dig när det gäller konsistensen på semlor och det där med munkar hade jag kanske inte gillat även om jag inte förätit mig eftersom jag inte är någon storätare av fikabröd.

 5. Där har vi missat något ser jag… Hägnan och julmarknaden är verkligen speciellt! Härliga bilder!!
  Fast vi har haft fullt upp med barnbarn. Nog så trevligt.

  1. Jag har inte hunnit eller kunnat vara dit varje år men visst är det trevligt och en hög mysfaktor de gånger man besöker marknaden. Men barnbarn är säkert också en mycket härlig aktivitet.

Tycker om din kommentar