Att inte fastna …

i det som verkar uppenbart och kan tyckas den solklara ledtråden, det var tanken med min lilla tävling -att se det som inte är mest iögonfallande . Jag har en vinnare i min geografiska tävling och det är beundransvärt eftersom ni fem som kommenterat har tänkt avstånd. Ett stort GRATTIS till Beate som först (och som den enda) lyckades klura ut var jag befann mig med hjälp av avstånden som fanns på bilden, imponerande. Rätt svar är självklart Linköping och där kommer jag faktiskt också att befinna mig under nästa vecka.

Det här var en kluring som skulle bli svår och nästan omöjlig att lösa om ni fastnade på kilometrarna. Därför skulle följande ledtråd läggas ut igårkväll (men nu behövdes inte det):

Fastna inte i det du ser och tycker är tydligast och viktigast. Lita inte alltid på det skrivna för att finna det du vill veta. Går du dina egna vägar kanske lösningen kommer både snabbare och enklare än du anar. Glöm siffrorna för en stund – titta istället på bokstäverna och fundera. Alla dessa orter har något gemensamt med min stad (för det är en sådan).

Svaret till det är är att samtliga av orterna är vän-, samarbets- eller systerorter med Linköping. Hade ni letat på Google (eller någon annan sökmotor) med några av orterna tillsammans tror jag att ni hittat lösningen ganska snabbt. Det verkar enkelt med facit i handen, vete tusan om den här ”stöddiga” skribenten klarat av det själv. Den här bilden gav mig uppslaget till min lilla geografiska fråga. Fotat första gången jag besökte Linköping 2004, det har blivit några vändor sedan dess.

Jag tog medvetet bort Roskilde eftersom det skulle bli alldeles för lätt om ni tänkte avstånd, vilket också gjordes.

Bildgatan funderar vad som hänt om jag tagit bort kilometrarna?

Nu till min vinst, som faktiskt känns extra kul att få skicka till Beate eftersom hon delar min ”kärlek” till Karhu och hädanefter kommer det att bli betydligt enklare att njuta av en kall stor …

När du i sommar, ja det kommer en sådan
blir varm och het på balkonglådan.
Kommer du att bli så nöjd,
med denna slöjd som är både skön och böjd.
Du kommer nu att få ork att förgylla oss med skrivklådan.

För när du Karhu sprättar
och med en kall hettan lättar.
Går allting som på räls,
och vi andra kan med ett leende gå till kvälls.
När du Beates underbara historier berättar.

PS Det går lika bra med Zlatopramen eller Krusovice, testade på trettondagsafton och det fungerade.

Ett till PS -Beate du behöver inte skicka adressen, eftersom du vid några tillfällen utsett mig till mästare på research och även kallat mig Sherlock Holmes så bör jag väl klara av detta lilla enkla. =) Den kommer med posten.

Jag vill även ge ett stort tack till Znogge * Veiken och Ormbunke som försökte och garanterat har lagt ner lite tid på min tävling. Jag har sedan tidigare inte så många som kommenterar och denna gång …  Men det blir enklare för er att vinna nästa gång jag lägger ut en tävling. =) Jag tyckte att det var kul samtidigt som jag inte gillar att blockera redan godkända människor, till jag har godkänt.

8 svar på “Att inte fastna …”

  1. Jag är inte speciellt duktig på sådant här själv, men trots allt gillar jag det och kan bli hyperirriterad när jag inte kan lösa svaren.

 1. Grattis till Beate. Själv tänkte jag rent geografiskt vilket säkert är en yrkesskada då jag undervisar i geografi. Sedan tänkte jag att det är någon stad du brukar åka till men lade ner den tanken igen. Tänkte att så lätt kan det inte vara…

  Ha en trevlig fredagskväll!

  1. Det hade jag också gjort med tanke på att jag skrev som jag gjorde och även lade ut avstånden så framträdande. Det lätta kan bli svårt.

 2. Skickar ett stort Grattis till Beate. Jag tänkte Linköping men trodde inte det var så lätt. Trodde du drömde dig bort. Och med ålderns rätt så fngerar inte hjärnan som den skall. Men med hjärtat hade jag ju förstått staden.
  Hade ingen karta heller . Men även det är längre mellan Tönsberg och Halmstad hade man ju önskat att bjuda dig hit.. Kramar. Anita

  1. Det är inte så svårt och jag kan drömma mig bort även till Linköping ibland. Har fina vänner där som det alltid är trevligt att träffa och umgås med. Nu åker jag ner till veckan och då blir det både jobb och garanterat trevligt sällskap.

 3. Yiipphhieeeeeeee! Visste väl det. Yessssssss!!! Tävlingen var kanoooooon och jag hoppas du lägger ut fler kluringar!!!

  Det roliga var att jag/vi googlade typ: ”Kaunas 640 km distance”. Då dök Linköping upp, och då visste jag att jag ”hade rätt”. Kollade med maken som fortfarande satt med karta framför sig. Han bekräftade att orten definitivt ligger i Sverige.

  Sedan slängde jag in fler orter som visades på din karta. Japp och då dök Linköping upp igen med alla vänorter.
  Herregud, jag/vi leker Sherlock och har rätt för en gångs skull.
  You just made my day Margareta. 1 000 tack!!!

  PS: Vinsten ser jag mycket fram emot, speciellt efter den fina dikten. F*n det lönar sig att jobba hårt hos dig;-))) DS

  1. Dyker Linköping upp så … har kanske skrivit några inlägg med den staden nämnd. =) Du är betydligt smartare än mig och att du letade med engelska, får börja med det.

   Kaunas ligger inte i Sverige utan i Litauen. Vilket team ni är, får testa någon gång om vi kan bli lika bra. Jag ska skicka iväg vinsten senare under dagen eller imorgon. Vädret lockar inte till några promenader, tänkte vänta till sambo kom hem. =)

   Idag har jag bara varit till en vän på andra sidan gatan på kaffe, då slapp jag bylta på mig så mycket.

Tycker om din kommentar