En tidsålder …

för mig, är förhoppningsvis inte detsamma som för sommarens vackra fjärilar och inte ens hästens.

Jag läste någonstans att den dagfjäril som lever längst i Sverige har en tid av ca 10 månader på sig att uträtta och uppleva sin livcykel.  Då har vi homosapiens knappt kommit upp ur ryggläge, här kan vi prata om tidig mognad.

Medan hästen har en tid av … ja det var inte riktigt lätt, för jag har kunna läsa allt mellan 22 och 40 år. Om jag går på den högsta åldern (40) som är en mycket hög ålder för en häst, skulle kanske gissa på att det motsvarar minst 100 för oss. Det är möjligtvis då vi människor finner samt lär känna oss själva och börjar stöka om lite. Hittar den där tiden som vi påstått att vi inte har haft tidigare.

Människan är då den tredje med sin egen tidsålder och här är vi lite eljest, nu delar vi upp oss helt plötsligt i både kön och från vilket land vi bor i. Inte i vilket land vi är födda för det måste handla om vår livsmiljö. Här kan du se hur olika vi är och hur lång tid vi förväntas leva (från 2009) – människans medellivslängd.

Och när jag ser på de här bilderna om tiden vi har på oss så förstår jag – desto vackrare miljö och ju bättre näringsintag vi gör, är det helt klart att vi homosapiens har betydligt mer tid på oss till allt det där som ska hinnas med.

Kategori | Fototriss | Tid | hos Bildgatan

Fler som har tid, och inte drabbats av tidtjuven, att vara med i trissen och lagt upp sin syn på ordet i sina inlägg hittar du i länkarna hos Fototriss.

-Bildgatan –

40 svar på “En tidsålder …”

 1. ..jag tror äldsta hästen i världen var långt över 40 ”människo-år”. Intressant reflektion du gör kring tid. För mig är tid inget som man har utan något som man tar. Håller du med?

  Och som du redan vet är det ingen idé att jag skriver vilken bild som är min favorit, för det är tämligen självklart.

  kram

  1. Jag är säker på att du har rätt Maja, vem skulle annars veta? Någon favoritbild behöver du inte tala om och jag är inte heller så mycket för att plocka ut bilder på det sättet, men jag vet ändå vad du tycker.

   Du har också rätt i att tid tar man sig samtidig som det faktiskt kan hända att det blir ”dubbelt” vissa dagar medan andra ganska tomma. Skulle gärna krama dig i den där röda-såg så skön ut. =)

 2. Jag tror att den tidsålder vi har utmätt för varje person och som vi har ansvar för ska levas så bra som möjligt för individen och medmänniskorna! Ha det gott!
  Svar: Klart du ska försöka övervinna din rädsla! :)

  1. Fina ord och jag flyger ju en del och jag har lärt mig att ”gå in i mig själv” och försöka koppla bort var jag befinner mig, går ganska bra ibland.

 3. Ett typiskt Margareta inlägg: klok och funderande över självklarheter som man inte tänker på – men borde göra oftare. Bilderna är som alltid toppen.

  Ps. Brukar alltid säga att tid är det enda man har – alltid och överallt.Ds

  1. Så är det. Vet inte om det ar speciellt klokt eller genomtänkt men temat handlade om tid och då var jag tvungen att hitta på något.

 4. Det är väl inte klokt att vi människor känner oss så stressade med tanke på hur länge vi trots allt lever (åtminstone i I-världen). Men så lever vi också i kamp mot naturen i stället för att leva med naturen. Underbar bildserie, speciellt bilden på hästen är ljuvlig.

 5. Underbar beskrivning om olika tidsåldrar. Gemensamt med de två första är att de säkert inte bekymrar sig om sin ålder eller vad de skall ha till middag.
  Men helt riktigt är att vi människor försöker hinna med så mycket som möjligt innan vi lägger näsan i vädret. Och inte är det försent att lära sig mer. Gillar inte riktigt när de säger att det där skulle jag aldrig klara när dei inte ens försöker.Man blir aldrig för gammal utom när hälsan inte är med oss längre.
  Fjärilsbilden har jag inget emot, den får säkert plats bland mina andra. Ha en bra vecka. Kram. Anita

  1. Då vill jag vara kyckling -nej jag menar fjäril eller häst. Att säga att man inte klarar av något utan att ha provat -håller med dig. Däremot finns det saker som man vet att man inte klarar av eller inte riktigt törs och då är det lätt att säga att man inte kan.

 6. Vilka lärorika fakta om ålder. Min favorit i din triss är fjärilen, åh så fin bilden är. Man kan t.om nästan se hur fjärilen slickar sig om munnen när den smaskar i sig allt det gotta från blomman :)

 7. Ja, här fick jag lite perspektiv och tankar … visst har vi mycket tid och vad gör vi av den … efter våra förutsättningar. Viktigt!

  Ha en skön söndag!

  1. Tack och för övrigt så gillar jag ju att fota hästar -de har du sett tidigare och någon bild måste bli relativt godkänd.

  1. Våra olika tidsåldrar ser ut så och vi stressar och säger att vi inte har tid trots att vi är de som lever under en ganska lång tidsålder sett ur vissa perspektiv.

Tycker om din kommentar