Hungern …

är bästa kryddan säger ett gammalt talesätt och visst är det så. Men är jag inte hungrig blir jag det garanterat när jag känner doften av korven och kryddorna från elden och glöden, den aromen slår inte mycket.  Därför har de som besökt mig tidigare sett en del bilder av just detta fenomen som jag skulle kunna göra mig känd på – Korvgrillaren från norr, med brasglöden som enda krydda. Nu äter inte jag vilken korv som helst utan är ganska petig i mina val. Jokkmokkskorven (följer du länken får du lyssna hur den fantastiska kryddningen sker) slår allt, förutom de riktigt starka korvarna som jag också brinner för. De där billiga spiralkorvarna, där fettet bara dryper, som butikerna överöser oss med till Valborgsmässoafton och andra korvgrillarhelger skulle aldrig hamna i mitt spett, den kryddan avstår jag gärna från.

Att få sitta vid brasan, koka kaffe över öppen eld, några goda smörgåsar (och gärna en kopp choklad) och korven som pricken över i. Det finns ingen annan plats där jag mår så gott som vid vårvinterns små utflykter och njuter den viktigaste kryddan – kryddan i livet.

Hos Bildgatan -Kategori | Bilduppdraget –Krydda | Mina tidigare inlägg (bilden är klickbar)

Fler kryddiga bidrag i Bilduppdraget hittar du om du följer länken här >>>

Bildgatan som hade planerat att få njuta av lite korvgrillning i stugan under helgen, men det bidde inte så. Vädret känns inte speciellt lockande och ska det bli snöskottning så bör temperaturen höjas några grader. Vad jag längtar efter de här dagarna som förhoppningsvis finns framför mig inom en snar framtid.

Erkänner att det inte var jag som valde veckans tema utan det uppdraget gav jag vidare till sambo och bad honom skriva ner några ord, ett av dem var krydda. Nina valde de ordet utav hans fyra förslag och själv tyckte jag det var svårt innan jag hittade mina ”korvbilder” för då var det så självklart. Nu måste jag äta en sen frukost för det kurrar ordentligt i magen.

Ps När jag tittade runt bland inläggen och hittade en del olika kryddor så kom jag ihåg – ett tips till alla som har barn eller någon aktiv inom någon förening som ska sälja grejer – Smak och arom – mycket fina och spännande kryddblandningar och det måste vara enklare att sälja än alla strumpor, lotter och allt annat som barnen (föräldrarna) ska sälja för föreningen.  Jag köpte ganska många kryddpåsar av en fd arbetskamrat som sålde och är mycket nöjd med produkterna.  Har inte hunnit kolla om de går att köpa privat, men kanske – kika in. Vilda fantasier och heta nätter – inte helt fel. =)

32 svar på “Hungern …”

 1. Jag kan bara hålla med, finns det något bättre än en brasa och lite gott tilltugg! Tyvärr är inte jag en lika trogen korvkund att jag håller mig till ett märke, brukar byta lite nu och då :)

  kram

  1. Jag brukar också byta märke ganska ofta eftersom det inte är så enkelt att få tag i ”mina” på alla ställen. Fast jag brukar hålla mig till våra lokala, beroende på sort och tillgång.

 2. Oj så hemskt brann ditt hus ned!? Försvanna alla minnen – foton, ärvda saker och sådant som inte går att ersätta? Jag menar nytt möblemang kan man ju köpa, men dessa minnen i form av olika saker måste man bli fruktansvärt ledsen över att de försvinner.

  1. Det var mycket som försvann i den branden, kanske därför jag sparar allt i dag. Har fått en mycket känslig näsa vad gäller brand (eld) rök efter detta.

 3. Jadå att sitta vid en brasa ute och grilla, koka kaffe är absolut livets krydda och avkoppling. Det gör vi alltid när vi är på gården…men i en storstad finns ju inte de möjligheterna. Även om man åker ut ”till naturen” får man inte elda hur som helst här.

  1. Det är det jag också saknar ibland, vi får ta bilen och åka utanför. Även om vi inte bor i en storstad så gäller nog samma regler och inte lika mysigt att sitta där det är en massa andra människor som ”stör” friden.

 4. Den tid vi har nu är en lång väntan och längtan efter det vi värderar högt! VÅREN!

  Jag är mycket korvkräsen, men det finns en del korvar som jag gärna äter. Bilden du har lagt ut är helt ljuvlig. Den förmedlar en underbar känsla, när man sitter runt elden och mörkret sänker sig! :)

  1. Vår vår lär dröja ett tag men först ska vi möta den underbara vårvintern som gärna får komma nu – lite tidigare men det skulle jag inte lida av.

