Åker man 26 mil …

tur och retur år efter år för att avnjuta ett julbord har man helt klart högt ställda förväntningar och stora krav på helheten.

Under några år har allt det där infriats när vi besökt Kukkolaforsen och deras arrangemang. I år bestämde vi oss för att prova ett nytt ställe, inte oprövat som restaurang och besöksmål men som valet av plats för julbordet – Seskarö Wärdshus. Än en gång lyckades vi och det var även till våra gästers belåtenhet, ett klart MVG i alla bemärkelser. För mig är det inte bara maten som är viktig utan det är mycket annat som spelar roll för att det ska bli en njutning. Personalens bemötande och service, hela miljön både inne och ute har en betydande roll för att det ska bli så bra som vi önskar är några exempel. Allt det där kunde Seskarö Wärdshus ge oss och vi kommer att få problem nästa år när vi ska välja plats.

Skulle man slå ihop de två menyerna skulle jag fortfarande sitta kvar och ingen skulle få ut mig från lokalen. De har båda sina egna lokala specialiteter. Trots att det inte skiljer mycket i avstånd finns en hel del skillnader för vad som känns genuint och utmärkande för de båda ställena. Kukkolaforsen med Torneälven och Seskarö Wärdshus med havet gör att det märks på julbordet. Löjrommen och framförallt den löjromsgravade strömmingen, samt den lättrökta renfilén har satt sig i de delar av min hjärna som sänder ut signaler till den njutningsmänniska jag verkligen kan vara, mer – mer – mer och så ytterligare lite mer.

Bildgatan funderar vidare och kan konstatera att jag inte kan ge någon av platserna rättvisa med mina bilder och vill inte lägga upp några foton på varken mat eller miljö utan har länkat till respektive hemsida (ovan) om någon är intresserad av att kika på vidare. Där vinner Seskarö Wärdshus med hästlängder för deras fina hemsida vilket jag kanske inte kan säga om Kukkolaforsens. Däremot har Kukkolaforsen en betydligt vackrare utsikt från restaurangen.

Ps. I fjol besökte jag också ett annat populärt ställe i Haparanda där jag fick ta del av deras julbord och uppläggning, i ett annat sammanhang. Tyvärr kan jag inte säga att jag njöt eller att det på något sätt infriade mina krav på ett bra evenemang. Maten var under all kritik -jag skulle vilja påstå att den var undermålig, jag höll på att frysa ”ihjäl” i lokalen vilket gjorde att jag inte heller klarade av att vara med under hela kvällen. Föraktiviteterna som vi beställt fungerade inte. Jag var mycket besviken trots att jag kan se att det idag är många som rosar dem. Att de sedan var i slutet av alla julbord, att de hade problem med värmen, att det hade skett missuppfattningar -inget av det kan jag se som en godtagbar ursäkt. Speciellt när vi var så många gäster borde de ha sett till att maten var bra, att någon fixat värmen och när inte kringarrangemanget fungerade skulle de självklart satt in mer personal som fixade det.

Jag vet inte om jag är för kräsen och om det i sådana fall kan bero på att jag gått i lära hos en av de bästa. =)

6 svar på “Åker man 26 mil …”

 1. Lutfisken fanns där och var till belåtenhet för alla som åt av den, inte jag.

  Du har fått med det mesta av kraven som jag också har. Tyvärr fotade jag inte maten och mitt fokus igår var inte på kameran. =)

 2. Ja ni åkte då verkligen långt för ett julbord. Å vilken tur att du var nöjd. Ärligt talat så saknar jag några bilder… p g a semestern har jag nämligen missat alla jultillställningar på jobbet.
  Personligen tycker jag att man ska ha höga krav på restaurangmat för den brukar ju inte vara billig direkt. Speciellt julbord har jag höga förväntningar på: det ska vara fräscht, tilltalande, trevlig service åsså ett absolut krav från min sida: lutfisk.

 3. Jag är inte så förtjust i julmat så jag åker aldrig iväg o äter julbord, vi gjorde det ett år men det var på tok för dyrt för det lilla jag gillade av julmaten… slöseri verkligen, är man så kräsen som jag och det jag brukar äta inte finns – då blir det bara fiasko. :) Men gött att ni gillade det ni valde! :)

  1. Jag tror att vi är kräsna på olika sätt. Jag gillar det mesta i matväg, förutom en del små detaljer och en hel del fikabröd. Mer än ett julbord vill jag helst inte äta, förutom hemmets egna, det förtar lite av julen att bara stoppa i sig en massa.

   Upplever inte att julbordet är speciellt dyrt men nu blev jag bjuden av företaget tillsammans med några fler gäster.

Tycker om din kommentar