Tillbaka …

är ett ord som jag tycker fått oförtjänt dålig klang. Varför är det dåligt att se tillbaka? Anser att vi behöver göra det ibland. Vad är det som gjorde att det blev som det blev? Själv är jag glad att jag kan se tillbaka vid olika tillfällen i livet. Hjulet snurrar fort och att kunna stanna upp en stund, snurra hjulet lite åt andra hållet, att minnas lite både av det som varit bra och det som varit dåligt kan ge mig distans till livet.

Kategori | Onsdagstema | Tillbaka | hos Bildgatan

Fler tillbakablickar inlägg hittar du i länkarna hos Onsdagstema.

-Bildgatan –

Mitt liv hade inte varit detsamma om jag inte kunnat snurra hjulet bakåt och funderat över varför? Allt tillbaka i tiden som lärt mig något av det goda och det onda är självklart en erfarenhet som jag tar till mig på något sätt.  Det är en av anledningarna att jag ofta ser tillbaka i mitt liv och funderar – vad gjorde jag rätt och vad gjorde jag fel.

För mig finns även tillbakablickar som gör att jag blir ledsen och önskar att jag kunnat snurra hjulen bakåt och samtidigt kunna ändra det som skedde. Tillbakasnurrar kan ge mycket tankar och jag tycker att vi inte ska ignorera dem.

Bildgatan funderar vidare och det ger även positiva tillbakablickar.

18 svar på “Tillbaka …”

 1. Det är nästan omöjligt att inte se tillbaka … på det positiva OCH det negativa men en sak håller jag på att lära mig. Att inte älta något som varit. Gjort är gjort. Man kan gå tillbaka och be om ursäkt om man varit dum … och på så sätt ändra men att älta gamla oförätter är bara meningslöst. Har jag lärt mig. Äntligen.

  Kram!

  1. Det är bra att komma till insikt om att ältandet aldrig kan vara bra, en del saker går inte att glömma och kanske inte heller förlåta men att älta det är bra att kunna lämna.

  1. Tack och texten kom som bara med av flera anledningar, ett cykelhjul är kanske inte det första man associerar med tillbaka.

 2. Alltid viktigt att titta/tänka tillbaka – både på det positiva och negativa. Ibland blir man ju ledsen när man tänker tillbaka, men så är livet…och man måste ha den sidan också för att veta när det är glatt och positivt. Visst skulle man vilja ha ett liv med bara glädje – men jag tror inte det existerar riktigt för någon.

 3. Jag tror det är jätteviktigt att kunna titta tillbaka. Annars kan det nog vara svårt att hitta den rätta vägen framåt. Det viktiga är nog att inte fastna i tillbakablickarna. Spännande tolkning av temat.

  1. Du har också helt rätt som jag upplever det och ibland fastnar jag kanske bakåt men då handlar det mera om när jag börjar titta på gamla foton och börjar minnas. De betyder mer för mig ju äldre jag blir.

 4. Tillbakablickar gör att vi människor kan lära oss av våra misstag och med den erfarenheten ta till oss det som är bättre nästa gång. Helt klart positivt att vandra bakåt i tiden emellanåt. Det ger livserfarenheter.

 5. Ja tillbakablickar är viktiga. För att som du säger vad var bra vad var dåligt. Vad har jag själv gjort som var dåligt vs bra.

  För mig är det mesta av tillbakablickar förenat med sorg så det kan vara lite jobbigt ibland förstås att blicka tillbaka på det som var. Men det förklarar en del varför det är som det är just nu förstås. :)

  Bra tolkning med hjulet till din text!

 6. Har en (vag) känsla av att du även i det här inlägget har skänkt en tanke åt mitt håll. Om så är fallet tackar jag väldigt mycket.
  Tillbakablickar är viktiga och jag gillade dom … tills för några dagar sedan. Konstigt nog behöver jag inte minnas många ”svarta” tillfällen, det gäller både privat och jobb.
  Det måste bero på min förmåga att bara minnas russinen i tillvaron;-)

  1. Det är lite så för jag har mycket tankar på dig och jag vet hur saker och ting kan vara även om det handlar om olika saker. Du ska vara glad att du inte behövt och att har förmågan att kunna plocka ut russinen. Vi är så olika drabbade av händelser och det ska vi vara glada över -för jag tror att även jag försöker minnas det trevliga och roliga. Men även sorgliga erfarenheter gör att jag blivit starkare och kan förstå en del saker som jag inte gjort tidigare.

Tycker om din kommentar