 5. Visst är det skillnad på korv och korv. Här i Skåne finns korvar som tillverkas av ”Per i Viken”. Det är korv det men den är inte billig…

  1. Smakar det så kostar det =) Jokkmokkskorv har ju vunnit många svenska mästerskap, ja det finns sådant också. Jag lärde mig tycka om den korven för många många år sedan när den introducerades i vårt hem av mammas sambo. Jag gillar inte scan och alla de här andra falukorvarna som bara smakar – ingenting som lockar mina smaklökar.

   Tycker att Per i viken låter som ett namn som inte är någon massproducent utan den där lokala som satsar på kvalité. Tänk vad ett namn kan ge en tankar. =)

 6. Det bästa sättet att tillaga korv på är över öppen eld! En välgrillad (gärna lite svart…) korv med mkt smak gärna en chorizo, är super gott en solig vinterdag! Din bild gör mig mkt sugen på ge mig ut på utflykt med goda vänner och ordna eld och grilla korv tillsammans!

 7. En riktigt toppen och eldig bild – och annorlunda. Superbra!!! Lagereld är ju något man satt vid när man var ung;-)
  Nu är jag ju ingen korvmänniska som du vet, men en sak kan jag tala om för dig: till trissen imorgon ”tunna” så har ditt korvinlägg gjort susen om man så säger.
  Nu ska jag göra en ”utförlig” bloggpromenad, missade ju en massa igår – men det var det värt… tror jag;-)

  1. Eldig är den i alla fall. =) Vet att du inte gillar korv men jag blir nyfiken på din tunna triss i morgon. Nu blir jag verkligen nyfiken på vad som var så bra att allt annat fick stå åt sidan.

 8. Visst är kryddor toppen. Vad vore livet utan dem, och korv ja det äter jag kanske en gång i veckan och jag är noga med vad för sort det är. Att grilla ute på vintern och ha med sig skridskor är en av livets kryddor för mig, men det är inte ofta isarna är fina, men när de är det då….

  1. Mina skridskor har jag inte kvar, de åkte vid någon rensning och jag har inte åkt på många år. Däremot gillar jag att åka längdskidor, men har inte gjort det i år. Här är isarna starka och bra och runt vår stad är det plogade fina skridskovägar. Tycker det ser kul ut så kanske något år att jag köper ett par nya.

  1. Ja, du är ju scout -eller har varit och då är det mycket lägereldar men kanske inte samma tystnad som jag älskar. =)

 9. Du har helt rätt, gillar ditt inlägg skarpt.
  Och sonen ringde naturligtvis efter han läst bloggen och undrade om jag hade bullar idag, men frysen är tom. Så nu blir det till att baka imorgon…. att man aldrig kan vara tyst! *skratt*

  1. Ibland ska man inte skriva för mycket, det straffar sig. Jag ska aldrig skriva när jag har tankar på vissa delikatesser som står högt i kurs hos dem, då rusar de kanske hit och jag har bara tänkt högt.

  1. Jag tror att vi här uppe i norr är mer ”korviga” och det kanske har att göra med våra årstider som ser lite annorlunda ut. Samerna har ju till och med åtta årstider men där är det nog annat som röks och eldas före korven.

 10. Kryddan i livet är absolut att med nära och kära samlas för att äta nåt gott. Att sitta ute vid en brasa och grilla korv är inte så dumt. Men den vårvintern som ni har brukar inte fungera på samma sätt här. Här blir det nog väldigt blaskigt att sitta ute. Här blir det kalkonkorv som har jättegod kryddning.
  I kväll blir det fest hos vår äldsta son som fyller år. Men det blir nog inte korvgrillning,men det hade inte varit helt fel.
  Kanske blir ett bad i badtunnan.Ha en bra lördagskväll. Kram. Anita

  1. Tänkte lite dubbelt när jag väl valde bilden. Kryddan i livet och den enkla krydda som bara behövs när jag grillar – glöden som tar fram kryddningen och smaken.

   Apropå badtunna så blir det ett bra bidrag till morgondagens triss – =) Tänkte på både den och röktunnan när jag läste vilket ord som var aktuellt.

 11. Jag är absolut ingen vän av korv och äter det så sällan som möjligt. Men visst, en nygrillade smakar ändå hyfsat. Speciellt om man får dränka in den i ketchup och toppa med lite bostongurka…

  1. Jag har upptäckt att ett flertal inte har samma passion som jag. Det är dränkandet som förstör alla smaker =) Sedan tror jag att många inte smakat riktig korv. De där blöta, sladdriga som förekommer i de flesta butiker skulle inte heller jag äta. Riktig korv är absolut inte någon dålig matprodukt. Jag tror att jag skulle kunna bli korvambassadör.

Tycker om din kommentar