Jag måste erkänna …

att man alltför ofta hittar mig liggande i soffan med ögonen slött riktade mot TV-apparaten utan att vara intresserad av det som händer innanför den fyrkantiga rutan. Jag får bara ännu mer saker och företeelser att bli irriterad över, inte bra för min redan snurriga hjärna. En kvällsvana eller ovana som är dags att bryta och när passar det bättre om inte vid årsskiftet.

Att istället sätta sig skönt tillbakalutad i sköna fåtöljen med en spännande bok måste vara avsevärt hälsosammare. Här finns verkligen en salig blandning, från ”Min skattkammare” till kvalificerade tekniska handböcker. Bara den här rubriken ”Polymera kompositer” gör självklart att jag hellre väljer ”Alla mina ankor”.

Förresten kommer ni ihåg?

Alla mina ankor
dök så det sa plupp
med huvet ner i vattnet
och lilla stjärten upp.

Ganska kul va? Men … (det brukar oftast finnas ett sådant) om jag förvandlar och tänker på texten ur ett vuxet perspektiv är den inte speciellt lustig. Otaliga är gångerna jag känt att det varit så i tillvaron. Som tur är det mer sällan den känslan infinner sig idag, minns faktiskt inte när det skedde sist.

Nu finns det i bokhyllan, som tur är, mycket litteratur någonstans mellan de där två ytterligheterna, från alla olika stadier i livet. Ska jag idag läsa en skönlitterär bok måste jag vara upprätt sittande för annars  -Titel, inledning, Zzzzzzz … Är det bara jag som har det problemet? Jag kan inte förstå vad som hänt, från att jag kunde läsa mina första ord och till någonstans vid 40 slukade jag böcker, bokstavligt talat. Några av de sista åren tänkte jag nu ta tillbaka, genom att se på TV det jag verkligen vill se och resten av avkopplingstiden sätta mig i sköna fåtöljen och plöja och läsa lite av vårt litterära smörgåsbord.

Men … (nu kom det igen) tiden framför datorn, vad är det för tid? Visst, en del är arbetstid men den här stunden som pågår just i detta nu är väl också avkopplingstid? En annan tanke dyker direkt upp i min hjärna -gör jag inget annat än kopplar av?

Bildgatan funderar vidare och inser att jag kanske skulle behöva lite stress (positiv sådan) i tillvaron för att inte ha så mycket tid över till att fundera över all min avkopplingstid, eller vad tror ni?

11 svar på “Jag måste erkänna …”

 1. Jag har samma problem. När jag var yngre kastade jag mig över den ena boken efter den andra. Läste ibland så ögonen gick i kors, men har inte samma uthållighet nu. Inte ens om boken är bra! Jag har en känsla av att det har med mina ögon att göra. Dom orkar inte fullt ut som förr. Visst, jag har bra glasögon, men det hjälper inte.
  På sommaren i fullt dagsljus är det nästan som förr – jag väntar :)

  1. Det är nog så som du skriver, lite att åldern tar ut sin rätt samt att ögonen inte är som de varit. En god vän till mig opererade starr för några veckor sedan och hade fått 50 % bättre syn!

 2. Jo jag förstår))))
  TV nix jag gör aldig så där, tittar jag så tittar jag, de e så sällan så jag passar på..hihi.
  Jag tycker du ska syssla med ditt klotter istället för liggar framför en TV som du inte tittar på…hummm

  Läsa…nja jag har ju bibliotek nu mera men läser…näää…de e mer sällsynt …

  Kramiz

 3. Den här kommentaren kan bli lång:
  Er bokhylla ser ut som vår med en salig blandning av allt möjligt – nytt och gammalt, dock ingenting om kompositer, tror jag;-)
  Att läsa böcker kan jag – konstigt nog – endast under sommaren/semestern, liggandes i solstolen. Å då slukar jag bok efter bok, 99% deckare. Har alltid haft svårt för skönlitteratur – inte mitt stuk helt enkelt.
  Att läsa böcker under vintern i mysställning – nej, det går bara inte.
  TV-tittandet för mig är begränsat till sporten, BBC World News och enstaka mest engelska serier. Svensk Tv är skittråkig tycker jag.
  Att blogga är (för mig iaf) avkopplande, intressant och lärorik i många avseenden. Bloggrundor är ju som att läsa flera böcker samtidigt – och med varierande innehåll.
  Positiv stress är alltid bra, men himla svår att åstadkomma under vintern tycker jag. Det är kallt och mörkt och man har en konstant trötthetskänsla under ögonlocken – åtminstone jag.
  Tycker du borde börja skapa nå’t – klottra, måla, plåta, PSa – välj själv!!!

  1. Det är härligt med blandningen, tycker jag. Jag läser nog allt, nästan, och deckare är även favoriter hos mig samtidigt som en hel del annat går in. Vad skönt att jag inte är ensam. =) Som jag skrev tidigare så ser jag inte mycket men blir kvar där. I natt blir det reprisen av Midsomer som jag missade igår =) Bloggandet är avkoppling för mig också annars skulle jag knappast hålla på med det.

   Jaha, du tycker jag ska börja skapa något men gör jag inte det hela tiden? =)

   1. Satt som klistrad framför Midsomer igår kväll – å för en gångs skull skedde inte alla morden i början. Desutom var det det allra sista avsnittet av serien, så bra att du kollar det.

    PS.Klart du skapar nååt hela tiden – bland annat nöje, glädje och mycket beundran hos mig. Ds

    1. Jag svär just nu. Det är en mycket spännande hockeymatch på TV -JUST NU och klockan är mer än 23:30. Får kolla om det går i repris en gång till annars får jag kolla på SVTplay eller vad det heter. Gillar inte att sitta vid datorn och kolla trots att jag har stor skärm.

     Tack men jag menade inte riktigt så när jag skrev så. =)

 4. Jag ser ytterst lite på TV utan läser hellre så mitt samvete är väldigt rent där! Läser dessutom snabbt vilke gör att jag hinner en del ;-)

  1. Egentligen ser jag inte mycket men blir lätt sittande (liggande) när jag väl placerat mig där. Skulle jag hålla mig vaken i liggande ställning skulle det nog slukas en hel del även här, så nu tänkte jag vrida lite på mig när jag läser. =)

 5. Hm jag behöver icke-stress för att kunna läsa. Och gott om tid. Jag påbörjar inte en bok om jag inte vet att jag kan läsa ut den på en gång, värsta jag vet är att behöva lägga ifrån mig en bra bok. (Alltså läses det fn endast böcker som tar 1 ½ timme att läsa! :D )

  1. För att kunna läsa måste även jag vara i ro. Det som är problemet är att jag oftast lägger mig och då ….Zzzzzzzz

Tycker om din kommentar